Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παραπέμπεται η Νότια Αφρική

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παραπέμπεται η Νότια Αφρική

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής αρνήθηκε να συλλάβει τον Σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ Μπεσίρ, όταν επισκέφθηκε τη χώρα, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παραπέμπεται η Νότια Αφρική
Οι αρχές της Νότιας Αφρικής θα πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στις 7 Απριλίου για να λογοδοτήσουν επειδή δεν συνέλαβαν τον πρόεδρο του Σουδάν Όμαρ Χάσαν αλ Μπεσίρ, εναντίον του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, όταν επισκέφθηκε τη χώρα πριν δύο χρόνια.

Η Πρετόρια έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποσυρθεί από το ΔΠΔ, όμως σήμερα ακύρωσε την αμφιλεγόμενη απόφασή της, προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής.

Η κυβέρνηση της χώρας ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι «ο τρόπος απόσυρσης κρίθηκε άκυρος και αντισυνταγματικός», σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε ο ΟΗΕ στον ιστότοπό του.

«Πρέπει να ληφθεί η έγκριση του κοινοβουλίου της Νότιας Αφρικής προτού μπορεί να κατατεθεί το αίτημα απόσυρσης από το Καταστατικό της Ρώμης», προσθέτει το έγγραφο.

Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν αλλάζει την πρόθεση της Νότιας Αφρικής να αποσυρθεί από το ΔΠΔ και ένα σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα προς έγκριση στο κοινοβούλιο.
Κλείσιμο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, στο οποίο είχε προσφύγει η αντιπολίτευση, είχε αποφανθεί στις 22 Φεβρουαρίου ότι η απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να αποσυρθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χωρίς να συμβουλευθεί πρώτα το κοινοβούλιο είναι άκυρη και αντισυνταγματική.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε τον Οκτώβριο την απόφασή της να αποσυρθεί από το ΔΠΔ μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε όταν αρνήθηκε να συλλάβει τον Σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ Μπεσίρ, όταν επισκέφθηκε τη χώρα, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Δικαστήριο.

Τότε οι νοτιοαφρικανικές αρχές υπερασπίστηκαν την απόφασή τους λέγοντας ότι ο Μπεσίρ προστατεύεται από την προεδρική ασυλία.

Και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και το Μπουρούντι έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από το ΔΠΔ, το πρώτο διεθνές δικαστήριο που είναι αρμόδιο για να δικάζει όσους κατηγορούνται για γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Βάσει της διαδικασίας, η αποχώρηση από το ΔΠΔ τίθεται σε ισχύ έναν χρόνο μετά την σχετική ενημέρωση του ΟΗΕ.
Η Γκάμπια έχει επίσης εκφράσει την πρόθεση να αποχωρήσει από το Δικαστήριο, όμως υπαναχώρησε μετά την αλλαγή καθεστώτος και την ανάληψη της εξουσίας από τον Αντάμα Μπάροου.

Από το 2003 οπότε ιδρύθηκε το ΔΠΔ, που έχει την έδρα του στη Χάγη, έχει ξεκινήσει δέκα έρευνες, εννέα εκ των οποίων αφορούν αφρικανικές χώρες. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις στην Αφρική, κυρίως από την Αφρικανική Ένωση, η οποία καταγγέλλει «ένα είδος φυλετικού κυνηγιού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης