«Συναγερμός» στη Γενεύη: Έξι είναι οι ύποπτοι για τρομοκρατία που αναζητούν οι αστυνομικές αρχές

«Συναγερμός» στη Γενεύη: Έξι είναι οι ύποπτοι για τρομοκρατία που αναζητούν οι αστυνομικές αρχές

Σχετίζονται με το μακελειό στο Παρίσι - Όχημα με βελγικές πινακίδες πέρασε τα σύνορα της Ελβετίας την περασμένη Τρίτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος - Φίλος του καταζητούμενου Σαλάχ Αμπντεσλάμ ένας από τους έξι

«Συναγερμός» στη Γενεύη: Έξι είναι οι ύποπτοι για τρομοκρατία που αναζητούν οι αστυνομικές αρχές
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των ελβετικών αρχών για τον εντοπισμό έξι υπόπτων, οι οποίοι λέγεται ότι σχετίζονται με το μακελειό στο Παρίσι του περασμένου Νοεμβρίου που σκόρπισε το θάνατο σε 130 ανθρώπους και συγκλόνισε τη Γαλλία.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, οι ελβετικές αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στη Γενεύη έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν ότι ύποπτοι τρομοκράτες βρίσκονται στην περιοχή, ενώ στη δημοσιότητα δόθηκε φωτογραφία που απεικονίζει τέσσερις άνδρες με υψωμένο το δείκτη του χεριού τους, κάνοντας τη χαρακτηριστική χειρονομία των ισλαμιστών.

Η εικόνα των τεσσάρων ανδρών δημοσιεύθηκε από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Tribune de Genève, σε δημοσίευμα της οποίας αναφέρεται ότι οι εικονιζόμενοι ενδέχεται να διατηρούν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, το ίδιο έντυπο επισημαίνει πως οι ύποπτοι που βρίσκονται σε ελβετικό έδαφος είναι έξι.

Το δημοσίευμα της Le Matin αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, η αστυνομίας της Γενεύης ειδοποιήθηκε σχετικά με την πιθανή παρουσία τζιχαντιστών σε ελβετικό έδαφος.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα: «Η φωτογραφία που δόθηκε από τις αμερικανικές αρχές απεικονίζει τέσσερις άνδρες με υψωμένο το δάχτυλο, όπως κάνουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή της η Le Matin τα πρόσωπα που καταζητούνται είναι οπλισμένα και επικίνδυνα
».

Σύμφωνα, μάλιστα, με το δημοσίευμα ένα όχημα που έφερε βελγικές πινακίδες με δύο επιβαίνοντες πέρασε τα σύνορα της Ελβετίας την νύχτα της περασμένης Τρίτης. Το όχημα αυτό, λοιπόν, το οποίο λέγεται ότι είναι φορτηγάκι, σύμφωνα με αναφορές που δεν επιβεβαιώνονται, εθεάθη κοντά στο αεροδρόμιο της Γενεύης.

Σύμφωνα με την ελβετική Le Temps ένας από τους επιβαίνοντες του οχήματος που πέρασαν τα ελβετικά σύνορα με βελγικές πινακίδες φέρεται να είναι φίλος του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το μακελειό στο Παρίσι και καταζητείται.

Ελβετικά δημοσιεύματα επισημαίνουν δε, ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας και η αστυνομική δύναμη στην πρεσβευτική οικία του Γάλλου πρέσβη στη Γενεύη, καθώς και στο γαλλικό προξενείο.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Dauphiné Libéré, είναι πιθανό οι γαλλικές αρχές να ενισχύσουν με άνδρες την ελβετική αστυνομία στην αναζήτηση των υπόπτων.

Η ιστοσελίδα Le Matin, μάλιστα, υποστηρίζει ότι τον «συναγερμό» στη Γενεύη σήμανε η CIA.

Η ίδια ιστοσελίδα έδωσε στη δημοσιότητα δεύτερη φωτογραφία, στην οποία φέρεται να απεικονίζεται ο πέμπτος ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Le Temps, ο άνδρας οδηγούσε ένα γκρι Clio με γαλλικές πινακίδες που εντοπίστηκε κοντά στην πλατεία Place du Cirque στη Γενεύη.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν ενώ το όχημα είχε σταματήσει σε φωτεινό σηματοδότη. Ο άνδρας που έχει ξυρισμένο κεφάλι και μακριά γενειάδα μόλις αντιλήφθηκε την αστυνομική παρουσία επιχείρησε να διαφύγει της σύλληψης, ωστόσο οι ένστολοι τον καταδίωξαν και τον συνέλαβαν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ύποπτος φέρεται να είχε μαγνητοσκοπήσει βίντεο πστο οποίο είχε προαναγγείλει τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γενεύη, το Βανκούβερ και την Οτάβα.

Σύμφωνα δε, με την ελβετική ιστοσελίδα πληροφορίες για τον άνδρα έχουν δώσει στις ελβετικές αρχές οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ.

Εντούτοις, ο υπουργός Ασφαλείας στη Γενεύη δήλωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον συλληφθέντα με την τρομοκρατία, επισημαίνοντας πως η πόλη δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση «συναγερμού» όπως οι Βρυξέλλες.

Η φωτογραφία με τους τέσσερις υπόπτους που έδωσε στη δημοσιότητα η ελβετική εφημερίδα


Η φωτογραφία με τον πέμπτο φερόμενο ως ύποπτο που δόθηκε στη δημοσιότητα


Η ανακοίνωση της υπηρεσίας ασφαλείας


Η ανακοίνωση του υπουργείου για διεξαγωγή έρευνας 

Αστυνομικές δυνάμεις στο τελωνείο της περιοχής Μπαρντονέ




«Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε, η αστυνομία της Γενεύης αύξησε το επίπεδο επιφυλακής της και τον αριθμό των αστυνομικών που περιφρουρούν καίρια σημεία της πόλης», δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφαλείας της Γενεύης στο Reuters.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος για θέματα ασφαλείας στον ΟΗΕ στην Γενεύη δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι ελβετικές αρχές αναζητούν τέσσερις υπόπτους που εκτιμάται ότι παραμένουν στην πόλη, η οποία, όπως είπε δεύτερος αξιωματούχος, βρίσκεται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού.

«Στο πλαίσιο ερευνών που διεξήχθησαν μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, η αστυνομία της Γενεύης και οι υπόλοιπες υπηρεσίες αναζητούν ανθρώπους με την περιγραφή που έχει δοθεί από την Ελβετική Συνομοσπονδία», ανέφερε ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας ασφαλείας στη Γενεύη.

Βέβαια, επισημαίνεται πως δεν έχει αποσαφηνιστεί από την ανακοίνωση αν οι ύποπτοι συνδέονται με τις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ εκπρόσωπος της υπηρεσίας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Εντούτοις, αξιωματούχους του ΟΗΕ δήλωσε πως στην Γενεύη έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις και έχουν ληφθεί «ασυνήθιστα» μέτρα για την περιοχή, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία.

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ασφαλείας και Οικονομίας, Εμανουέλ Λο Βέρσο, δήλωσε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός αστυνομικών στους δρόμους της καντονιού της Γενεύης, τονίζοντας ότι είναι όλοι ένοπλοι και επισημαίνοντας πως «η απειλή από ασαφής έχει γίνει πιο συγκεκριμένη και πραγματική».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αρμόδιο τμήμα ασφαλείας αναφέρεται πως «οι αρχές της Γενεύης έλαβαν ενημέρωση από τη Συνομοσπονδία την αναφορά για την πιθανή παρουσία τεσσάρων υπόπτων στην Γενεύη. Οι έρευνες διεξάγονται σε στενή συνεργασία με τις εθνικές και διεθνείς υπηρεσίες, προκειμένου να εντοπιστούν και να ανακριθούν τα άτομα αυτά».

Οι αστυνομικές αρχές της Ελβετίας εκφράζουν ανησυχία για την παρουσία των πιθανών τρομοκρατών, καθώς αύριο, Παρασκευή, στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με αντικείμενο τη συριακή κρίση, με εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του ΟΗΕ.

Για λόγους ασφαλείας, λοιπόν, οι αυριανές συνομιλίες δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ωστόσο, η νέα τοποθεσία διεξαγωγής της τριμερούς δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών διεξάγεται «έρευνα για εγκληματικές πράξεις», έπειτα από εντολή του γενικού εισαγγελέα, Ολιβιέ Ζορνό, και του πρώτου εισαγγελέα, Ιβ Μπερτόσα.

Σε μία προσπάθεια να αποτραπεί τρομοκρατικό «χτύπημα» θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας και αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στα γαλλο-ελβετικά σύνορα.

Στο μεταξύ, μόλις οι πρώτες πληροφορίες για καταδίωξη υπόπτων για τρομοκρατία είδαν το φως της δημοσιότητας οι πολίτες της Γενεύης «απάντησαν», όπως οι κάτοικοι των Βρυξελλών στην έκκληση των αστυνομικών αρχών της χώρας τους να μην «ανεβάζουν» στο Twitter σχόλια σχετικά με τις έρευνες των τοπικών αρχών μετά το «συναγερμό» που είχε σημάνει στη βελγική πρωτεύουσα.

Οι Ελβετοί, λοιπόν, πριν καν οι αστυνομικές αρχές δώσουν ανάλογη εντολή, έσπευσαν να αναρτήσουν φωτογραφίες με τις γάτες τους με hashtag #Geneve, μιμούμενοι τους Βέλγους που κατέκλυσαν το Twitter με αστείες φωτογραφίες των αγαπημένων τετράποδών τους. Ωστόσο, οι Ελβετοί προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, καθώς ανήρτησαν και εικόνες με αγελάδες, αλλά και μαρμότες.

Σε κατάσταση ετοιμότητας από το μακελειό στο Charlie Hebdo

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στο καντόνι Βοντ, Κριστόφ Σοτερέλ, μετά τη φονική επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι κι έπειτα από το μακελειό του περασμένου Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα, η Ελβετία βρίσκεται σε «φάση αναμονής».

«Μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo και μετά την επίθεση στο Παρίσι, όλα τα γαλλόφωνα καντόνια βρίσκονται σε ετοιμότητα. Υπάρχει μία πιθανή απειλή. Αντιδράσαμε πολύ γρήγορα σύμφωνα με τα γεγονότα. Έχουμε ενισχύσει το επίπεδο της προετοιμασίας μας. Στην πραγματικότητα από τις αρχές του 2015 είμαστε σε ετοιμότητα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κατάσταση ανάγκης. Επιπλέον επικοινωνούμε πολύ με την Συνομοσπονδία», δήλωσε ο Σοτερέλ.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης