Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παραπέμπεται η Νότια Αφρική

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παραπέμπεται η Νότια Αφρική

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής αρνήθηκε να συλλάβει τον Σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ Μπεσίρ, όταν επισκέφθηκε τη χώρα, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής θα πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στις 7 Απριλίου για να λογοδοτήσουν επειδή δεν συνέλαβαν τον πρόεδρο του Σουδάν Όμαρ Χάσαν αλ Μπεσίρ, εναντίον του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, όταν επισκέφθηκε τη χώρα πριν δύο χρόνια.

Η Πρετόρια έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποσυρθεί από το ΔΠΔ, όμως σήμερα ακύρωσε την αμφιλεγόμενη απόφασή της, προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής.

Η κυβέρνηση της χώρας ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι «ο τρόπος απόσυρσης κρίθηκε άκυρος και αντισυνταγματικός», σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε ο ΟΗΕ στον ιστότοπό του.

«Πρέπει να ληφθεί η έγκριση του κοινοβουλίου της Νότιας Αφρικής προτού μπορεί να κατατεθεί το αίτημα απόσυρσης από το Καταστατικό της Ρώμης», προσθέτει το έγγραφο.

Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν αλλάζει την πρόθεση της Νότιας Αφρικής να αποσυρθεί από το ΔΠΔ και ένα σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα προς έγκριση στο κοινοβούλιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, στο οποίο είχε προσφύγει η αντιπολίτευση, είχε αποφανθεί στις 22 Φεβρουαρίου ότι η απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να αποσυρθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χωρίς να συμβουλευθεί πρώτα το κοινοβούλιο είναι άκυρη και αντισυνταγματική.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε τον Οκτώβριο την απόφασή της να αποσυρθεί από το ΔΠΔ μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε όταν αρνήθηκε να συλλάβει τον Σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ Μπεσίρ, όταν επισκέφθηκε τη χώρα, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Δικαστήριο.

Τότε οι νοτιοαφρικανικές αρχές υπερασπίστηκαν την απόφασή τους λέγοντας ότι ο Μπεσίρ προστατεύεται από την προεδρική ασυλία.

Και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και το Μπουρούντι έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από το ΔΠΔ, το πρώτο διεθνές δικαστήριο που είναι αρμόδιο για να δικάζει όσους κατηγορούνται για γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Βάσει της διαδικασίας, η αποχώρηση από το ΔΠΔ τίθεται σε ισχύ έναν χρόνο μετά την σχετική ενημέρωση του ΟΗΕ.
Η Γκάμπια έχει επίσης εκφράσει την πρόθεση να αποχωρήσει από το Δικαστήριο, όμως υπαναχώρησε μετά την αλλαγή καθεστώτος και την ανάληψη της εξουσίας από τον Αντάμα Μπάροου.

Από το 2003 οπότε ιδρύθηκε το ΔΠΔ, που έχει την έδρα του στη Χάγη, έχει ξεκινήσει δέκα έρευνες, εννέα εκ των οποίων αφορούν αφρικανικές χώρες. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις στην Αφρική, κυρίως από την Αφρικανική Ένωση, η οποία καταγγέλλει «ένα είδος φυλετικού κυνηγιού».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

theresa-may01-mesa

Αντιμέτωπη με ανταρσία των Τόρις βρίσκεται η Τερέζα Μέι, αφού - σύμφωνα με το BBC - συγκεντρώθηκαν οι 48 επιστολές για την πρόταση δυσπιστίας - Για ασύντακτο Brexit ετοιμάζεται η ΕΕ, που αρνείται κατηγορηματικά να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία

maymer

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «όπως έχουμε δηλώσει, δεν θα υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της συμφωνίας εξόδου», εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί τελικά λύση

strasbourg01-mesa

Ο Γαλλομαροκινός Σερίφ Σεκάτ ήταν γνωστός στις Αρχές και είχε ποινικό μητρώο - Είχε επαφές με ακραίους ισλαμιστικούς κύκλους στο Στρασβούργο - Τον αναζητούν 350 αστυνομικοί - 12 οι τραυματίες, έξι σε κρίσιμη κατάσταση

komision

Η παγκόσμια σύμβαση που εγκρίθηκε κατά τη διακυβερνητική διάσκεψη στο Μαρακές είναι το πρώτο παγκόσμιο πολυμερές πλαίσιο για την ενίσχυση του διεθνούς συντονισμού για την ανθρώπινη κινητικότητα, που καλύπτει όλες τις πτυχές του κύκλου μετανάστευσης

IRLANDIA_SHMAIA-768x498

«Τώρα πλέον ενεργά, όχι μόνο προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό, αλλά λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, θα είμαστε έτοιμοι στις 29 Μαρτίου για να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία», δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι