Ολλανδικές εκλογές: Όμηρο του Ερντογάν χαρακτήρισε τον Ρούτε ο Βίλντερς

Ολλανδικές εκλογές: Όμηρο του Ερντογάν χαρακτήρισε τον Ρούτε ο Βίλντερς

Τηλεμαχία καθοριστικής σημασίας με φόντο την κρίση με την Τουρκία- Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας τους ο Ολλανδός πρωθυπουργός

Ολλανδικές εκλογές: Όμηρο του Ερντογάν χαρακτήρισε τον Ρούτε ο Βίλντερς
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές Μαρκ Ρούτε αντιμετώπισε απόψε, δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, τον αντίπαλό του
Γκέερτ Βίλντερς σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση που επικεντρώθηκε σε θέματα όπως η μετανάστευση και η ενσωμάτωση, με φόντο την κρίση που έχει ξεσπάσει με την
Κλείσιμο
Τουρκία.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επανέλαβε στο απόψινό κρίσιμο depate, δύο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της χώρας του, την πάγια θέση του ότι δεν θα συμμετάσχει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, σε κυβερνητικό συνασπισμό με τον ακροδεξιό αντίπαλό του Γκερτ Βίλντερς, υπογραμμίζοντας ξανά την ανάγκη να παταχθεί ο «κακός λαϊκισμός» που εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ποσοστό κάτω του 20% και για τα δύο κόμματα, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία του Ρούτε και το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Βίλντερς, η ερώτηση για πιθανή συνεργασία ήταν αναμενόμενη. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, παρότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα, ο Βίλντερς εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τις εκλογές πολλά κόμματα θα αναθεωρήσουν αυτή τους τη στάση.

Η πρώτη ερώτηση που ετέθη στους δύο πολιτικούς στο κρίσιμο αυτό debate αφορούσε την κρίση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες με την Τουρκία, μετά από την απαγόρευση των επισκέψεων Τούρκων αξιωματούχων στην Ολλανδία, από την κυβέρνηση της Χάγης.

Ο Ρούτε επισήμανε ότι δεν μετανιώνει για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση. Το 80% των Τούρκων πολιτών έχουν ενσωματωθεί απόλυτα στην ολλανδική κοινωνία, ανέφερε σχετικά με αυτό το ζήτημα ο Ολλανδός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «οι διαδηλώσεις είναι τελείως απαράδεκτες».

Ο Βίλντερς κατηγόρησε τον Ρούτε ότι δεν έλαβε σκληρότερα διπλωματικά μέτρα κατά των Τούρκων, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρέσβης έπρεπε να είχε απελαθεί από την Ολλανδία. Ο πρωθυπουργός έδωσε την εξής ειρωνική απάντηση: «Εδώ φαίνεται η διαφορά μεταξύ κάποιου που τουιτάρει και κάποιου που κυβερνά τη χώρα».

Την πλήρη διαφωνία του με την τοποθέτηση του Ρούτε εξέφρασε ο Βίλντερς, σύμφωνα με τον οποίο οι Τούρκοι μετανάστες δεν έχουν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία, ενώ κατηγόρησε τον συνομιλητή του ότι «κρατείται όμηρος» από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την αμφιλεγόμενη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Η εν λόγω συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ρούτε και Βίλντερς, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι ανάλογες συμφωνίες είναι απαραίτητες προκειμένου να ελεγχθεί η εισροή των παράνομων μεταναστών στην  Ολλανδία και τον Βίλντερς να επιμένει ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι το κλείσιμο των συνόρων.

«Το κλείσιμο των συνόρων αποτελεί ψευδαίσθηση, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται στην χώρα», απάντησε ο Ρούτε.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που κυριάρχησαν στην συζήτηση ήταν το ενδεχόμενο ενός Nexit (εξόδου της Ολλανδίας από την ΕΕ), το οποίο κατά τον Ρούτε θα ήταν «καταστροφικό» για τη χώρα, ενώ για τον Βίλντερς θα ήταν «ό,τι καλύτερο» για τους Ολλανδούς, το ασφαλιστικό, αλλά και ζητήματα εθνικής ταυτότητας. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ακροδεξιός Βίλντερς αναφέρθηκε ξανά με πάθος στο αγαπημένο του θέμα της «απο-ισλαμοποίησης» της ολλανδικής κοινωνίας, τονίζοντας ότι σε ποσοστό 70% οι μουσουλμάνοι μετανάστες στη χώρα του στηρίζουν ακραίες ιδεολογίες.

Αναποφάσιστοι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι στην πλειοψηφία τους



Η αποψινή τηλεμαχία ήταν μία από τις πλέον καθοριστικής σημασίας, καθώς «το 60% των Ολλανδών πολιτών δεν γνωρίζει ακόμα εάν θα πάει να ψηφίσει και ποιον» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μόνικα Ζι Ντχίαν Χο, διευθύντρια του ινστιτούτου Clingendael στη Χάγη, κάνοντας λόγο για ένα «κατακερματισμένο» και «ευμετάβλητο» εκλογικό σώμα.


Η απαγόρευση που επέβαλαν οι ολλανδικές αρχές σε Τούρκους υπουργούς κατά διάρκεια του Σαββατοκύριακου να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ρότερνταμ ανήγαγε την πολιτισμική ενσωμάτωση σε κεντρικό θέμα στην τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων.

Οι βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης «στρέφονται γύρω από ένα ζήτημα: σε τι είδους χώρα θέλετε να ζείτε;» τόνισε σήμερα σε ανάρτησή του στο Facebook ο Μαρκ Ρούτε. «Θέλω μια χώρα όπου θα ζούμε όλοι μαζί σε φυσιολογικές συνθήκες, μια χώρα που δείχνει στον κόσμο ότι δεν θα αφεθούμε να μας παρασύρει ο άσχημος λαϊκισμός» υπογράμμισε ο ίδιος.


Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη για την απέλαση το Σάββατο της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία αγνόησε τις συστάσεις της Ολλανδίας προς την Άγκυρα να μην μεταβεί κανένας Τούρκος υπουργός στο Ρότερνταμ.

Ο Ρούτε δήλωσε επίσης πως υπάρχει πραγματική πιθανότητα ο εθνικιστής πολιτικός Χέερτ Βίλντερς, που τάσσεται κατά του ισλάμ, να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος στις 16 Μαρτίου να ξυπνήσουμε σ' αυτή τη χώρα και ο Χέερτ Βίλντερς να ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος και αυτό θα στείλει ένα σινιάλο στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ρότερνταμ. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Ολλανδούς ψηφοφόρους να σταματήσουν στις κάλπες «τον κακό λαϊκισμό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης