Η γη τρέμει στην Ιταλία: Ισοπεδώθηκαν πόλεις - Χιλιάδες οι άστεγοι

Η γη τρέμει στην Ιταλία: Ισοπεδώθηκαν πόλεις - Χιλιάδες οι άστεγοι

Ξεπερνούν τις 200 οι μετασεισμικές δονήσεις του σεισμού των 6,5 Ρίχτερ που χτύπησε το πρωί της Κυριακής - Σε 30.000 ανέρχονται οι άστεγοι - Ο ισχυρότερος σεισμός από το 1980

Η γη τρέμει στην Ιταλία: Ισοπεδώθηκαν πόλεις - Χιλιάδες οι άστεγοι
Τον τρόμο έζησαν για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι της Ιταλίας μετά από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών που έπληξε το κεντρικό μέρος της χώρας, προκαλώντας την κατάρρευση περισσότερων κτιρίων σε μικρές πόλεις οι οποίες είχαν ήδη πληγεί από σεισμούς τους δύο τελευταίους μήνες.

Τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες είναι οι άστεγοι μέχρι αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, από τους οποίους είκοσι πέντε χιλιάδες, μόνον στην περιφέρεια Μάρκε.

Το θετικό στοιχείο, αν μπορεί να βρεθεί κάποιο,  είναι ότι δεν υπήρξε κανένας νεκρός ή αγνοούμενος. Οι τραυματίες ωστόσο είναι είκοσι, χωρίς κανείς, ευτυχώς, να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Εικόνες αποκάλυψης από drone πάνω από το Αματρίτσε

Κλείσιμο


Οι περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, που επλήγησαν από τον σεισμό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν την βοήθεια των κοντινών περιοχών Αμπρούτσο και Εμίλια Ρομάνια, για την φιλοξενία των αστέγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε δεκαπέντε χιλιάδες κατοικίες, ενώ στην πόλη Νόρτσια, με αμέτρητες καταρρεύσεις στο ιστορικό κέντρο, υπάρχει πρόβλημα και στο δίκτυο ύδρευσης.

Από την μεγάλη δόνηση, στις επτά και σαράντα το πρωί της Κυριακής, ώρα Ιταλίας, μέχρι τις 19.40 το βράδυ της Κυριακής είχαν καταγραφεί πάνω από διακόσιες μετασεισμικές δονήσεις.

Παράλληλα με ένα τηλεφώνημα στον αριθμό 45500 οι Ιταλοί μπορούν να δωρίσουν δυο ευρώ για την στήριξη των σεισμοπαθών. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της χώρας.






Ο μεγαλύτερος σεισμός από το 1980

Ο σεισμός ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που είχε πλήξει στις 24 Αυγούστου την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων. Χιλιάδες μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις εβδομάδες που έχουν περάσει έκτοτε, περιλαμβανομένων δύο ιδιαίτερα ισχυρών δονήσεων την περασμένη Τετάρτη.

Οι ιταλικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν πως σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σε πολλές τοποθεσίες στις κεντρικές περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση RAI μετέδωσε πως τρεις άνθρωποι διασώθηκαν από τα συντρίμμια στην πόλη Ουσίτα.

Η Βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στην περιτειχισμένη πόλη της Νόρτσια, σχεδόν 100 χλμ. από την Περούτζια, καταστράφηκε από τον σεισμό, δήλωσαν οι μοναχοί. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν την μια πλευρά της εκκλησίας να έχει μετατραπεί σε ερείπια και να έχει καταρρεύσει άλλη μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης.



Τοπικές αρχές έκαναν γνωστό πως σε πολλές κωμοπόλεις και χωριά, που είχαν ήδη πληγεί από τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών του Αυγούστου, καταγράφηκαν περαιτέρω σοβαρές ζημιές.

«Ο σεισμός έπληξε τα λίγα πράγματα που στέκονταν ακόμη όρθια. Θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή», δήλωσε στην τηλεόραση της RAI ο Μικέλε Φράνκι, ο αντιδήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο.

Πολλά από τα μέρη αυτά είχαν εκκενωθεί μετά την καταστροφή του Αυγούστου και ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημα όταν σημειώθηκε ο σεισμόςστις 07:41 το πρωί της Κυριακής.

Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, ανέφερε ότι οι άστεγοι θα πρέπει να απομακρυνθούν οριστικά από τις πληγείσες περιοχές, για να προστατευθεί η ακεραιότητά τους. Η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει τη Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί σε πολλά σημεία, εξαιτίας κατολισθήσεων και οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην προσπαθήσουν να πλησιάσουν, αν δεν χρειάζεται, στις περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος. 







Η δόνηση έγινε αισθητή προς βορρά μέχρι το Μπολτσάνο, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, και νότια μέχρι την περιφέρεια της Απουλίας στο νότο άκρο της ιταλικής χερσονήσου.

Έγινε επίσης πολύ αισθητός στη Ρώμη, όπου οι αρχές έκλεισαν το μετρό για ελέγχους.

Η Ιταλία βρίσκεται πάνω σε δύο ρήγματα, πράγμα που την καθιστά μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στην Ευρώπη.

Πριν από τη φετινή χρονιά, ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που είχε πλήξει τη χώρα είχε σημειωθεί στην πόλη Λ' Άκουιλα (κεντρική Ιταλία) το 2009 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους. Ο πιο φονικός από την αρχή του 20ου αιώνα είχε σημειωθεί το 1908. Ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε είχαν προκαλέσει τότε τον θάνατο 80.000 ανθρώπων στις νότιες περιφέρειες του Ρήγιου της Καλαβρίας και της Σικελίας.

H Iταλία θα ξαναχτίσει όλα όσα καταστράφηκαν από τους αλλεπάλληλους σεισμούς των τελευταίων δύο μηνών, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, μετά και τη τελευταία σεισμική δόνηση.

«Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα - τα σπίτια, τις εκκλησίες και τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να στηριχθούν οι πληγείσες περιοχές.

Στην Ιταλία ο σεισμολόγος Ευθ. Λέκκας

   
Στην Ιταλία βρίσκεται και ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» περιέγραψε την κατάσταση που αντικρίζει στο Αματρίτσε: «Είναι μία περιοχή γεμάτη με κατολισθήσεις και προσπαθούμε να βρούμε πρόσβαση σε περιοχές ενδότερες» τόνισε, ενώ κληθείς να περιγράψει τις εικόνες που αντικρίζει στην πληγείσα περιοχή, παρέπεμψε στις λέξεις-κλειδιά, όπως είπε, που χρησιμοποιούν και τα μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία: «ανησυχία, χάος, δράμα».

«Είναι μία περιοχή που έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Το ότι δεν έχουμε θύματα οφείλεται στην έγκαιρη απομάκρυνση των κατοίκων από την πληγείσα περιοχή. Είναι μία περιοχή εκτεταμένη στην οποία επιπρόσθετα έχουμε πολύ δύσκολη πρόσβαση. Είναι δρόμοι που έχουν κλείσει, λόγω κατολισθήσεων. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

«Όλη η κεντρική Ιταλία είναι σε γενική διέγερση. Είναι μία περιοχή που θα δώσει κι άλλους σεισμούς απ' ό,τι μπορούμε να υπολογίσουμε, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα είναι πώς θα στεγαστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που είναι γύρω στους 30.000-40.000».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης