Πακιστάν: Ο αδελφός του αποπεμφθέντος Σαρίφ προαλείφεται για τη θέση του πρωθυπουργού

Πακιστάν: Ο αδελφός του αποπεμφθέντος Σαρίφ προαλείφεται για τη θέση του πρωθυπουργού

Ο Ναουάζ Σαρίφ παραιτήθηκε την Παρασκευή, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα 

Το κυβερνών κόμμα PML-N του Πακιστάν σχεδιάζει να ορίσει διάδοχο του αποπεμφθέντος πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ τον αδελφό του, προκειμένου να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του 2018, όμως θα πρέπει αρχικά να διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό.

Ο Σαχμπάζ Σαρίφ, 65 ετών, ο πρώτος υπουργός της επαρχίας Πουντζάμπ όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Πακιστάν, θα πρέπει να εκλεγεί αρχικά βουλευτής ώστε να μπορέσει να αναλάβει στη συνέχεια την πρωθυπουργία στη θέση του αδελφού του.

Ο Ναουάζ Σαρίφ παραιτήθηκε την Παρασκευή, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα μετά από αρκετά χρόνια σχετικής σταθερότητας. Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο τον είχε κρίνει "ακατάλληλο" για βουλευτή (και κατά συνέπεια και για τη θέση του πρωθυπουργού) εξαιτίας μιας υπόθεσης διαφθοράς. Ταυτόχρονα, το Δικαστήριο ζήτησε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας σε βάρος του 67χρονου Σαρίφ και της οικογένειάς του.

Το κόμμα PML-N θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα και πιθανότατα θα ορίσει έναν διάδοχο που θα αναλάβει να καλύψει το κενό στην πρωθυπουργία μέχρι να εκλεγεί βουλευτής ο νεότερος αδελφός του Ναουάζ Σαρίφ, γράφουν σήμερα οι αγγλόφωνες εφημερίδες News και Dawn. "Η απόφαση αυτή ελήφθη την Παρασκευή", εξήγησε η News.

Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι και εκείνα των υπουργών Άμυνας Ασίφ Χαουάτζα, Χωροταξίας Αχσάν Ικμπάλ και Πετρελαίου Σαχίντ Αμπάσι. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός θα παραμείνει στη θέση αυτή για τουλάχιστον 45 ημέρες, μέχρι δηλαδή να παραιτηθεί ο Σαχμπάζ από επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Πουντζάμπ και να εκλεγεί βουλευτής στις επαναληπτικές εκλογές.

Ωστόσο, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Geo TV ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν ο μεταβατικός πρωθυπουργός θα κυβερνήσει μόνο για 45 ημέρες ή μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, τον Αύγουστο του 2018.

Ο Σαχμπάζ Σαρίφ κυβερνά το Πουντζάμπ από το 2008 και έχει οικοδομήσει τη φήμη του ικανού κυβερνήτη που είναι επικεντρωμένος στην ανάπτυξη των υποδομών. Διατηρεί επίσης καλύτερες σχέσεις με τον στρατό, απ' ότι ο αδελφός του.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sexoualiki_bia

Το ποσό θα διατεθεί σε διάστημα 3 ετών, στη μάχη κατά της σεξουαλικής βίας στις ανθρωπιστικές κρίσεις – Μία στις τρεις γυναίκες πέφτει θύμα σεξουαλικής ή σεξιστικής βίας στη διάρκεια της ζωής της, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

komi98

«Θα σεβαστούμε τον νέο πρωθυπουργό, αλλά τίποτε δεν αλλάζει στην θέση που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως προς την συμφωνία της αποχώρησης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα

may_main01

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός φεύγει από την προεδρία του Συντηρητικού κόμματος στις 7 Ιουνίου - Απέτυχα τρεις φορές να πείσω τους βουλευτές για το σχέδιό μου για το Brexit είπε και έκλεισε το διάγγελμά της με λυγμό

73