Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την σύνοδο κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την σύνοδο κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν τα ενεργειακά ζητήματα - Η σύνοδος θα γίνει στις 14 και 15 Ιουνίου

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την σύνοδο κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ
  
Η προετοιμασία της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ (G2G), που θα γίνει στις 14 και 15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και η προώθηση διμερών και περιφερειακών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Ελλάδας-Ισραήλ, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε στην Αθήνα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιουβάλ Ροτέμ.

Στην ενημέρωση που έκανε σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά τις επαφές του, ο κ. Ροτέμ μίλησε για «ισχυρή συνεργασία» μεταξύ των τριών χωρών με βάση τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό και τις κοινές αξίες, με στόχο «την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας» σε έναν εξαιρετικά ασταθή περίγυρο που περιβάλλει τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσόγειου, όπου «δείχνουμε έναν άλλο δρόμο, αυτόν της ειρηνικής συνεργασίας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και την αξιοποίηση των ευκαιριών».

Κλείσιμο
Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι η πιο προωθημένη, αλλά ακολουθούν και οι τριμερείς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, ενώ ακολουθούν τριμερείς με τον Λίβανο και την Παλαιστινιακή Αρχή, ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχος και τόνισε πως «πρέπει να είμαστε πιο ανοικτοί και λιγότερο συντηρητικοί σ' αυτές τις προσεγγίσεις».

Ερωτηθείς για τη διμερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, είπε ότι είναι ανοικτές πολλές επιλογές, όπως αυτή του East Med που αφορά την Ελλάδα, η βιωσιμότητα του οποίου μελετάται έπειτα από απόφαση της τετραμερούς συνάντησης που έγινε τον Απρίλιο στο Τελ Αβίβ με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιταλίας, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα ενέργειας. Ωστόσο, είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο εξαγωγής αερίου και από την Τουρκία, με σεβασμό και ευαισθησία στην κυπριακή Οικονομική Ζώνη, και όλα αυτά υπό την αίρεση ότι θα βρεθούν περισσότερα κοιτάσματα, σημείωσε. «Δεν αποφασίζουν μόνον οι κυβερνήσεις αλλά και οι εταιρείες», υπογράμμισε ο κ. Ρότεμ. 

Η Αίγυπτος έχει ήδη βρει σημαντικά κοιτάσματα, η Ελλάδα προχωράει σε έρευνες στην περιοχή του Ιονίου, η Κύπρος έχει προσφορές για περισσότερες έρευνες, ώστε αν το δει κανείς στρατηγικά μπορούν να επωφεληθούν όλες οι χώρες, επισήμανε και προσέθεσε πως «το πιο σημαντικό είναι να κρατήσουμε ανοιχτό τον διάλογο».

Η ενέργεια θα γίνει εκ μέρους του Ισραήλ «όχημα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα» και οι αγωγοί για την εξαγωγή φυσικού αερίου θα είναι «αγωγοί της ειρήνης», είπε και έφερε ως παράδειγμα την εξαγωγή αερίου προς την Ιορδανία και τις διαπραγματεύσεις για το ίδιο θέμα με τους Παλαιστίνιους και την Αίγυπτο.

Για τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, ο κ. Ρότεμ είπε ότι από το 2010 γίνεται μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης, κάτι που γίνεται εμφανές με την αύξηση των οικονομικών ανταλλαγών και των πολιτικών επισκέψεων, ενώ ως προς τη νέα διοίκηση της Χαμάς, σημείωσε ότι «το Ισραήλ δεν έχει αλλάξει στάση».

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος έκανε θετική αποτίμηση της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, και μίλησε για «επιστροφή» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή όπου είναι «καλοδεχούμενες» και «θα παίξουν σταθεροποιητικό ρόλο». Επικαλέστηκε δε χαρακτηριστικά, την υποδοχή του Τραμπ από 15 σουνίτες ηγέτες στο Ριάντ, καθώς και το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος συμπεριέλαβε την επίσκεψή του στο Ισραήλ στην πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στο αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Τραμπ προς το Ιράν, θεωρώντας το κύρια απειλή και χαρακτηρίζοντάς το «παράγοντα αστάθειας» - και ερμήνευσε στην ίδια κατεύθυνση εναντίον της Τεχεράνης και την παρουσία των 15 σουνιτών ηγετών στη Σαουδική Αραβία. Για τη Συρία είπε ότι η θέση του Ισραήλ είναι να μην επεμβαίνει, αλλά έχει τις «κόκκινες» γραμμές του, που είναι να μην υπονομευτούν τα συμφέροντά του, ενώ έκανε λόγο για τη μεγάλη ρευστότητα και ταχύτητα αλλαγών που συντελείται στην περιοχή, καθώς εκτός από την παρουσία των δύο μεγάλων δυνάμεων, δεκάδες παραστρατιωτικές ομάδες δρουν κοντά στα σύνορα του Ισραήλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης