«Πόλεμος» ΕΕ-Ερντογάν: Απαράδεκτα τα μέτρα εκκαθάρισης, λένε εκπρόσωποι της Ένωσης

«Πόλεμος» ΕΕ-Ερντογάν: Απαράδεκτα τα μέτρα εκκαθάρισης, λένε εκπρόσωποι της Ένωσης

«Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει με νόημα ο «Σουλτάνος» - Υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τάσσονται οι Γερμανοί - Το 90% των Τούρκων θέλουν επαναφορά της θανατικής ποινής, ισχυρίζεται ο Αντιπρόεδρος του AKP

«Πόλεμος» ΕΕ-Ερντογάν: Απαράδεκτα τα μέτρα εκκαθάρισης, λένε εκπρόσωποι της Ένωσης
Στον απόηχο του χθεσινού διαγγέλματος του Τούρκου προέδρου, ο οποίος κήρυξε την χώρα του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προαναγγέλοντας εντατικοποίηση των μέτρων εκκαθάρισης για την «απομάκρυνση όλων των καρκινωμάτων» από στρατό και κρατικές δομές, η Ευρωπαϊκή Ένωση
, διαμέσου των εκπροσώπων της, εξέφρασε ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα.

Ειδικότερα, η ΕΕ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες έπειτα από την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην χώρα, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Με κοινή τους ανακοίνωση, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν τόνισαν πως η ΕΕ είναι «ανήσυχη» για τις εξελίξεις έπειτα από την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ενέκρινε και τυπικά σήμερα με ψήφισμα της η τουρκική Βουλή.

Η Μογκερίνι και ο Χαν χαρακτήρισαν «απαράδεκτα» τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα από την κυβέρνηση της Τουρκίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα τόνισαν, χωρίς να επεκταθούν, πως η οποιαδήποτε προσωρινή άρση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να ακολουθεί τους κανονισμούς περί παρεκκλίσεων.
Κλείσιμο

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε χθεσινή του συνέντευξη στο Al Jazeera o «Σουλτάνος» Ερντογάν
, προβλέποντας ίσως τις αντιδράσεις που θα υπήρχαν από την ΕΕ για την επέκταση των μέτρων της «εκκαθάρισης» και την πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής τόνισε πως «ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Η θανατική ποινή υπάρχει σε Αμερική, Κίνα, Ρωσία. 53 χρόνια "χτυπάμε την πόρτα" της ΕΕ και περιμένουμε να γίνουμε δεκτοί. Εάν το κράτος πάρει αυτήν την απόφαση τα δημοκρατικά κράτη της ΕΕ θα πρέπει να τη σεβαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γερμανία: Η Τουρκία να θέσει τέλος σύντομα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε την Τουρκία να περιορίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν χθες στο μικρότερο αναγκαίο διάστημα, και να θέσει τέρμα στο μέτρο σύντομα.

Σε δηλώσεις που έκανε αργά χθες, ο Σταϊνμάιερ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να διατηρήσει την αίσθηση του μέτρου στις αντιδράσεις της για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής. «Η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης το καθιστά σαφές για άλλη μια φορά, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος έχει ήδη φέρει σημαντικές επιπτώσεις στην τουρκική πολιτική και κοινωνία», είπε στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

«Μόνο η αποδεικτέα συμμετοχή σε παράνομες πράξεις θα πρέπει να δίνει το έναυσμα για κυβερνητική δράση, όχι οι υποψίες πολιτικής τοποθέτησης», τόνισε ο Στάινμαϊερ. «Είναι επίσης καθοριστικής σημασίας να περιορίζεται η κήρυξη έκτακτης ανάγκης μόνο στο αναγκαίο χρονικό διάστημα και μετά να αίρεται το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση αυτή είναι προς όφελος της ίδιας της χώρας, είπε, γιατί οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να διαλύσει την Τουρκία και να την αποδυναμώσει, και εσωτερικά και εξωτερικά.

Υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η πλειοψηφία των Γερμανών


Την ίδια ώρα, λανθασμένους θεωρεί τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών, όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν στη χώρα της Άγνκελα Μέρκελ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Emnid για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου N24, το 81% των Γερμανών δεν συμμερίζεται ούτε στο ελάχιστο την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το 64% θεωρεί ότι, ως συνέπεια, θα πρέπει να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς βίζας. 

Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων θα εμπόδιζαν μάλιστα την πρόσβαση του Ερντογάν στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 1/3 να δηλώνει ότι, παρά τις πιθανές συνέπειες, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες θα πρέπει να καταγγελθεί. Το 25% των ερωτηθέντων πάντως πιστεύει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει όπως πριν τη συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση.

Άλλη δημοσκόπηση, της TNS Emnid για το περιοδικό Focus διαπιστώνει πως το 75% των Γερμανών τάσσεται υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ενώ μόνο το 19% επιθυμεί να συνεχιστούν.

Αντιπρόεδρος του AKP: Σχεδόν το 90% των Τούρκων θέλει επαναφορά της θανατικής ποινής


Εν μέσω των διεθνών αντιδράσεων για το «πογκρόμ» στο τουρκικό δημόσιο και τον στρατό, το κόμμα του Ερντογάν προσπαθεί να δικαιολογήσει τα ακραία μέτρα που λαμβάνει όπως και την συζήτηση για επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες, επικαλούμενο τη στήριξη του λαού της χώρας. Περίπου το 90% των Τούρκων πολιτών ζητάει να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών σε όσους ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, υποχρεώνοντας έτσι την τουρκική ηγεσία να εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής στην χώρα, δήλωσε ο Γιασίν Ακτάι, αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Πρακτικά το 90% του πληθυσμού της χώρας ζητά (να επιβληθεί) η βαρύτερη ποινή για τους πραξικοπηματίες και αυτή πρέπει να είναι η θανατική ποινή. Το ζητούν αυτό σε όλες τις διαδηλώσεις. Η πίεση της κοινής γνώμης μας αναγκάζει να κάνουμε μια επιλογή», τόνισε ο Ακτάι.
Παράλληλα υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι απογοητευμένη από την έλλειψη στήριξης της Δύσης έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και πιστεύει πως η Δύση άφησε την χώρα μόνη της στην μάχη ενάντια στους εχθρούς της.

«Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι με το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες μας ρωτούν πρωτίστως τι πρόκειται να κάνουμε με τους συλληφθέντες για την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα. Είναι πολύ προσβλητικό. Σκοπός είναι να αποδυναμωθεί ο αγώνας μας. Δείχνει μια επιθυμία για την εγκατάλειψη της Τουρκίας», πρόσθεσε.
«Αντ' αυτού οι χώρες της Δύσης θα έπρεπε να μας ρωτήσουν τι μέτρα έχουμε πάρει ενάντια σε αυτούς (σ.σ. τους συνωμότες του πραξικοπήματος). Εξακολουθούμε να περιμένουμε αυτή την ερώτηση», επισήμανε ο Ακτάι.
Παράλληλα τόνισε πως η Τουρκία εξετάζει την πιθανότητα να έπαιξε ρόλο κάποια ξένη χώρα στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, αν και, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ξεκάθαρα στοιχεία για αυτό.
 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης