Ο Τραμπ έδωσε το «οκ» για την επίθεση στη Συρία μέσα σε 57 ώρες

Ο Τραμπ έδωσε το «οκ» για την επίθεση στη Συρία μέσα σε 57 ώρες

Το χρονοδιάγραμμα παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου - Πώς από το βομβαρδισμό με χημικά φτάσαμε στην εκτόξευση των 59 πυραύλων Τόμαχοκ

Ο Τραμπ έδωσε το «οκ» για την επίθεση στη Συρία μέσα σε 57 ώρες
Πενήντα επτά ώρες και δέκα λεπτά χρειάστηκε ο Tραμπ
για να διατάξει το
σφυροκόπημα κατά της Συρίας έπειτα από τα χημικά 
στην επαρχία Ιντλίμπ.   
Κλείσιμο

Από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την επίθεση με χημικά, που προκάλεσε το θάνατο 86 ατόμων, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ συμμετείχε σε πέντε συνολικά συσκέψεις. 

Στη συνέχεια έδωσε εντολή για την αεροπορική επιδρομή στη Συρία ως απάντηση στην επίθεση με το αέριο σαρίν που φέρεται να εξαπέλυσε το καθεστώς Άσαντ.  

Χθες, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων. 
   
Τρίτη 4 Απριλίου 
10:30 π.μ.(ώρα Ουάσινγκτον) 
Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια του καθημερινού briefing για τη σφαγή στη Συρία. Ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες και συνεχή ενημέρωση. Οι σύμβουλοι του προέδρου άρχισαν να εξετάζουν τις επιλογές που έχουν. 

20:00 μ.μ. ώρα Ουάσινγκτον 
Υπήρξε μια κλειστή σύσκεψη της επιτροπής επιχειρήσεων όπου παρουσιάστηκαν όλες οι επιλογές δράσης. 

Τετάρτη 5 Απριλίου 
Το πρωί της Τετάρτης, έγινε κλειστή σύσκεψη των επικεφαλής της Διεύθυνσης και της επιτροπής επιχειρήσεων. Εκεί δόθηκαν οι κατευθύνσεις... 

15:00 μ.μ. ώρα Ουάσινγκτον 
Συγκαλείται Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για τις επιλογές που έχει Αναθεώρησε κάποιες επιλογές και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες. Συγκάλεσε επίσης για την επόμενη ημέρα νέα σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πέμπτη, 6 Απριλίου 
13:30 μ.μ. ώρα Ουάσινγκτον 
Ενώ επισκέπτεται τη Φλόριντα στο πλαίσιο της διήμερης συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Χι Τζινμπινγκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συγκαλεί Eθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης από το προεδρικό αεροσκάφος «Air Force One».

16:00 μ.μ. ώρα Ουάσινγκτον 
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο υπουργός Άμυνας, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, καθώς και άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας συσκέπτονται σε δωμάτιο ασφαλείας. Εκεί ο Τραμπ δίνει το πράσινο φως για τις πυραυλικές επιθέσεις. 

19:40 μ.μ ώρα Ουάσινγκτον 
Εκτοξεύονται πενήντα εννέα πύραυλοι Tomahawk από πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο. Και οι 59 βρήκαν τον στόχο τους.

20:30 μ.μ. ώρα Ουάσινγκτον 
Ενημέρωση των ξένων ηγετών και των επικεφαλής του Κογκρέσου από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, τον υπουργό Άμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Μεταξύ 20:30 - 20:40 μ.μ. ώρα Ουάσινγκτον 
Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του για τις πυραυλικές επιθέσεις στη διάρκεια του δείπνου που είχαν στη Φλόριντα. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παρακολουθεί την κατάσταση.

Μετά το δείπνο, ο πρόεδρος ενημερώθηκε από τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Άμυνας μέσω τηλεδιάσκεψης στο δωμάτιο ασφαλείας. 

Κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον ενημερώθηκε σχετικά με την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων -η εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν διήρκεσε μερικές ώρες, αλλά -όπως ειπώθηκε- τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά. 

Κι όταν ρώτησε σχετικά με την αντίδραση των ξένων ηγετών, ενημερώθηκε ότι σχεδόν όλοι επικροτούσαν την απόφασή του να προχωρήσει σε πυραυλικές επιθέσεις κατά της Δαμασκού. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης