Μπενουά Βιολιέ: Από τη χρυσή κορυφή της λίστας Michelin στην αυτοκτονία

Μπενουά Βιολιέ: Από τη χρυσή κορυφή της λίστας Michelin στην αυτοκτονία

Γιατί ο καλύτερος σεφ στον κόσμο έδωσε τέλος στη ζωή του - Τα σχέδια για το μέλλον και η συντριβή του για το χαμό δύο σημαντικών ανθρώπων


Μπενουά Βιολιέ: Από τη χρυσή κορυφή της λίστας Michelin στην αυτοκτονία
Ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν το Restaurant de l' Hotel de Ville Crissier, το οποίο διηύθυνε με τη σύζυγό του, Μπριζίτ, είχε αναδειχθεί πρώτο στην περίφημη «La Liste» με τα χίλια καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο.

Τότε με σεμνότητα ο 44χρονος Γαλλο-ελβετός σεφ Μπενουά Βιολιέ είχε δεχθεί τη διάκριση με την παρακάτω δήλωση: «Μπορείς να φτιάξεις όλες τις λίστες του κόσμου, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ο πελάτης. Ο πελάτης είναι αυτός που επιστρέφει, που κρίνει, που λέει την αλήθεια
Κλείσιμο
».




Ο θάνατος αυτού του ταλαντούχου ανθρώπου συγκλόνισε την παγκόσμια γαστρονομική οικογένεια, με τους συναδέλφους και τους δικούς του να αναζητούν απαντήσεις στο μυστήριο της αυτοκτονίας του.

Παρότι είχε αναδειχθεί ο καλύτερος σεφ του κόσμου, μολονότι είχε τρία αστέρια της περίφημης λίστας Michelin ο Βιολιέ αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του με μία σφαίρα στο κεφάλι.

Τι ήταν αυτό που τον οδήγησε να οπλίσει το τουφέκι του, με το οποίο κυνηγούσε θηράματα, και να τερματίσει τη ζωή του; Κάποιοι αποδίδουν την απόφασή του στους δύο θανάτους που τον συγκλόνισαν, αυτόν του πατέρα του και εκείνον του μέντορά του.



«Ο πατέρας μου πέθανε στις 8 Απριλίου, τρεις μήνες πριν το θάνατο του Φιλίπ Ροσά. Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχασα τους δύο πατεράδες μου», είχε πει τότε ο Βιολιέ για τους δύο σημαντικούς άνδρες της ζωής του.

Άλλοι εκτιμούν ότι η αγωνία των σεφ να παραμείνουν στην «κορυφή» αποτελεί αβάσταχτο φορτίο που πολλοί δεν αντέχουν.



Βέβαια, ο Βιολιέ είχε σχέδια για το μέλλον, ενώ επρόκειτο να παραβρεθεί στην απονομή των νέων αστεριών Michelin σε δύο παρισινά εστιατόρια που πραγματοποιήθηκε εχθές Δεύτερα.

Την ίδια στιγμή, ο 44χρονος, ο οποίος είχε κυκλοφορήσει μόλις τον περασμένο Οκτώβριο το βιβλίο «Cuisine du gibier à plumes d'Europe», σχεδίαζε να δημιουργήσει σχολή μαγειρικής στην περιοχή κοντά στο εστιατόριό του.

Η σύζυγός του Μπριζίτ, με την οποία απέκτησε τον γιο του, Λορέν, ζήτησε να γίνει σεβαστή η ανάγκη για ιδιωτικότητα, ενώ διεξάγεται αστυνομική έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του.




Ωστόσο, πολλοί ήταν οι φίλοι και όσοι είχαν γευθεί τα αριστουργήματά του, που άφησαν λίγα λουλούδια στην είσοδο του εστιατορίου του, ενώ δεκάδες ήταν τα μηνύματα που αναρτήθηκαν στο Twitter.

Ο Γάλλος σεφ, στον οποίο έχει απονεμηθεί αστέρι Michelin, Πιερ Γκανιέ, ήταν ένας από τους πολλούς συναδέλφους του που εξέφρασαν την οδύνη τους για τον Βιολιέ.

«Η σκέψη μου πηγαίνει στην οικογένεια του Μπενουά Βιολιέ. Πολύ θλιβερά νέα για έναν εξαιρετικά ταλαντούχο σεφ», έγραψε στο Twitter.

Την ίδια στιγμή, ο Ελβετός σεφ Φρέντι Ζιραρντέ, δήλωσε πως δεν βρίσκει κανένα λόγο για τον οποίο ο αγαπημένος του φίλος θα μπορούσε να οδηγηθεί στην αυτοκτονία.

«Ήταν εξαιρετικός, με τεράστιο ταλέντο και εντυπωσιακή δουλειά. Έδινε την εντύπωση ότι ήταν τέλειος. Η είδηση αυτή είναι πολύ θλιβερή», είπε ο Ζιραρντέ.



Από την άλλη, ο Πολ Μποκύζ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Σπουδαίος σεφ, σπουδαίος άνθρωπος, τεράστιο ταλέντο».



Πέρα από τους καταξιωμένους σεφ, όμως, οι απλοί άνθρωποι που θαύμαζαν την τέχνη του Βιολιέ εξέφρασαν τη θλίψη τους για το χαμό του.

Μία γυναίκα που επισκέφθηκε το εστιατόριό του με το παιδί της για να αφήσει λίγα λουλούδια στην είσοδο, δήλωσε: «Δεν τον γνώριζα προσωπικά. Αλλά περνάω από το εστιατόριό του δέκα φορές την ημέρα. Ήθελα να εκφράσω το σεβασμό μου στην οικογένειά του».

Ένας ακόμα περαστικός δήλωσε: «Ζω κοντά και έβλεπα συχνά τον σεφ. Είναι τραγικό».

Μία γυναίκα που εργάζεται στο εστιατόριο είπε για τον Βιολιέ: «Ήταν η επιτομή της επαγγελματικής και προσωπικής επιτυχίας. Είμαστε συντετριμμένοι», ενώ μία ακόμα εξήγησε πως όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και πως κανείς δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης