Τουρκία: Ένας στους δύο Τούρκους φοβάται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση

Τουρκία: Ένας στους δύο Τούρκους φοβάται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση

Μόνο το 52% των Τούρκων θεωρούν ότι μπορούν να ασκούν ελεύθερα κριτική στην κυβέρνηση - Η Τουρκία βρίσκεται στην 149η θέση μεταξύ 180 χωρών στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου

Τουρκία: Ένας στους δύο Τούρκους φοβάται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση
Η ελευθεροτυπία και η ανοχή στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης φαίνεται ότι είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της τουρκικής κοινωνίας υπό το καθεστώς του Ερντογάν. Έτσι μόλις το 52% των Τούρκων θεωρεί ότι οι πολίτες της χώρας πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανοιχτά κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές, κατέδειξε έρευνα που διεξήχθη σε 38 χώρες, κατατάσσοντας την Τουρκία στην τελευταία θέση όσον αφορά την υπεράσπιση αυτού του δημοκρατικού δικαιώματος.

Η έρευνα διεξήχθη από το Pew Research Center, που εδρεύει στις ΗΠΑ, και δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στις περισσότερες χώρες πιστεύει ότι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ασκούν ανεμπόδιστα κριτική στις κυβερνήσεις τους. Στις δυτικές χώρες η άσκηση του δικαιώματος αυτού θεωρείται δεδομένη, αντίθετα με χώρες που κυβερνώνται από πιο αυταρχικά ή απολυταρχικά καθεστώτα.

Το 95% των πολιτών στις ΗΠΑ, το 93% στην Γερμανία και το Ισραήλ και το 72% στην Ρωσία τάσσεται υπέρ της ελευθερίας όσον αφορά την άσκηση κριτικής έναντι των κυβερνήσεων, μόλις το 52% των Τούρκων συμφωνεί.

Οι Τούρκοι πολίτες εξάλλου εμφανίζονται διχασμένοι για το αν τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να έχουν την ελευθερία να κρίνουν τις ειδήσεις που μπορούν να δημοσιεύουν. Το 40% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει το δικαίωμα να περιορίζει τη δημοσίευση πληροφοριών για πολιτικές διαμαρτυρίες, κατατάσσοντας έτσι την χώρα στην προτελευταία θέση στην σχετική κατηγορία, πριν από το Βιετνάμ.
Κλείσιμο

Μόλις τέσσερις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, η τουρκική αστυνομία διέκοψε την εκπομπή δύο τηλεοπτικών δικτύων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, ενώ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη που διεξήχθη στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Τον προηγούμενο μήνα, οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου κατήγγειλαν πως 20 δημοσιογράφοι παραμένουν υπό κράτηση στην Τουρκία, ενώ η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να «αποθαρρύνει (τους δημοσιογράφους) να δημοσιεύσουν πληροφορίες σχετικά με ζητήματα δημοσίου συμφέροντος».

Η Τουρκία βρίσκεται στην 149η θέση μεταξύ 180 χωρών στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, πίσω από τη Μιανμάρ (144η θέση) και μπροστά από τη Ρωσία (152η θέση).

Η έρευνα του Pew διεξήχθη με τις μεθόδους των προσωπικών και των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 40.786 ενηλίκων από 38 χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, από τις 5 Απριλίου έως τις 21 Μαΐου 2015.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης