Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου θα συνεχιστεί και μέσα στο 2016

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου θα συνεχιστεί και μέσα στο 2016

Ο κορεσμός της αγοράς και η αδυναμία των χωρών του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα ύψη παραγωγής έφεραν τις τιμές του πετρελαίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2016

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου θα συνεχιστεί και μέσα στο 2016


Οι τιμές του πετρελαίου αναμένονταν να καταγράψουν μια δεύτερη χρονιά σημαντικών απωλειών, παρόλο που σημείωσαν μικρή άνοδο τις τελευταίες ώρες συναλλαγών του 2015, καθώς η προσφορά ρεκόρ από τον ΟΠΕΚ δημιουργεί έναν άνευ προηγουμένου κορεσμό στην παγκόσμια αγορά.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού, γνωστού και ως West Texas Intermediate (WTI), κατέγραφαν άνοδο 11 σεντς στα 36,71 δολάρια το βαρέλι στις 11:36 ώρα Ελλάδας, με το πετρέλαιο μπρεντ να ενισχύεται κατά 20 σεντς στα 36,66 δολάρια.

Χθες, οι τιμές υποχώρησαν κατά 3% καθώς τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης.

Οι άμεσες προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου παραμένουν απαισιόδοξες. Η Goldman Sachs έχει πει ότι ίσως χρειαστεί οι τιμές να υποχωρήσουν έως και τα 20 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να εξισορροπήσει η αγορά. Η Morgan Stanley, στις προβλέψεις της για την επόμενη χρονιά, εκτίμησε ότι «αυξάνονται οι αντιξοότητες για το πετρέλαιο το 2016».
Κλείσιμο

Οι αναλυτές αναμένουν να εισρεύσουν στις παγκόσμιες αγορές και κάποιες ποσότητες αμερικανικού πετρελαίου, μετά την απρόσμενη άρση τον Δεκέμβριο της απαγόρευσης για τις εξαγωγές αμερικανικού αργού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η παραγωγή του αργού ξεπερνά τη ζήτηση κατά περίπου μισό εκατ. έως και 2 εκατ. βαρέλια κάθε μέρα.

Το πετρέλαιο άρχισε να υποχωρεί στα μέσα του 2014 καθώς η αυξημένη παραγωγή από τις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), τη Ρωσία και τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου ξεπέρασε τη ζήτηση. Η πτώση επιταχύνθηκε στα τέλη του 2014 μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ, όπου ηγετική θέση κατέχει έχει η Σαουδική Αραβία, να διατηρήσει την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα για να διατηρήσει το μερίδιό του στην αγορά αντί να μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές.

Στη συνάντησή του στις αρχές του μήνα στη Βιέννη, ο ΟΠΕΚ δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε στόχους για την παραγωγή, παγιώνοντας την απόφασή του να προστατεύσει το μερίδιό του στην αγορά, καθώς ετοιμάζεται για την επιστροφή των ιρανικών εξαγωγών στην αγορά μετά την άρση των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Τεχεράνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης