Λευκός Οίκος: Στηρίζουμε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας

Λευκός Οίκος: Στηρίζουμε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας

Ομπάμα και Κέρι τάχθηκαν υπέρ του Ερντογάν - Στην ίδια γραμμή και η Ανγκέλα Μέρκελ - Στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης και από τη Χίλαρι Κλίντον

Λευκός Οίκος: Στηρίζουμε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών Κέρι και συμφώνησαν να στηρίξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Μήνυμα προς όλες τις πλευρές να αποφευχθεί η αιματοχυσία και η βία.

Τη στήριξη των ΗΠΑ εξέφρασε ο κ. Κέρι και στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τις ώρες που ήταν σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος.

Κλείσιμο
Δήλωση στήριξης της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης έκανε και η Χίλαρι Κλίντον. 

«Παρακολουθώ όλες τις εξελίξεις με το πραξικόπημα στην Τουρκία σήμερα με μεγάλο προβληματισμό. Πρέπει όλοι να ζητήσουμε πρωτίστως ηρεμία και σεβασμό στους νόμους, τους θεσμούς, και στις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα και να στηρίξουμε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βία και αιματοχυσία. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τόσο των αμερικανών πολιτών όσο και των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών», ανέφερε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Παγκόσμιος συναγερμός

Η πρώτη αντίδραση των ξένων ηγετών ήταν να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να διασφαλίσουν τους πολίτες των κρατών τους που βρίσκονταν στην Τουρκία. Σχετικές οδηγίες εξέδωσαν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Γαλλία.

Τις ώρες που φαίνονταν να κυριαρχεί το πραξικόπημα κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε άσυλο στη Γερμανία ή οποία του το αρνήθηκε. Στη συνέχεια τα δημοσιεύματα ήθελαν τον κ. Ερντογάν να κατευθύνεται στη Ρώμη.

Σε αυτό το χρονικό σημείο, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, φάνηκε η κατάσταση να αλλάζει. Τον τόνο έδωσε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως Ομπάμα και Κέρι επικοινώνησαν και συμφώνησαν πως θα πρέπει να αποφευχθεί η βία και να στηριχθεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Λίγο νωρίτερα την έντονη ανησυχία της Μεγάλης Βρετανίας είχε εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μέι, Μπόρις Τζόνσον. Σε αυτό το κλίμα η Μόσχα έδωσε οδηγίες στους πολίτες της να μείνουν μακριά από τα γεγονότα και να επιστρέψουν το συνομότερο δυνατόν στη Ρωσία.

Την κατάσταση για τη θέση της Γερμανίας ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ: «Πρέπει να γίνει σεβαστή η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία και να διαφυλαχθούν οι ανθρώπινες ζωές».

'Εκκληση για ειρηνική επίλυση της κρίσης από τον ΟΗΕ

Αγωνιώδη έκκληση για ψυχραιμία απευθύνει προς όλες τις πλευρές στην Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σε μήνυμά του μετά την ενημέρωση που έλαβε από τους συνεργάτες του για την κατάσταση που επικρατεί.

Ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως ο Μπαν Κι Μουν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία και ότι είναι αρκετά ανήσυχος από τις αναφορές που λαμβάνει από το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα της Ασίας.

«Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν μία λύση για τον έλεγχο της κατάστασης και επιδιώκουν την επικράτηση της ηρεμίας στην Τουρκία», τόνισε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν.

Παρέμβαση ΝΑΤΟ

Με την επισήμανση ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος το ΝΑΤΟ ζήτησε σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και το Σύνταγμα της Τουρκίας.
.


White House statement

"The President spoke tonight by phone with Secretary of State John Kerry to discuss the events in Turkey. The President and Secretary agreed that all parties in Turkey should support the democratically-elected Government of Turkey, show restraint, and avoid any violence or bloodshed. The Secretary underscored that the State Department will continue to focus on the safety and security of U.S. citizens in Turkey. The President asked the Secretary to continue to keep him updated as the situation unfolds."


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης