Πώς καταγράφηκε ο φονικός σεισμός σε Ιράκ - Ιράν στην Ελλάδα και άλλες 4 ευρωπαϊκές χώρες

Πώς καταγράφηκε ο φονικός σεισμός σε Ιράκ - Ιράν στην Ελλάδα και άλλες 4 ευρωπαϊκές χώρες

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Schools Study Earthquakes» και εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus με συντονίστρια χώρα την Ελλάδα και τη συμμετοχή Κύπρου, Ιταλίας, Τουρκίας, Βουλγαρίας

Πώς καταγράφηκε ο φονικός σεισμός σε Ιράκ - Ιράν στην Ελλάδα και άλλες 4 ευρωπαϊκές χώρες
Ο φονικός σεισμός των 7,3 Ρίχτερ σε Ιράν-Ιράκ έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον για έρευνα όλων των επιστημόνων ανα τον κόσμο και ειδικότερα εκείνων που ζουν σε σεισμογενείς περιοχές. 

Ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέβασε στο facebook φωτογραφίες που δείχνουν πως καταγράφηκε ο φονικός σεισμός από το σχολικό σεισμογραφικό δίκτυο σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Τουρκία και Βουλγαρία, τον συντονισμό του οποίου έχει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή.

Κλείσιμο


Ο κ. Χουλιάρας έγραψε μάλιστα την εξής λεζάντα που συνοδεύει τις φωτογραφίες: «“Τα σχολεία μελετούν σεισμούς” Ο χτεσινός σεισμός μεγέθους 7.3 Ρίχτερ, στα σύνορα Ιράν - Ιράκ όπως καταγράφηκε στο σχολικό σεισμογραφικό δίκτυο που συντονίζει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε Ελλάδα Κύπρο, Ιταλία Τουρκία, Βουλγαρία». 

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Schools Study Earthquakes» και εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus με συντονίστρια χώρα την Ελλάδα (Αστεροσκοπείο Αθηνών) και τη συμμετοχή των προαναφερόμενων χωρών. 



Το πρόγραμμα είναι διετές ξεκίνησε το 2015 και έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν δέκα  σεισμόμετρα - σεισμογράφοι σε Ελληνικά σχολεία της: Αθήνας (3) (Παλλήνη, Θησείο, Νέα Σμύρνη), Αργοστολίου (1),  Άρτας (1), Αυλωνάρι (1), Εύβοιας (1), Ηγουμενίτσας (1), Θεσσαλονίκης (1) και Σπάρτης (1), ενώ αντίστοιχα τοποθετήθηκαν άλλοι 10 σεισμογράφοι στα σχολεία των άλλων συμμετεχουσών χωρών.  

Αυτό το διετές πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 και έχει ως σκοπό την μελέτη του σεισμού ως φυσικού φαινομένου σε πραγματικό χρόνο. Οι σεισμογράφοι που είναι εγκατεστημένοι στα σχολεία είναι συνδεδεμένοι με έναν υπολογιστή στον οποίο και στέλνουν δεδομένα κατά την ύπαρξη σεισμικής δραστηριότητας. 



Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων, συλλέγουν, αναλύουν και επεξεργάζονται σημαντικές παραμέτρους της σεισμικής δόνησης όπως: τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο έγινε ο σεισμός, τον υπολογισμό του μεγέθους του και τον εντοπισμό του επικέντρου του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης