Ρωσία: Υποστηρίζει την κυβέρνηση του Αφγανιστάν για εθνική συμφιλίωση

Ρωσία: Υποστηρίζει την κυβέρνηση του Αφγανιστάν για εθνική συμφιλίωση

Η Μόσχα είναι έτοιμη να «δείξει ευελιξία όσον αφορά την πιθανή χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στους Ταλιμπάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Η Ρωσία υποστηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, με στόχο την εθνική συμφιλίωση, δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Πούτιν στο Αφγανιστάν.

«Είμαστε έτοιμοι να προσεγγίσουμε με ευέλικτο τρόπο το ζήτημα μιας ενδεχόμενης χαλάρωσης του καθεστώτος των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στους Ταλιμπάν βάσει του ψηφίσματος του ΣΑ υπ' αριθμόν 1988, αν αυτό δεν αντίκειται στα εθνικά συμφέροντα του Αφγανιστάν» τόνισε.

«Κανείς δεν μιλάει σήμερα για την επίτευξη μιας νίκης με στρατιωτικά μέσα επί των Ταλιμπάν, ενώ η εφαρμογή της πολιτικής εθνικής συμφιλίωσης πρακτικά θα σημάνει την επιστροφή τους στην εξουσία», επισήμανε ο Καμπούλοφ.

Ο Ρώσος απεσταλμένος εμφανίστηκε να προτείνει ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα έπρεπε να εξετάσουν μια διευθέτηση με τους Ταλιμπάν, για να εμποδιστεί η εξάπλωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που θεωρούνται πολύ μεγαλύτερη, διεθνής απειλής από τη Δύση.

Το ψήφισμα του ΣΑ υπ αριθμόν 1988 που υιοθετήθηκε το 2011 καθόριζε τους Ταλιμπάν ως μια απειλή για τη διεθνή ειρήνη και επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και άλλους περιορισμούς σε φορείς και πρόσωπα που συνδέονταν με το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Πρόσφατα, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισήλθαν στο ανατολικό Αφγανιστάν, ερχόμενοι σε σύγκρουση με τους Ταλιμπάν, που έχουν χαρακτηρίσει «βάρβαρο» το ΙΚ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Καμπούλοφ είχε εκτιμήσει πως τα ρωσικά συμφέροντα στο Αφγανιστάν «αντικειμενικά συμπίπτουν» με εκείνα των Ταλιμπάν όσον αφορά την μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα, σημείωσε πως η Ρωσία έχει αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας για την ανταλλαγή πληροφοριών με τους Ταλιμπάν.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

iran_bomb

Θα πάρουμε εκδίκηση για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο νοτιοανατολικό Ιράν - Και αυτή μπορεί να είναι οπουδήποτε στον κόσμο» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης

hitler_1

Η Γερμανία καταβάλλει συντάξεις σε συνεργάτες του ναζιστικού καθεστώτος σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες – Το βελγικό κοινοβούλιο καλεί το Βερολίνο να σταματήσει τις πληρωμές και να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των δικαιούχων 

1