Κωνσταντινούπολη: Στόχος του καμικάζι οι Γερμανοί τουρίστες;

Κωνσταντινούπολη: Στόχος του καμικάζι οι Γερμανοί τουρίστες;

Έντεκα συνολικά τα θύματα, εννιά οι Γερμανοί - Το κίνητρο του δράστη αναζητά η αστυνομία - Τρεις Ρώσους κρατούν οι αρχές για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές

Κωνσταντινούπολη: Στόχος του καμικάζι οι Γερμανοί τουρίστες;
Λίγες ώρες μετά το αιματοκύλισμα στην Κωνσταντινούπολη, ο «γρίφος» για τις τουρκικές και τις γερμανικές αρχές είναι εάν ο δράστης της χθεσινής επίθεσης -που ήταν τόσο ισχυρή που άνοιξε μία τρύπα στο έδαφος βάθους ενός μέτρου- επέλεξε τον στόχο του, καθώς από τα έντεκα συνολικά θύματα, οι εννιά ήταν γερμανοί πολίτες. 

Τα γερμανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο καμικάζι αυτοκτονίας είχε βάλει στο «μάτι» Γερμανούς τουρίστες καθώς, μετά τα τυφλά χτυπήματα του Νοεμβρίου στο Παρίσι, το Βερολίνο είχε ανακοινώσει ότι θα συνδράμει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξόντωση των ισλαμιστών τρομοκρατών στη Συρία. 

Για το λόγο αυτό, η γερμανική εφημερίδα Bild διερωτάται εάν τα μαχητικά Tornado, με τα οποία η Γερμανία πραγματοποιεί αναγνωριστικές πτήσεις στη Συρία, «ευθύνονται» για το θάνατο των οκτώ Γερμανών τουριστών.

Από την πλευρά τους, οι διπλωματικές αρχές της Γερμανίας δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτή την εκδοχή. Σήμερα, ο γερμανικός υπουργός Εσωτερικών συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να διερευνήσουν την υπόθεση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, μέχρι αργά το βράδυ η γερμανική κυβέρνηση δεν διέθετε κάποιο στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο 28χρονος δράστης επέλεξε τον στόχο του. Ωστόσο, ιδιοκτήτες καταστημάτων που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Σουλτάν Αχμέτ -εκεί όπου ανατινάχθηκε ο δράστης- υποστηρίζουν ότι πριν την επίθεση αυτοκτονίας η πλατεία δεν είχε πολύ κόσμο κι ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πλησίασε πολύ κοντά στο γκρουπ με τους Γερμανούς τουρίστες προτού ανατιναχθεί.
Κλείσιμο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Χάικο Μας, μιλώντας σήμερα το πρωί στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF τόνισε ότι «γνωρίζουμε ότι η Γερμανία είναι στόχος τρομοκρατών αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για στόχους». 

«Τα θύματα ανήκαν σε γκρουπ 33 Γερμανών, που συμμετείχαν σε δεκαήμερο ταξίδι αναψυχής σε τρεις πόλεις: την Κωνσταντινούπολη, το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Lebenslust που εδρεύει στο Βερολίνο.

Τα θύματα προέρχονται από το Ντίσελντορφ και τη Φρανκφούρτη. Το γκρουπ των Γερμανών δέχτηκε επίθεση καθώς βρισκόταν στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ. Μετά το πρωινό, οι Γερμανοί τουρίστες αποφάσισαν να βγουν για μία βόλτα στην περιοχή για να αγοράσουν σουβενίρ.   

Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη πηγές από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MIT) υποστηρίζει ότι η υπηρεσία είχε ενημερώσει δύο φορές τις τουρκικές αρχές, στις 17 Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνουν στόχοι τρομοκρατικής επίθεσης τουρίστες, διπλωματικές αποστολές, γραφεία του ΝΑΤΟ και διεθνών οργανισμών. 

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel γράφει, επικαλούμενο αξιωματούχους της τουρκικής αστυνομίας, ότι υπήρξαν ανάλογες προειδοποιήσεις σύμφωνα με τις  οποίες το Ισλαμικό Κράτος ετοίμαζε  επιθέσεις σε τουρκικές πόλεις. Η εφημερίδα Hurriyet μάλιστα αναφέρει επίσης πως η αστυνομία και οι μονάδες της αντιτρομοκρατικής σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη είχαν ενημερωθεί.  

Σημειώνεται ότι στις 4 Ιανουαρίου, οι τουρκικές αρχές είχαν στην διάθεση τους στοιχεία 19 υπόπτων που θεωρούνταν ότι ήδη βρίσκονταν στην Τουρκία, δέκα ανδρών και εννέα γυναικών, όλων από τη Συρία -τα οποία ακόμη αναζητούνται.


Τρεις Ρώσους κρατούν οι αρχές για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές
Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές αρχές ανακρίνουν τρεις Ρώσους ύποπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, ένα 24ωρο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan.

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι οι τουρκικές αρχές έχουν κατασχέσει έγγραφα και CD κατά την έρευνα που πραγματοποίησαν στην οικία τριών υπόπτων. Δεν διευκρινίζεται, πάντως, πού έγιναν οι συλλήψεις. Από την πλευρά του, το  ρωσικό προξενείο επιβεβαίωσε την κράτηση τριών Ρώσων πολιτών υπόπτων για διασυνδέσεις με την τζιχαντιστική οργάνωση.

Tην ίδια ώρα,  υπάρχουν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία, οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας είχαν ενημερωθεί για επικείμενο χτύπημα των ισλαμιστών τρομοκρατών.


Liberation: «Τουρκία: Η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης»
Υπό τον τίτλο: «Τουρκία: η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», η γαλλική εφημερίδα Liberation σχολιάζει τις εξελίξεις μετά την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση που φέρει την «σφραγίδα» του Ισλαμικού Κράτος σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο στην Κωνσταντινούπολη. H συριακή κρίση αλλά και το απολυταρχικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν αποσταθεροποιούν την γειτονική Τουρκία, επισημαίνει η εφημερίδα.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης