Ουγγαρία: Ο Όρμπαν απέρριψε την πιθανότητα κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν απέρριψε την πιθανότητα κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να ενδώσει στις πιέσεις και να πειθαρχήσει στο σχέδιο μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν απέρριψε την πιθανότητα κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα επίτευξης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση, έπειτα από την σύνοδο που πραγματοποίησαν στην Βαρσοβία οι αρχηγοί των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) και της Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο).

Την προηγούμενη εβδομάδα η
Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας για τη μη συμμόρφωσή τους με την απόφαση του Συμβουλίου το 2015 σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Κλείσιμο
«Αμφιβάλω ότι μπορεί να υπάρξει μια ενοποιημένη, κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, δεν βλέπω καμία πιθανότητα αυτό να συμβεί», δήλωσε ο Όρμπαν, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την σύνοδο. «Η Ουγγαρία είναι ανοιχτή σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ρεαλιστές», πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Οι Βρυξέλλες έχουν θέση μια προθεσμία εντός Ιουνίου στην Βαρσοβία και την Βουδαπέστη να ξεκινήσουν να δέχονται αιτούντες άσυλο κυρίως από την Συρία, την Ερυθραία και το Ιράκ, ενώ πιέσεις ασκούνται και στην Πράγα έπειτα από την αποχώρησή της από το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η άρνηση της κυβέρνησής του να δεχτεί πρόσφυγες και μετανάστες στοχεύει να διατηρήσει την ταυτότητα της χώρας του. «Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό που είμαστε σήμερα, οι άνθρωποι που είμαστε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στον Ούγγρο ομόλογό του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ είπε ότι η αρχή της ΕΕ είναι ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι ευέλικτη». «Αν παίξουμε το παιχνίδι όπου ο καθένας έχει τον δικό του ορισμό του τι είναι αλληλεγγύη, αυτό είναι το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αλληλεγγύη αποτελεί τη βάση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», τόνισε ο Μπετέλ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των επτά αρχηγών κρατών.

«Εξηγήσαμε ότι για εμάς, τις χώρες της Μπενελούξ, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, των οργανώσεων, των μειονοτήτων, της αντιπολίτευσης είναι κομμάτια του DNA μας, αυτού του DNA που υπερασπιζόμαστε επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Παράλληλα σήμερα η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση της χώρας της, δήλωσε ότι το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης μεταναστευτικής πολιτικής.

«Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της ανεύθυνης πολιτικής που εφαρμόστηκε επί σειρά ετών, που οδήγησε στην κατάσταση κατά την οποία άνθρωποι, που έφτασαν στην Ευρώπη, ή ζούσαν στην Ευρώπη για αρκετές γενεές, έχουν αφεθεί μόνοι τους και δεν έχουν καμία προοπτική για το μέλλον τους», τόνισε η Σίντλο, τασσόμενη για μια ακόμη μια φορά ενάντια στο σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης