Τι σημαίνει η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων που θέλουν Μέρκελ, Ολάντ, Τζεντιλόνι και Ραχόι

Τι σημαίνει η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων που θέλουν Μέρκελ, Ολάντ, Τζεντιλόνι και Ραχόι

Μέρκελ: Θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους, χωρίς κανείς να αποκλείεται, αλλά και χωρίς να είναι υποχρεωτικό να συμμετέχουν σε κάθε πρότζεκτ - Ολάντ: Η ενότητα δεν είναι ομοιομορφία

Τους ομολόγους του από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία υποδέχθηκε στις Βερσαλλίες ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στόχος τους, να επαναπροωθήσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο μετά το πλήγμα του Brexit και την ενίσχυση του λαϊκισμού.

Οι τέσσερις ηγέτες εξέτασαν τις εκδοχές μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων», που θα επιτρέψει σε ορισμένες χώρες να προοδεύσουν γρηγορότερα από άλλες.


«Η ενότητα δεν είναι ομοιομορφία. Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζω νέες μορφές συνεργασίας, ώστε ορισμένες χώρες να κινηθούν ταχύτερα και δυναμικότερα, χωρίς να αποκλείουμε άλλες και χωρίς να υπάρχουν άλλες που να διατυπώνουν αντιρρήσεις», είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, "ορισμένες χώρες" θα μπορούσαν "να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία".

«Πρέπει να έχουμε το θάρρος να δεχθούμε ότι ορισμένες χώρες κινούνται πιο γρήγορα, αν δεν θέλουν όλες να συμμετέχουν. Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι απαραίτητη, αλλιώς θα κολλήσουμε. Θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους, χωρίς κανείς να αποκλείεται, αλλά και χωρίς να είναι υποχρεωτικό να συμμετέχουν σε κάθε πρότζεκτ», τόνισε η
Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δηλώσεις των «4» δείχνουν ότι είναι υπό διαμόρφωση ένας σκληρός πυρήνας της Ε.Ε., ο οποίος θα έχει χαρακτηριστικά ομοσπονδίας με βαθύτερη συνεργασία σε ορισμένα ζητήματα, όπως η άμυνα, το ευρώ, η φορολογία, η νομοθεσία για τις επιχειρήσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Από το παζλ έχουν φανεί μόνο μερικές ψηφίδες, αλλά γίνεται ξεκάθαρο ότι οι μεγάλες χώρες είναι αποφασισμένες όχι μόνο να διατηρήσουν το ευρώ, αλλά και να το ενισχύσουν εξομοιώνοντας περαιτέρω το καθεστώς φορολογίας και κοινωνικών δικαιωμάτων (εργασιακά δικαιώματα, επιδόματα κ.λπ.) αλλά και προχωρώντας στη δημιουργία κοινού στρατού.

Όσες χώρες θέλουν –και μπορούν- είναι ευπρόσδεκτες να ακολουθήσουν, αλλά δεν είναι και υποχρεωμένες να το κάνουν, εξήγησαν οι τέσσερις ηγέτες.

Όσες χώρες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, προφανώς θα μείνουν στην περιφέρεια.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν μια χώρα που σήμερα βρίσκεται στο ευρώ αποφασίσει να μην ακολουθήσει, είτε ύστερα από πολιτική απόφαση είτε λόγω αντικειμενικής αδυναμίας. Θα χρησιμοποιεί το ευρώ ως νόμισμα, χωρίς όμως να συμμετέχει στις αποφάσεις που αφορούν το κοινό νόμισμα ή θα δούμε δύο ταχύτητες και στο νόμισμα;

Την Πέμπτη οι ηγέτες των τεσσάρων πολυπληθέστερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο θα τεθεί και πάλι το ευρωπαϊκό σχέδιο, ενόψει της 60ής επετείου από τη Συνθήκη της Ρώμης.

Τζεντιλόνι: Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη
 
«Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη, η οποία να έχει ως στόχο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, η οποία να προσφέρει απαντήσεις σε όποιον έχει μείνει πίσω. Δεν έχουμε φτάσει, ακόμη, σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη λήξη της τετραμερούς συνόδου των Βερσαλλιών. «Χρειάζονται βήματα προόδου στην κοινή άμυνα», συνέχισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, «για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας» εξηγώντας, παράλληλα, ότι «Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία συμφωνούν». 
 
Ο Πάολο Τζεντιλόνι τάχθηκε υπέρ «μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγαλύτερη ολοκλήρωση και διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης» με τη λογική ότι «τα κράτη-μέλη μπορεί να έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες και η Ένωση πρέπει να προσφέρει, στις διαφορετικές αυτές φιλοδοξίες, διαφορετικές απαντήσεις. Διατηρώντας, βέβαια, το ενιαίο σχέδιο». 
 
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι στην επετειακή σύνοδο της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, «η Ένωση θα ξεκινήσει, και πάλι, από τον ευρωπαϊκό λαό». Κάλεσε, τέλος, όλες τις 27 χώρες μέλη να κάνουν τις επιλογές τους, μέσα στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής, χωρίς τις οποίες κινδυνεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου».

ΣΧΟΛΙΑ (77)

Ρε παιδιά μισό λεπτό..

Δεν διαφωνώ σε τίποτα με τους περισσότερους όσον αφορά τις προθέσεις τους. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι... Έχουν μπλέξει έτσι όπως έκαναν το ευρώ και θέλουν να το τερματίσουν χωρίς όμως να θέλουν να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη. Θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα έξω ώστε να χρεώνουν σε εμάς το τέλος της ΟΝΕ, ενώ οι ίδιοι θα έχουν κανονίσει μεταξύ τότε ευνοικές ισοτιμίες από πριν, και εμάς που θα μας έχουν πετάξει έξω, θα μας κλείδώσουν με ισοτιμία που θα κάνει το μνημόνιο να μοιάζει διακοπές. Θέλουν εμείς να τρώμε κονσέρβες και αυτοί να μας αγοράζουν για μια μπουκιά ψωμί για να ικανοποιήσουν τον μεγαλοϊδεατισμο τους όπως έκαναν μία ζωή και σε άλλα έθνη σαν εμας. Σαφώς και κάναμε λάθη, αλλά όταν μπήκαμε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ το ξέρανε ολοι. Το ήξεραν και αυτοί και όμως μας έβαλαν. Μας έκαναν πρεζακηδες του καταναλωτισμού γιατί ήμασταν φτωχοι, μας έμπλεξαν μαζί με Πασοκους και νεοδημοκρατες σε μίζες και σκάνδαλα, και τώρα το παίζουν ΤΙ;; Υπεράνω; Η Δυση και η Αμερική δεν δημιούργησαν α αυτά τα χρόνια τις καταστάσεις που ευνόησαν τις ορδές των λαθρομεταναστών; Δεν έπαιξαν ρόλο στην υποβάθμιση της ΕΕ; Η Γερμανία μας χρωστάει. Ποιος στην Ελλάδα αποποιήθηκε τις Αποζημιώσεις; Επίσεις να πω σε όλους πως έρχονται ΕΚΛΟΓΕΣ. Στην Ελλάδα, στην Γαλλία, στην Γερμανία, και δεν ξέρω πού αλλού. ΑΛΛΑΖΟΥΝ τα πράγματα, βλέπετε, στις ΗΠΑ γίνεται χαμός με τον Τραμπ και είναι άγνωστο τι θα γινει. Αυτό δεν το βλέπει κανένας;Τι διατυμπανιζουν; Αφού καταρρέουν. Χωριά που χρωστάνε τ άντερα τους. Επισης μου κάνει εντύπωση που πέραν ίσως της Ιταλίας μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο Νότος δεν δείχνει να αντιδρά σε τίποτα. Ίσως επειδή βλέπει τα της Ελλάδας και τις επικές κωλοτουμπες που έκανε ο Τσίπρας και πάγωσε. Πάντως ας μην είμαστε απόλυτοι. Έρχονται και άλλες εξελίξεις, τα πράγματα είναι ρευστά ακόμα.

αστους ρε μήτσο

τους ανθρώπους! τι τους κρατάς; θέλουν να προχωρήσουν και δεν τους αφήνεις...

Ωχ αυτοι τη κανουν με ελαφρα πηδηματακια

Εμας ποιος θα μας δανειζει δανεικα και αγυριστα για να πληρωνουμε ΔΕΗτζηδες συνταξιουχους, αγαμες θυγατερες και Καρανικες;

efor

Τότε λοιπόν, να κάνουν τη κολεγιά τους οι καλοί Ευρωπαίοι, να σταματήσουν τα δανεικά στην Ελλαδίτςα που τους έχουμε σκοτίςει τα καπίδια, για να κόψουμε τα μισθουλάκια και την καλοπέραςη σε όλους όσους παραπάνω αναφέρεσαι... Είσαι μέσα?

Q

Ειδες πολλα απο τα δανεικα που λενε οτι μας δινουν να πηγαινουν σε συνταξεις? Ουτε καν που περνανε τα συνορα, στις τραπεζες πανε. Οποτε το ερωτημα σου θα πρεπε να ειναι "ποιος θα μας δανειζει για να τρωνε οι τραπεζες και να βγαζουν κερδος οι τοκογλυφοι δανειστες".

@

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΜΠΟΥΦΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΖΕΙΣ ΜΕ ΟΤΙ ΒΓΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΕΥΜΑ 2% ΠΑΕΙ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΚΟΥΣ!! ΑΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 3,5% ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ!! ΤΕΛΟΣ ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΩΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ;; ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΣΕ ΤΙ ΑΣΦΥΞΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΖΟΥΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΠΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!

Καπαμαρού

Ούτε αυτό θα πιάσει! Η Ευρώπη έχει τελειώσει εδώ και καιρό γιατί κανείς δεν ήξερε να την κουμανταρει ενώ κάθε χώρα κοίταγε τη πάρτη της. Ξεκίνησε στραβά με ψέμα, βάζοντας μέσα χώρες που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, και ποτέ δεν ειχαν ήρεμες μεθοδευμένες αντιδράσεις αλλά μέχρι και τώρα αντιδρούν πανικόβλητα. Η Ευρώπη είναι σαν καφενείο, ο καθένας έχει παράπονα, ο καθένας δείχνει τον άλλο, όλοι με λερωμενες τις φωλιές τους, κ@λοχτυπιουνται του θανατά αλλά όλοι φοβούνται μη κλείσει το καφενείο.. Και μετά έχεις τσιπρες, κουληδες, ακροδεξιους, ψευτοαριστερους, πατριωτες αντιπατριωτες, πλυμμενους και απλυτους, να σκοτώνονται αντι να κατσουν να δουν τι σχέδιο πρεπει να υπάρξει για την μετά Ευρώπη εποχή. Και κατι αλλο, τι σόι Ευρωπαϊκό στρατό θελουν να φτιάξουν; Θα υπερασπιστούν τα σύνορα χωρών που δεν επιθυμούν ουτε να πατήσουν το ποδι τους; Εδώ φοβούνται να στείλουν ατομα για το προσφυγικό που εχουν προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι, θα κατσουν να υπερασπιστούν τα σύνορά μιας διαλυμένης Ευρώπης; Με τι ζήλο;

Ρε δε πάνε στον γεροδιάολο

Επιτέλους ξεσκεπάστηκε η περιβόητη ευρωπαϊκή ένωση, η οποία δεν ήταν τίποτα άλλο από την ένωση των συμφερόντων των βορείων τοκογλύφων τραπεζιτών και μεγάλων εταιρειών. Τώρα που στένεψαν τα περιθώρια και θα πρέπει να πάνε σε πραγματική ένωση αρχής γενομένης της τραπεζικής λακίσανε, σιγά που θα γίνουμε όλοι ίσιοι και όμοιοι, αυτοί θα δανείζουν και θα εισπράττουν από τα χαϊβάνια που ακόμη κάθονται και τους πιστεύουν. Δεν έχουν περάσει ούτε δέκα χρόνια από τότε που η Γερμανία ανέλαβε την " αρχηγία " της ΕΕ και τελικά κατάφερε να την διαλύσει.

ΑΝ!

Αν ξυπνήσουμε και αλλάξουμε νοοτροπία, με πολιτική, χαμηλή φορολογική σταθερότητα, με μικρότερο και συμφερότερο δημόσιο ... έχουμε πολλές ελπίδες να τους φτάσουμε σιγά σιγά. Αλλιώς, κλάψτε την χώρα και τις μελλοντικές γενιές που θα κληρονομήσουν τους καρπούς των κουσουριών μας. Συμφωνώ με την απόφασή τους. Ξέρουν να προχωρούν μπροστά!

Q

Και τι σε κανει να πιστευεις οτι θελουν να τους φτασουμε? Επειδη ηθελαν η Ελλαδα να γινει κατι παραπανω απο ψωροκωσταινα γι'αυτο εβαλαν ως ορο εισοδου μας στην Ε.Ε την παυση καθε ειδους παραγωγικοτητας και να ζουμε μονο με εισαγωμενα? Γι'αυτο το μονο που ξερουν να ζητανε ειναι ολο και περισσοτερη φορολογια με ακομα περισσοτερες περικοπες σε μισθους? Ειναι λαθος προσεγγιση και το εχουν παραδεχτει και οι ιδιοι, αλλα εκει το βιολι βιολακι. Φτωχοποιημενη αποικια μας θελουν γιατι ετσι μπορουν και κερδοσκοπουν απο την μιζερια μας. Ετσι προχωρανε αυτοι μπροστα, πατωντας πανω στα πτωματα των αλλων. Και μικροτερο δημοσιο σημαινει λιγοτερα εσοδα στα κρατικα ταμεια. Δινοντας τα παντα στους ιδιωτες ειναι σαν να τους δινεις το ΟΚ να φοροδιαφευγουν κι αλλο. Ετσι τους συγχαιρεις για τον εργασιακο μεσαιωνα που επιβαλλουν και που τα κερδη τους τα στελνουν ολα σε τραπεζες της Ελβετιας και σε offshore. Δεν ειναι λυση το ποναει χερι - κοψει χερι. Αν πραγματικα θελαμε να προχωρησουμε το πρωτο πραγμα που θα επρεπε να κανουμε θα ηταν η ριζικη αλλαγη του εκλογικου νομου. Να παρουν ποδι ολα τα τζακια που χρονια τωρα μας πινουν το αιμα και η πολιτικη ψευτια να τιμωρειται αμειλικτα. Τερμα στα ασυλα, τερμα στα θα. Αλλα σιγα να μην αφηνε το συστημα (και το ντοπιο αλλα και των δανειστων) να αλλαξει το υπαρχων καθεστως. Ειναι προς το συμφερον ολων η διατηρηση αυτου του σκηνικου.

Σωστο..

+1

μητσος

και κλάμα οι ντόπιοι Ευρωλίγουροι.Τα αφεντικά τους είπαν φανερά ότι και να μείνουν μόνο σαν ευρωσφουγγαρίστρες θα είναι

Κολλιγος

Ουτε τα δακτυλα μας ειναι ιδια.Δεν ειναι δυνατον να αφησουν καποιους σαν και εμας να καταστρεψουν την Ενωση.Οσοι επιθυμουν ακολουθούν. Οι υπολοιποι ας κατσουν με τις εμμονες τους κσι τα ιδεολογικά κόμπλεξ τους. Ειναι η ορθοτερη απόφαση για τους προοδευτικους λαους.

Kostasm75

Καλά που πήγε η συμμαχία του νότου που προέκυψε από τις συνόδους των "ηγετών" του νότου? Άλλο ένα αφήγημα του Αλέξη πάει περίπατο.

Q

Σημαινει οτι τους καλαρεσε το τειχος του Βερολινου και θελουν να το εφαρμοσουν σε ολη την Ευρωπη. Οι βορειοι να πλουτιζουν εις βαρος των νοτιων που θα ψωμολυσσανε. Η θωρακιση που μας ελεγε η Γερμανια οτι εχει σε περιπτωση Grexit, γι'αυτο θελουν να στησουν το νεο τειχος του Βερολινου, για να την σιγουρεψουν. Κατα τα αλλα ολοι αυτοι καθονται και κατακρινουν το τειχος του Τραμπ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης