Βίντεο: Σαν λαϊκός ήρωας κηδεύτηκε ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ

Βίντεο: Σαν λαϊκός ήρωας κηδεύτηκε ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ

Σκηνές θλίψης και οργής από χιλιάδες ανθρώπους στην κηδεία του - Η Χεζμπολάχ επιρρίπτει την ευθύνη για τον θάνατο του στο Ισραήλ και σε Σουνίτες - Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται το πόρισμα των ερευνών για την έκρηξη


Βίντεο: Σαν λαϊκός ήρωας κηδεύτηκε ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ
Χιλιάδες άνθρωποι παρεβρέθησαν στη Βηρυττό για την κηδεία του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Μουσταφά Αμίν Μπαντρντίν, ο οποίος σκοτώθηκε, άγνωστο προς το παρόν από ποιον, την Τετάρτη, σε έκρηξη στο αεροδρόμιο της Δαμασκού. Ο λαϊκός ήρωας και πλέον καταζητούμενος αντάρτης της περιοχής από Ισραηλινές και «Δυτικές» υπηρεσίες, παρέμενε στις σκιές οδηγώντας παράλληλα επιτυχώς, τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ σε πλείστες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο μέτωπο της Συρίας.

Τα λουλούδια δεν σταματούσαν να πέφτουν πάνω στο φέρετρο, με πολλούς από τους παρευρισκόμενους να συμφωνούν πως χωρίς τον ανίκητο Μπαντρεντίν, το Ισλαμικό Κράττος θα είχε εγκατασταθεί πλήρως στο Λίβανο.

Κλείσιμο


Η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, επέρριψε σήμερα σε "ομάδες τακφίρι" την ευθύνη για τον θάνατο στη Συρία του στρατιωτικού της διοικητή Μουστάφα Μπαντρεντίν.

Η Χεζμπολάχ αναφέρεται με τον όρο τακφίρι σε φανατικές, ένοπλες οργανώσεις σουνιτών ισλαμιστών.

"Η έρευνά μας απέδειξε ότι η έκρηξη που έγινε με στόχο μια από τις θέσεις μας κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού και που προκάλεσε τον θάνατο του αδελφού μας διοικητή Μουστάφα Μπαντρεντίν οφείλεται σε έναν βομβαρδισμό από πυροβολικό που πραγματοποίησαν ομάδες τακφίρι που είναι παρούσες στη ζώνη", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χεζμπολάχ, η οποία πολεμάει στο πλευρό των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές.



Καμία οργάνωση, τζιχαντιστών ή ανταρτών, δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τον θάνατο του Μπαντρεντίν, του σημαντικότερου αξιωματούχου της Χεζμπολάχ που χάνει τη ζωή του μετά τη δολοφονία τον Φεβρουάριο του 2008 στη Δαμασκό του προκατόχου του Ιμάντ Μουγνίγιε.

"Τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας και την επιθυμία μας να συνεχίσουμε τη μάχη κατά των εγκληματικών αυτών συμμοριών και να τις νικήσουμε. Αυτή ήταν η επιθυμία και η ελπίδα του αγαπημένου μας μάρτυρα", καταλήγει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της αυτή, η οποία εκδόθηκε έπειτα από περισσότερες από 24 ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του στελέχους της.





Μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν οι ακριβείς συνθήκες για την έκρηξη
Η Χεζμπολάχ ανέφερε πως θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες το πόρισμα των ερευνών της αναφορικά με την έκρηξη στη Συρία που σκότωσε έναν από τους σημαντικότερους διοικητές της.

Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ Σεΐχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε πως τα αποτελέσματα της έρευνας για την έκρηξη που συνέβη κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και σκότωσε τον Μουστάφα Μπαντρεντίν θα ανακοινωθούν το αργότερο το Σάββατο το πρωί.

«Θα ανακοινώσουμε λεπτομερώς τα αιτία της έκρηξης και ποιος ευθύνεται για αυτή», δήλωσε ο Κασέμ, προσθέτοντας πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το ποια πλευρά είναι υπεύθυνη για την επίθεση και ποια είναι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε.

Σε ομιλία που εκφώνησε στην κηδεία του Μπαντρεντίν επίσης δεσμεύτηκε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει στην «πορεία» που χάραξε ο Μπαντρεντίν, ο πλέον υψηλόβαθμος διοικητής της Χεζμπολάχ που σκοτώνεται μετά το 2008.

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος, δια του εκπροσώπου Τζος Έρνεστ αποσαφήνισε πως κανένα αεροσκάφος του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων, στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ, δεν βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Δαμασκού, ενώ τόνισε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον θάνατο του Μπαντρεντίν.

Το Πεντάγωνο επίσης ανέφερε πως δεν διεξήγαγε τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από τις οποίες να σκοτώθηκε ο διοικητής της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύματα νωρίτερα σήμερα μετέδωσαν πως η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι ο Μπαντρεντίν σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, η ακριβής τοποθεσία της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί.

Στο Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι πρέπει να ελεγχθούν περισσότερο τα δημοσιεύματα σε σχέση με τον θάνατο του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ. 



Επιρρίπτει την ευθύνη στο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το βράδυ της Τρίτης.

"Ένας από τους βασικούς διοικητές της Χεζμπολάχ, ο Μουστάφα Μπαντρεντίν, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισχυρής έκρηξης σε ένα από τα κεντρικά γραφεία του κινήματος της λιβανικής αντίστασης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού", δήλωσε η ίδια πηγή.



Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο Μπαντρεντίν "μετείχε στις περισσότερες επιχειρήσεις της ισλαμικής αντίστασης από το 1982" και ότι ήταν "μεγάλος τζιχαντιστής ηγέτης", γράφει σήμερα η εφημερίδα Guardian,

Σύμφωνα με την Χεζμπολάχ, ο Μπαντρεντίν σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, η ακριβής τοποθεσία της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί.

Κρεμλίνο: Οι πληροφορίες για τον θάνατο του Μπαντρεντίν πρέπει να ελεγχθούν
Στο Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι πρέπει να ελεγχθούν περισσότερο τα δημοσιεύματα σε σχέση με τον θάνατο του κύριου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ. "Είδαμε τα δημοσιεύματα, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο αξιόπιστα είναι. Η πληροφορία πρέπει να ελεγχθεί", τόνισε.

Η Χεζμπολάχ, παραστρατιωτική και πολιτική σιιτική οργάνωση του Λιβάνου που συγκροτήθηκε τη δεκαετία του 1980, πολεμά στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σουνιτών εξτρεμιστών και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων από το 2011.

Η Χεζμπολάχ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και πολλά ευρωπαϊκά κράτη αλλά όχι από τη Ρωσία.


Η πρώτη ανακοίνωση για το θάνατο του Μπαντρεντίν
"Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια μεγάλη έκρηξη είχε ως στόχο έναν από τους διαδρόμους μας, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αδελφός διοικητής Μουσταφά Μπαντρεντίν και να τραυματιστούν άλλοι", ανακοίνωσε το κόμμα της Χεζμπολάχ. "Θα συνεχίσουμε την έρευνα για να καθοριστούν η φύση και τα αίτια της έκρηξης και για να διαπιστωθεί αν αυτή οφείλεται σε αεροπορικό βομβαρδισμό, πύραυλο ή πυρ πυροβολικού", προσθέτει η Χεζμπολάχ χωρίς να υποδηλώνει καμιά πλευρά.

Ωστόσο ο Ναουάρ αλ-Σαλέχι, βουλευτής της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δήλωσε ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τη δολοφονία του Μπαντρεντίν και τόνισε ότι η σιιτική οργάνωση θα απαντήσει "την κατάλληλη στιγμή". "Είναι ένας ανοικτός πόλεμος και πρέπει να μην προκαταλάβουμε την έρευνα, ωστόσο σίγουρα το Ισραήλ είναι πίσω από αυτό", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar. "Η αντίσταση θα εκτελέσει τα καθήκοντά της την κατάλληλη στιγμή".



Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen του Λιβάνου, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, είχε μεταδώσει ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε την επίθεση αυτή.

Το σιιτικό κίνημα, που βρέθηκε σε πολεμική αντιπαράθεση με το Ισραήλ το 2006, κατηγορεί γενικά το εβραϊκό κράτος για δολοφονίες στελεχών του, αλλά δεν το ενοχοποίησε στις πρώτες ανακοινώσεις τους για τον θάνατο του Μπαντρεντίν.

Ο Μπαντρεντίν, περίπου 55 ετών, ήταν υπεύθυνος για τη Συρία, όπου μαίνεται πόλεμος εδώ και πέντε χρόνια μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων, ανταρτών και τζιχαντιστών.

Ήταν επίσης ένα από τα πέντε μέλη της Χεζμπολάχ που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου που σκοτώθηκε σε επίθεση στη Βηρυτό το 2005. Επίσης σε βάρος του είχαν επιβληθεί κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

"Μόνο σαν μάρτυρας θα επιστρέψω από τη Συρία"
Σε μια πρώτη λακωνική ανακοίνωση για τον θάνατο του Μπαντρεντίν, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι ο στρατιωτικός διοικητής είχε "πει πριν από μερικούς μήνες, 'δεν θα επιστρέψω από τη Συρία, μόνο σαν μάρτυρας ή κρατώντας τη σημαία της νίκης'. Και επέστρεψε σήμερα ως μάρτυρας".



Ο Μπαντρεντίν είχε αντικαταστήσει στη θέση του στρατιωτικού διοικητή τον Ιμάντ Μουγνίγια, ο οποίος καταζητείτο από την Interpol και τις ΗΠΑ για σειρά βομβιστικών επιθέσεων και απαγωγών και δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 στη Δαμασκό. Η Χεζμπολάχ είχε κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία. Το εβραϊκό κράτος αρνείτο οποιαδήποτε εμπλοκή. Η αδελφή του Μπαντρεντίν είχε παντρευτεί τον Μουγνίγια.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Σαμίρ Καντάρ, προσωπικότητα της Χεζμπολάχ που ήταν φυλακισμένος επί σχεδόν 30 χρόνια στο Ισραήλ, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή κοντά στη Δαμασκό, μια δολοφονία για την οποία η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ.

Στις 11 Απριλίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχθηκε δημόσια για πρώτη φορά ότι η χώρα του είχε επιτεθεί σε δεκάδες αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν όπλα στη Συρία και προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.

Ο Μπαντρεντίν και άλλα τρία πρόσωπα υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2015 για την "ενεργή στήριξη (του κόμματος) στο καθεστώς Ασαντ και για τρομοκρατικές ενέργειες της Χεζμπολάχ".

 
Αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, τον Σεπτέμβριο του 2011, ο Μπαντρεντίν είχε συνοδεύσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε συναντήσεις στη Δαμασκό με τον 'Ασαντ όπου συζητήθηκε ο "στρατηγικός συντονισμός", ενώ η Συρία άρχιζε να βυθίζεται σε εμφύλιο πόλεμο μετά την καταστολή της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος λίγους μήνες νωρίτερα.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διευκρινίζει ότι από το 2012, "ο Μπαντρεντίν συντόνιζε τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στη Συρία" και είχε πραγματοποιήσει κυρίως επιχείρηση εναντίον της συριακής πόλης Κουσέιρ, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου το 2013, απ΄όπου οι αντάρτες εκδιώχθηκαν έπειτα από σφοδρή μάχη. Το σιιτικό κόμμα έγινε το μαύρο πρόβατο των ανταρτών και της συριακής αντιπολίτευσης.



Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο (STL), το οποίο συστάθηκε για τη δίκη της δολοφονίας του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι σε επίθεση στη Βηρυτό το 2005, είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Μπαντρεντίν, τον οποίο χαρακτήρισε "εγκέφαλο" της επίθεσης, και σε βάρος άλλων τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ.

Το κόμμα της Χεζμπολάχ, το οποίο απέρριψε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση, είχε κατ 'επανάληψη αποκλείσει την παράδοση των υπόπτων.

Το TSL είναι ένα ευαίσθητο θέμα στον Λίβανο που είναι διχασμένος μεταξύ του υπό τη Χεζμπολάχ σιιτικού φιλο-ιρανικού στρατοπέδου και του συνασπισμού υπό τον Σάαντ Χαρίρι, τον σουνίτη γιο του πρώην πρωθυπουργού.

Ο θάνατος του Μουστάφα Μπαντρεντίν είναι η πιο σοβαρή απώλεια για τη Χεζμπολάχ, από το 2008
Πρόκειται για την πιο σημαντική απώλεια που είχε η Χεζμπολάχ από το θάνατο του στρατιωτικού της ηγέτη, το 2008.

Ο 55χρονος Μπαντρεντίν ήταν ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της οργάνωσης, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, ήταν υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων της οργάνωσης στη Συρία.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης