Νέο επεισόδιο μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας

Νέο επεισόδιο μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας

Σκάφη της Νότιας Κορέας άνοιξαν προειδοποιητικά πυρ για να απωθήσουν δυο περιπολικά σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Βόρειας Κορέας που είχαν μπει σε διαμφισβητούμενης κυριαρχίας ύδατα στην μεθόριο των δυο χωρών στην Κίτρινη Θάλασσα, ανακοίνωσε την Κυριακή, το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

Βυθίστηκε πολεμικό πλοίο της Νότιας Κορέας

Σκάφη της Νότιας Κορέας άνοιξαν προειδοποιητικά πυρ για να απωθήσουν δυο περιπολικά σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Βόρειας Κορέας που είχαν μπει σε διαμφισβητούμενης κυριαρχίας ύδατα στην μεθόριο των δυο χωρών στην Κίτρινη Θάλασσα, ανακοίνωσε την Κυριακή, το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

Το επεισόδιο σημειώθηκε αργά το Σάββατο, όταν τα δυο σκάφη της Βόρειας Κορέας παραβίασαν τη λεγόμενη Βόρεια Μεθοριακή Γραμμή και έπλευσαν στα ύδατα της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το επιτελείο.

Κλείσιμο

«Τα σκάφη της Βόρειας Κορέας δεν ανταπέδωσαν τα πυρά και επέστρεψαν στα χωρικά ύδατα της Βόρειας Κορέας. Δεν υπήρξαν απώλειες», είπε εκπρόσωπος του επιτελείου.

Ήταν η πρώτη φορά που σημειώθηκε τέτοιο επεισόδιο μετά την 26η Μαρτίου, όταν σημειώθηκε το αδιαλεύκαντο ναυάγιο της νοτιοκορεάτικης κορβέτας Cheonan.

Αν και επίσημα η Νότια Κορέα δεν έχει επιρρίψει την ευθύνη για το ναυάγιο, το οποίο στοίχισε τη ζωή 46 ανδρών του πολεμικού της ναυτικού, στη Βόρεια Κορέα, έχει ανακοινώσει ότι βρέθηκαν «ίχνη» εκρηκτικής ύλης, που πιστεύεται ότι προήλθαν από βορειοκορεάτικη τορπίλη, στα συντρίμμια και αξιωματούχοι στη Σεούλ δεν κρύβουν ποιον θεωρούν υπεύθυνο. Διεθνής ομάδα ειδικών αναμένεται να δημοσιοποιήσει το πόρισμά της για το ναυάγιο του νοτιοκορεάτικου πολεμικού αυτήν την εβδομάδα.

Βόρεια και Νότια Κορέα παραμένουν από τεχνικής άποψης σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς η μεταξύ τους σύρραξη (1950-53) τερματίστηκε με τη σύναψη εκεχειρίας.

Το ναυάγιο προκαλεί προστριβές ανάμεσα στη Σεούλ και το Πεκίνο.

Αν και η Σεούλ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εξαπολύσει επίθεση σε αντίποινα για το ναυάγιο, θέλει να επιβληθούν ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ από τον ΟΗΕ, ενώ, από κοινού με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι δε θα συμμετάσχει σε μελλοντικούς γύρους των εξαμερών διαπραγματεύσεων για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας εάν αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το επεισόδιο.

Αρκετά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα επισκεφθεί τη Σεούλ μέσα στο μήνα για να εκφράσει τη στήριξή της προς τη Νότια Κορέα μετά το ναυάγιο.

Όπως συνηθίζει, το Κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες Σάββατο να υπάρξει «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση» από όλες τις πλευρές όσον αφορά το ζήτημα.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης