Σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες και έμαθε επίσημα ο πλανήτης για την παρουσία των ΗΠΑ στον Νίγηρα

Σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες και έμαθε επίσημα ο πλανήτης για την παρουσία των ΗΠΑ στον Νίγηρα

Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή, όπου οι επιθέσεις έχουν συνήθως στόχο τον στρατό του Νίγηρα και καταυλισμούς προσφύγων

Σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες και έμαθε επίσημα ο πλανήτης για την παρουσία των ΗΠΑ στον Νίγηρα
Ο θάνατος τριών Αμερικανών στρατιωτών σε μια ενέδρα στον Νίγηρα αποκάλυψε την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε μια περιοχή, θέατρο πολλών τζιχαντιστικών επιθέσεων, η οποία έχει στενή στρατιωτική συνεργασία με τη Δύση.

Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή, όπου οι επιθέσεις έχουν συνήθως στόχο τον στρατό του Νίγηρα και καταυλισμούς προσφύγων.

Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιώτες του Νίγηρα σκοτώθηκαν σε μια «μάλλον τρομοκρατική» επίθεση εναντίον μιας περιπόλου στον νοτιοδυτικό Νίγηρα, κοντά στο Μαλί, «στην περιοχή Τιλαμπέρι», επεσήμανε μια πηγή των δυνάμεων ασφαλείας χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό των νεκρών.

Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν.
Η ενέδρα, επεσήμανε μια περιφερειακή πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, ήταν έργο «ανδρών βαριά οπλισμένων από το Μαλί» και «είχε στόχο μια περίπολο στρατιωτών από τις ΗΠΑ και τον Νίγηρα, σίγουρα εκπαιδευτές».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το Radio France International (RFI), οι στρατιώτες έπεσαν σε ενέδρα την ώρα που κυνηγούσαν τους δράστες που μόλις είχαν επιτεθεί στο χωριό Τόνγκο Τόνγκο στην επαρχία Βόρειο Τιλαμπέρι.

Η AFRICOM, η διοίκηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδια για την Αφρική, επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι μια μικτή περιπολία δέχθηκε επίθεση, προσθέτοντας μόνο ότι διεξάγεται έρευνα για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε «για τον Νίγηρα», χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Οι Αμερικανοί έχουν έντονη παρουσία στον Νίγηρα, κυρίως στο αεροδρόμιο Αγκαντέζ, όπου διαθέτουν μια βάση που διαχειρίζεται μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία παρακολουθούν την περιοχή του Σάχελ. Οι στρατιώτες που βρίσκονται σε αυτή τη βάση δεν βγαίνουν από αυτήν παρά μόνο σπάνια.

Εκτός από τη στρατιωτική αυτή βάση, οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού και εκπαιδευτές είναι παρόντες στη χώρα από τη δεκαετία του 2000 για να εκπαιδεύσουν τους στρατιωτικούς του Νίγηρα. Οι Αμερικανοί στρατιώτες αυτοί συμμετέχουν σε αποστολές σε όλο τον Νίγηρα και ένας δημοσιογράφος του AFP έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι έχει τους δει στη Νιαμέι, αλλά και στην Ντίφα, μια περιοχή όπου δρα η Μπόκο Χαράμ.

Τον Οκτώβριο του 2015 ΗΠΑ και Νίγηρας υπέγραψαν μια στρατιωτική συμφωνία «για την ασφάλεια και την καλή διακυβέρνηση», η οποία προβλέπει ότι οι δύο χώρες θα «εργάζονται από κοινού στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Βάσει της συμφωνίας, ο αμερικανικός στρατός εκπαιδεύει «τους στρατιωτικούς του Νίγηρα».

«Πραγματοποιούνται τακτικά αποστολές συλλογής πληροφοριών και εκπαίδευσης από Αμερικανούς ή Γάλλους στρατιώτες σχεδόν παντού στη χώρα», επεσήμανε μια δυτική στρατιωτική πηγή.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η Νιαμέι παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί τον Μάρτιο στην περιοχή «εξαιτίας της επίμονης απειλής» των «τρομοκρατικών οργανώσεων», κυρίως αυτών που προέρχονται από το γειτονικό βόρειο Μαλί.

Στα μέσα Ιουνίου ο στρατός του Νίγηρα ξεκίνησε μια νέα επιχείρηση από την επαρχία Τιλαμπέρι προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα τους τζιχαντιστές.

Εκτός από τους Αμερικανούς, η Γαλλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη και στενός εταίρος του Νίγηρα, διαθέτει μια βάση στο αεροδρόμιο της Νιαμέι από την οποία απογειώνονται καταδιωκτικά αεροσκάφη Rafale και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Γερμανία έχει επίσης ξεκινήσει την κατασκευή μιας αεροπορικής βάσης για επιμελητειακούς σκοπούς προκειμένου να στηρίξει την αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης