Βερολίνο: Οι Βρετανοί να ξανασκεφτούν τις συνέπειες του Brexit

Βερολίνο: Οι Βρετανοί να ξανασκεφτούν τις συνέπειες του Brexit

Πρέπει να τους δοθεί ο χρόνος να επανεξετάσουν τις συνέπειες της αποχώρησης από την ΕΕ, διευκρίνισε ο Πέτερ Αλτμάιερ - Προηγούμενη δήλωσή του θεωρήθηκε σαν παρ'οτρυνση στο Λονδίνο να επανεξετάσει τη απόφαση για Brexit - «Πιέζει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έναρξη της διαδικασίας του Brexit - Σουλτς: Η διστακτική στάση και τα παιχνίδια τακτικής των Βρετανών μας βλάπτουν όλους

Βερολίνο: Οι Βρετανοί να ξανασκεφτούν τις συνέπειες του Brexit
Ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ
δήλωσε πως οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της αποχώρησης από την
Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλείσιμο
«Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν τις συνέπειες μιας εξόδου»
, δήλωσε ο προσωπάρχης της Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ, όπως αναφέρει σήμερα το δίκτυο γερμανικών εφημερίδων RND.

Αν η Βρετανία πραγματικά αποχωρήσει, αυτό θα είναι «ένα δύσκολο ορόσημο με πολλές συνέπειες»,
δήλωσε ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με το RND. Φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να υποβάλει αργότερα αίτηση για να επανενταχθεί στην ΕΕ, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το RND, «αλλά αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο».

Η δήλωση του Γερμανού αξιωματούχου, στενού συνεργάτη της Άνγκελα Μέρκελ προκάλεσε σάλο και πολλά σχόλια σχετικά με το αν το Βερολίνο καλεί το Λονδίνο να επανεξετάσει και ίσωςνα αναστείλει τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ. Περίπου δύο ώρες μετά την αρχική του δήλωση, ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Μέρκελ διευκρίνισε ότι το Λονδίνο θα πρέπει να ξανασκεφτεί τις επιπτώσεις από το Brexit, όχι την απόφασή του για έξοδο από την ΕΕ.    

«Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τον χρόνο να επανεξετάσουν τις συνέπειες της απόφασης για Brexit -- αλλά τονίζω πως δεν εννοώ μ' αυτό την ίδια την απόφαση για το Brexit» δήλωσε στο Reuters ο Πέτερ Αλτμάιερ,προσωπάρχης της Άνγκελα Μέρκελ.

Αυξάνεται η πίεση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έναρξη της διαδικασίας του Brexit
Την ώρα που το Βερολίνο θέλει να αφήσει περιθώριο στη Βρετανία να επανεξετάσει τις αποφάσεις της, οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τηρούν διαμετρικά αντίθετη στάση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, οι επικεφαλής τους συνέταξαν ήδη ένα κείμενο με το οποίο καλούν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από την Τρίτη που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Είναι επιτακτικό, γράφουν οι βουλευτές, «να αποφευχθεί μια αβεβαιότητα που θα βλάψει όλους και να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ένωσης».

«Καμιά νέα σχέση, οποιουδήποτε είδους, ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ δεν θα μπορέσει να επικυρωθεί όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία εξόδου», προσθέτουν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε κι αυτός σήμερα τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αρχίσει ήδη από την Τρίτη τη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο Σουλτς εκτιμά πως μια περίοδος αοριστίας «θα οδηγούσε σε επιπλέον ανασφάλεια και θα κινδύνευε η απασχόληση».

«Αυτή η διστακτική στάση, μόνο και μόνο για να γίνει το παιγνίδι τακτικής των Βρετανών συντηρητικών, μας βλάπτει όλους», συνεχίζει. «Γι' αυτό υπολογίζουμε στη βρετανική κυβέρνηση ότι θα τηρήσει από τώρα τις υποσχέσεις της και η σύνοδος κορυφής της Τρίτης θα είναι η σωστή στιγμή για να το πράξει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης