Μπρατισλάβα: Πενιχρά τα αποτελέσματα της Συνόδου - Κυριάρχησαν οι διαφωνίες

Μπρατισλάβα: Πενιχρά τα αποτελέσματα της Συνόδου - Κυριάρχησαν οι διαφωνίες

Θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μέχρι τον επόμενο Μάρτιο - Προς το παρόν κατέληξαν σε πρόταση για την κατάρτιση «οδικού χάρτη» - Μέρκελ: Η Ευρώπη δεν τηρεί επαρκώς την υπόσχεση στους πολίτες της για ευημερία - Ολάντ για προσφυγικό: Να στηρίξουμε Ελλάδα και Βουλγαρία - Ορμπάν: Η Σύνοδος απέτυχε - Ρέντσι: Διαφωνώ με Μέρκελ και Ολάντ

Μπρατισλάβα: Πενιχρά τα αποτελέσματα της Συνόδου - Κυριάρχησαν οι διαφωνίες
«Η Ευρώπη δεν τηρεί επαρκώς την υπόσχεση στους πολίτες της για ευημερία». Με αυτήν την... ομολογία, η Γερμανίδα καγκελάριος θέλησε να δείξει ότι η ίδια και οι άλλοι 26 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, που συμμετείχαν σήμερα στην άτυπη Σύνοδο στην Μπρατισλάβα, «αφουγκράζονται» τις ανάγκες και τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών.

Όσα ακολούθησαν, όμως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, οδηγούσαν μάλλον προς το συμπέρασμα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιορίζονται προς το παρόν σε... ευχολόγια, καθώς υπάρχουν μεταξύ τους αντικρουόμενες θέσεις και απόψεις ως προς το πώς θα πρέπει η ΕΕ να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως το Brexit, το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία και τη λιτότητα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, Μέρκελ και Ολάντ ανέφεραν ότι στη σημερινή Σύνοδο τέθηκαν ζητήματα φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, ενίσχυσης των χωρών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από το μεταναστευτικό, καθώς και ενός κοινού σχεδίου συνεργασίας για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη.

Καθώς φαίνεται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε έναν «οδικό χάρτη», που περιλαμβάνει τις στρατηγικές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα, ώστε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ» ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα, μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής
Κλείσιμο

Πρώτη τον λόγο έλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία τόνισε: «Ευχαριστούμε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό για τη σημερινή συνεδρίαση και τη φιλοξενία. Σήμερα ήταν μία συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα για το μέλλον της Ευρώπης. Συμφωνήσαμε όλοι μας πως βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη κατάσταση στην Ευρώπη ειδικά μετά το Brexit και συζητήσαμε ένα σχέδιο εργασίας, το οποίο από κοινού πρέπει να ακολουθήσουμε, για να στήσουμε εκ νέου την Ευρώπη στα πόδια της».



Η ίδια επισήμανε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους, με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην Ένωση, μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι οι εργασίες θα γίνουν στη βάση της ομιλίας του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η ατζέντα της Μπρατισλάβας θα αποτελέσει τη βάση για να εργαστούμε τους επόμενους μήνες [...] Γαλλία και Γερμανία θα στηρίξουν απόλυτα αυτή την οδό» υπογράμμισε.

«Ασφάλεια, μεταναστευτικό σύνορα της Ευρώπης επίσης συζητήθηκαν εκτενώς και δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά σοβαρές προτάσεις από όλες τις πλευρές. Εάν δεν είναι δυνατό να εξαλείψουμε την παράνομη μετανάστευση, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την περιορίσουμε» συνέχισε.

«Αναφορικά με τα ζητήματα ασφαλείας ενάντια στην τρομοκρατία, οφείλουμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα» τόνισε η κυρία Μέρκελ.

Κλείνοντας τις δηλώσεις της, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανεργίας στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «υπάρχει χώρος για ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει όλοι από κοινού να εργαστούμε στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας».



Ολάντ για μεταναστευτικό: Να στηρίξουμε Ελλάδα και Βουλγαρία

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «Όταν η Βρετανία αποφάσισε να αφήσει την ΕΕ, ήταν άμεσα απαιτητό οι 27 να συγκεντρωθούμε και να αποφασίσουμε για το κοινό μας μέλλον, το μέλλον που οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν. Σήμερα συζητήθηκε το τι πρέπει η Ευρώπη να κάνει, ώστε να ξεπεράσει την κρίση στην οποία βρίσκεται. Σήμερα τέθηκαν οι βάσεις για μία ατζέντα εργασίας σε κοινό επίπεδο. Τέθηκαν προτεραιότητες και πολλά από τα ζητήματα για τα οποία συζητήσαμε βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τη σημερινή διάσκεψη, είναι πως η Ευρώπη πρέπει και οφείλει να κοιτάξει μπροστά».

Συζητήθηκαν επίσης και ζητήματα μεθοδολογίας σε πολλά θέματα, όπως η ασφάλεια. Εννοείται πως έχουν τεθεί και χρονικά όρια στα ζητήματα τα οποία έχουμε συζητήσει, υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της στη φύλαξη των συνόρων της, είτε πρόκειται για παράνομη μετανάστευση είτε για οικονομικούς μετανάστες. Οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία, είπε ακόμη.

Αναφορικά με τα ζητήματα ασφάλειας και τα μέτρα ενάντια στην τρομοκρατία, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι υπήρξαν σοβαρές προτάσεις συνεργασίας από τους υπουργούς Άμυνας.

«Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε και συμφωνήσαμε ήταν η ενίσχυση του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών, μέσω του οποίου φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Αποφασίσαμε να δώσουμε στους νέους ανθρώπους εγγυήσεις για το μέλλον και όχι μόνο κούφιες" δεσμεύσεις» κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.



Για το Brexit

Αναφορικά με το Brexit, ο κ. Ολάντ ότι, μετά την έξοδο της Βρετανίας, η νέα πρωθυπουργός έδειξε πρόθυμη για συνεργασία στο θέμα της άμυνας και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η κυρία Μέρκελ, δε, τόνισε πως φυσικά η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ, εφόσον δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι διαδικασίες για το Brexit. «Η Βρετανία έχει ακόμα υποχρεώσεις, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας και από εκεί και πέρα θα έχουμε περισσότερα να πούμε» σημείωσε.

Ορμπάν: Η Σύνοδος απέτυχε

Προτού ωστόσο... κατεβούν από το βήμα οι Μέρκελ και Ολάντ και πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι στο κοινό ανακοινωθέν των «27», ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, έδωσε μια άλλη... διάσταση στα όσα συνέβησαν στην Μπρατισλάβα.

Η Σύνοδος απέτυχε, είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ενόχλησή του επί των συμπερασμάτων για το προσφυγικό και προσθέτοντας ότι η ομάδα του Βίσεγκραντ θα συναντηθεί στη Βιέννη στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος, δε, είπε ότι έχει ως στόχο να «αλλάξει την αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

Ρέντσι: Διαφωνώ με Μέρκελ και Ολάντ

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, είπε ότι δεν συμμερίζεται τις θέσεις των Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ, όπως προέκυψαν μετά το τέλος της σημερινής άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ρέντσι δήλωσε ότι «δεν συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου με τους Ολάντ και Μέρκελ, διότι δεν συμμερίζεται τα συμπεράσματά τους».

«Δεν θα παίξω ρόλο ήδη γραμμένο, δεν φοβάμαι να πω ότι αυτή τη φορά διαφωνώ» είπε ο Ρέντσι, και συμπλήρωσε: «Δεν κάνω πολεμική, αλλά δεν με ικανοποιούν τα αποτελέσματα της συνόδου για την ανάπτυξη και τη μετανάστευση».









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης