«Εγκλωβίζουν» τους πρόσφυγες στην Ελλάδα!

«Εγκλωβίζουν» τους πρόσφυγες στην Ελλάδα!

Μετέθεσαν το θέμα για Οκτώβρη! - Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία, αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για μεταφορές προσφύγων - Σέρβος υπουργός: Οι Ούγγροι να ξαναστείλουν τους μετανάστες στην Ελλάδα, εμείς δεν θα τους δεχτούμε

«Εγκλωβίζουν» τους πρόσφυγες στην Ελλάδα!
Αβέβαιο είναι το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στην Ευρώπη, μακριά από τις σφαίρες και τους βομβαρδισμούς που απειλούν τις ζωές τις δικές τους και των παιδιών τους. Η ελπίδα που έτρεφαν να βρουν μια νέα πατρίδα και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή δείχνει να βρίσκει σε τείχος, καθώς το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών των κρατών της ΕΕ δεν έφτασε σε κάποια απόφαση για την απορρόφηση των προσφύγων.

Τα λεγόμενα «νέα» κράτη της Ένωσης, δηλαδή η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία, αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για την πρόταση της Κομισιόν για τις ποσοστώσεις μεταφοράς προσφύγων, ενώ η στρατηγική κίνηση της Γερμανίας, που αποφάσισε να επαναφέρει προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους ώστε να πιέσει τα υπόλοιπα κράτη -μέλη να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες δεν φαίνεται να έχει αποδώσει προς το παρόν.

«Δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων. Τα περισσότερα κράτη- μέλη συμφώνησαν, αλλά δεν είχαμε την απαραίτητη πλειοψηφία», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάθε βοήθεια, οικονομική και σε τεχνικό επίπεδο από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου: «Δεν υπάρχει λύση για το πρόβλημα των προσφύγων, χωρίς την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της. Η αλληλεγγύη πρέπει επίσης να συμβαδίζει με την ευθύνη. Χαιρετίζουμε, συνεπώς, τη δέσμευση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής».
Κλείσιμο

Οι κύριες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις 8 Οκτωβρίου στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε.

Νωρίτερα, πάντως, το Συμβούλιο είχε φτάσει σε συμφωνία για την μετεγκατάσταση μεταναστών από τις χώρες «της πρώτης γραμμής», δηλαδή Ιταλία και Ελλάδα, στην ενδοχώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η συμφωνία που επετεύχθη από τους υπουργούς Εσωτερικών στην έκτακτη Σύνοδο ανοίγει τον δρόμο για την εκτέλεση της πρότασης Γιούνκερ για μετεγκατάσταση 40.000 μεταναστών. Σε ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διατυπώνει πως:
 
«Το Συμβούλιο υιοθετεί την απόφαση για εγκατάσταση προσωρινών μέτρων για την διεθνή προστασία της Ιταλίας και της Ελλάδας. Η απόφαση εγκαθιδρύει έναν προσωρινό και  κατ’ εξαίρεση  κανονισμό μετεγκατάστασης μεταναστών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, από χώρες της Ευρωπαϊκής μεθορίου, την Ιταλία και Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη.  Ο μηχανισμός αυτός αναφέρεται σε άτομα που έχουν ξεκάθαρη ανάγκη διεθνούς προστασίας που έχουν εισέλθει ή εισέρχονται στα σύνορα των κρατών μελών από τις 15 Αυγούστου 2015 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2017».


Σέρβος υπουργός: Οι Ούγγροι να ξαναστείλουν τους μετανάστες στην Ελλάδα, εμείς δεν θα τους δεχτούμε

Η Σερβία δεν θα δεχθεί την αντίστροφη ροή μεταναστών από την Ουγγαρία, και θα μπορούσε να στείλει στρατό στα σύνορα για να αποτρέψει κάτι τέτοιο, είπε αργά χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Νενάντ Ιβανίσεβιτς.

«Αν θέλουν οι Ούγγροι να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλει η Σερβία το στρατό της στα σύνορα,» φέρεται να είπε ο Ιβανίσεβιτς στο Β92, ένα ραδιοτηλεοπτικό και διαδικτυακό μέσο με έδρα το Βελιγράδι. Διαβάστε αναλυτικά

Χάος σε Ουγγαρία, Γερμανία

Mε την κατηγορία ότι προσπάθησαν να παραβιάσουν το "τείχος της ντροπής" που έχει υψωθεί στη μεθόριο με τη Σερβία, οι ουγγρικές αρχές συνέλαβαν το πρωί 15 πρόσφυγες - εννέα από τη Συρία και επτά από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ουγγρικής αστυνομίας,  οι συλληφθέντες σήκωσαν το αγκαθωτό συρματόπλεγμα του φράκτη για να διασχίσουν τα σύνορα, ενέργεια που αποτελεί αδίκημα από τα μεσάνυχτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αντιμεταναστευτικοί νόμοι στην Ουγγαρία.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη χθεσινή νύχτα στο ύπαιθρο στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία. Η κυβέρνησης της Βουδαπέστης έχει πλέον την δυνατότητα να θέτει υπό κράτηση όποιον επιχειρεί να παραβιάσει τον φράκτη στα ουγγροσερβικά σύνορα σφραγίζοντας τη μεθόριο.Νωρίτερα, 9.380 άνθρωποι, οι περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία, πρόλαβαν να διασχίσουν χτες τα ουγγροσερβικά σύνορα, αριθμός που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ εισόδων στη χώρα, που έχει καταγράψει την είσοδο συνολικά 190.000 ατόμων από την αρχή του 2015. .

Την ίδια ώρα, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 4.537 πρόσφυγες έφθασαν σιδηροδρομικώς χθες στο Μόναχο  παρά την επιβολή συνοριακών ελέγχων στη μεθόριο με την Αυστρία. Από ττο Βερολίνο, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας,  Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εξετάσει μέσα άσκησης πίεσης προς τις χώρες μέλη που αντιτίθενται στην κατανομή των προσφύγων στους "28" για την αντιμετώπιση της κρίσης. "Θεωρώ ότι πρέπει να εξετάσουμε τρόπους για την άσκηση πίεσης", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο "ZDF" σημειώνοντας ότι ορισμένες από τις χώρες που αρνούνται την εφαρμογή των ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων λαμβάνουν διαρθρωτικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Δεν θέλω να αλλάξω το καθεστώς αυτό", προειδοποίησε.

Το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, άνοιξε τα σύνορα στους πρόσφυγες και εν συνεχεία ότι επανεισήγαγε τους ελέγχους έχει διχάσει την πατρίδα της . Η υπαναχώρηση της Μέρκελ έχει διχάσει τη Γερμανία κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ με την αριστερή εφημερίδα "Liberation" να επισημαίνει ότι, ποτέ άλλοτε δεν είχαν ψυχρανθεί τόσο πολύ οι σχέσεις μεταξύ των Xριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Μέρκελ και των Βαυαρών εταίρων τους, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Βαυαρού πρωθυπουργού , Χορστ Ζέεχοφερ "αδειάζοντας" την Γερμανίδα καγκελάριο πως, "ούτε καν ερωτηθήκαμε για το αν έπρεπε να ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες". 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης