Bίντεο: Άγρια επεισόδια στην Γαλλία ενάντια στο νόμο για τα εργασιακά

Bίντεο: Άγρια επεισόδια στην Γαλλία ενάντια στο νόμο για τα εργασιακά

Τεράστια σε συμμετοχή και με παλμό η διαδήλωση στο Παρίσι - Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να ελέγξει την κατάσταση - Κινητοποιήσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας

Bίντεο: Άγρια επεισόδια στην Γαλλία ενάντια στο νόμο για τα εργασιακά
Καζάνι που βράζει είναι η Γαλλία με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν διαδηλωτές στη Νάντη ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι αλλά και σε άλλες γαλλικές πόλεις. 

Τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης των Παρισίων να περάσει με διάταγμα το νόμο που προλειαίνει το έδαφος για έναν εργασιακό Μεσαίωνα. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε το πρωί σε γαλλικό δίκτυο πως δεν υποχωρεί. 



Κλείσιμο

    
Σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στο οδικό δίκτυο της χώρας με τους οδηγούς φορτηγών να προχωρούν σε αποκλεισμούς αυτοκινητόδρομων σε ολόκληρη η χώρα.

Την ίδια ώρα, η γαλλική αστυνομία απαγόρευσε σε ακτιβιστές που είχαν λάβει μέρος σε προηγούμενες διαδηλώσεις -στις οποίες είχαν σημειωθεί επεισόδια- να συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Μία θερμή εβδομάδα ξεκίνησε στη Γαλλία με τους «άγρυπνους» πολίτες να ξεχύνονται και σήμερα στους δρόμους της χώρας και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, να στυλώνει τα πόδια δηλώνοντας πως δεν υποχωρεί στο νόμο της εργασιακής μεταρρύθμισης. 

H λαϊκή οργή των Γάλλων πολιτών ξεχειλίζει την ώρα που πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση επιβίωσε της πρότασης μομφής την περασμένη εβδομάδα, έχει προκαλέσει ακόμη περισσότερη δυσφορία στον γαλλικό λαό. Το κίνημα της «Νύχτας των Όρθιων - Άγρυπνων» έλαβε σάρκα και οστά ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης Ολάντ να περάσει το νόμο της εργασιακής μεταρρύθμισης θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μειώσει τον δείκτη της ανεργίας στη χώρα.    






Σε δηλώσεις του στο γαλλικό δίκτυο «Europe 1», o ένοικος των Ηλυσίων, δήλωσε πως, το να διαδηλώνει κανείς είναι δικαίωμά του, όμως το να προκαλεί επεισόδια είναι έγκλημα. Πρόσθεσε επίσης πως, για τους ταραξίες θα υπάρξει τιμωρία κι αν ανάμεσά τους, υπάρχουν πρόσφυγες, τότε αυτοί θα απελαθούν. 

Επτά συνδικάτα απηύθυναν για σήμερα κάλεσμα στους Γάλλους πολίτες ζητώντας τους να κινητοποιηθούν ενάντια στο νόμο που προωθεί τον εργασιακό Μεσαίωνα και πέρασε από την πίσω πόρτα - με διάταγμα- η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς. 

Ύστερα από δύο μήνες διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, οι Γάλλοι «Αγανακτισμένοι» -κυρίως νέοι-  θα βρίσκονται και πάλι στους δρόμους στήνοντας οδοφράγματα και κραδαίνοντας πανό έναντι του εργατικοί νόμου "Ελ Κομρί" που καθιστά ευκολότερες τις απολύσεις εργαζομένων.
  
Στο Παρίσι, η μεγάλη διαδήλωση αναμένεται να ξεκινήσει από το έβδομο διαμέρισμα (Place de l' Ecole militaire) με κατεύθυνση το 14ο διαμέρισμα (DenferRochereau).



Ο «νόμος Ελ Κομρί»

Οι νέοι ένιωσαν για τα καλά το αίσθημα της ανασφάλειας για το μέλλον κι έτσι, μετά την πρώτη μεγάλη διαδήλωση στις 31 Μαρτίου, γεννήθηκε στην «Πλατεία της Δημοκρατίας» το κίνημα «Νύχτα των Όρθιων- Άγρυπνων». Έκτοτε, οι συγκεντρώσεις των Γάλλων «Αγανακτισμένων» εξαπλώθηκαν ταχύτατα σε 60 πόλεις της Γαλλίας. 

Για την τελική επικύρωση του νομοσχεδίου, όπως εξηγεί η γαλλική εφημερίδα «Liberation», οι διαδηλωτές δεν θα πρέπει να απογοητεύονται αφού υπάρχει ακόμη... δρόμος. Στις 14 Ιουνίου, το νομοσχέδιο θα τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία, αυτή τη φορά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς επιβίωσε της πρότασης μομφής που είχε κατατεθεί από την δεξιά αντιπολίτευση εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να αγνοήσει τις θυελλώδεις αντιδράσεις των Γάλλων πολιτών και να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, επιβάλλοντας με διάταγμα την εργασιακή μεταρρύθμιση. Tο γεγονός, όμως, ότι δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση αποκλιμάκωσης των απεργιών και των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου υποδηλώνει ότι ενισχύεται η δυσαρέσκεια του κόσμου για τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αντιτίθενται τρεις στους τέσσερις πολίτες σύμφωνα με τους δημοσκόπους.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, τα οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν ουσιαστικά κωδικοποιηθεί και ρυθμιστεί. Αυτό, όπως διατείνονται τα συνδικάτα, θέτει σε κίνδυνο την εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η κυβερνητική πρόταση αφήνει ναι μεν άθικτο το 35ωρο εργασίας την εβδομάδα, ωστόσο θα επιτρέπει στις εταιρείες να επιβάλουν εναλλακτικά ωράρια εργασίας, διαφορετικά από αυτά των συλλογικών συμβάσεων, με 48ωρη εβδομαδιαία εργασία και ημερήσιο ωράριο έως και 12 ώρες. 

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, θα είναι επιτρεπτό σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» το εβδομαδιαίο ωράριο να μπορεί να επεκτείνεται έως και τις 60 ώρες. Επίσης, αντί της υπερωριακής αμοιβής, η πρόταση προβλέπει περισσότερες μέρες ρεπό. Οι σχεδιαζόμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις απελευθερώνουν άρδην τη μέχρι στιγμής αυστηρά κωδικοποιημένη αγορά εργασίας στη Γαλλία. Κάθε έκφανση της αγοράς εργασίας, όπως ο ανώτατος χρόνος εβδομαδιαίας απασχόλησης, ο χρόνος διακοπών και η αποζημίωση των ωρών διαλείμματος,θα υπόκειται σε διαπραγμάτευση. Τα συνδικάτα, όμως, αντιδρούν κυρίως στα σχέδια δραστικής μείωσης του κόστους απολύσεων, μέσω της συρρίκνωσης των νόμιμων αποζημιώσεων



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης