Μέχρι και δύο μήνες μπορεί να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της η Γερμανία

Μέχρι και δύο μήνες μπορεί να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της η Γερμανία

Τι λέει η Κομισιόν για την αναστολή της Συνθήκης του Σένγκεν από το Βερολίνο - Μετά την απόφαση των ΥΠΕΞ να στείλουν στρατό στη Μεσόγειο, οι ΥΠΕΣ συζητούν τη διαχείριση της κρίσης εντός των ευρωπαϊκών εδαφών

Μέχρι και δύο μήνες μπορεί να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της η Γερμανία
Έκτακτη Σύνοδος Εσωτερικών Υποθέσεων θα διεξαχθεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, μία μέρα μετά την απόφαση της Γερμανίας να εγκαταστήσει συνοριακούς ελέγχους, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλούς να αναρωτηθούν αν αυτή είναι η αρχή του τέλους για τη Συνθήκη του Σένγκεν.

Ήδη, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (υπουργοί Εξωτερικών των «28») αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τις Βρυξέλλες.

Κλείσιμο
Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές.

Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της Κομισιόν, η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, αναφερόμενη στην απόφαση της Γερμανίας για τη διενέργεια συνοριακών ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία, ξεκαθάρισε πως η διάρκεια της επιβολής των ελέγχων, σύμφωνα με τον κανονισμό της Συνθήκης του Σένγκεν, είναι περιορισμένη.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία της Συνθήκης για μια αρχική περίοδο δέκα ημερών. Στη συνέχεια, υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί ο συνοριακός έλεγχος για επαναλαμβανόμενες περιόδους δύο εβδομάδων, με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τους δύο μήνες, όπου και θα πάψουν οι έλεγχοι να είναι «νομικά αιτιολογημένοι», όπως τους χαρακτήρισε σε χθεσινό δελτίο Τύπου η Κομισιόν.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης μέτρων για αντιστροφή της κρίσης, χαρακτηρίζοντας τη Συνθήκη του Σένγκεν ως «μοναδική» και εκφράζοντας την πεποίθηση πως χρειάζεται καλύτερη διαφύλαξη των συνόρων, με συλλογική δουλειά από τα κράτη-μέλη.

Η έκτακτη Σύνοδος Εσωτερικών Υποθέσεων συγκλήθηκε αργά χθες το βράδυ από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (που αυτή τη στιγμή κατέχει το Λουξεμβούργο) και ανακοινώθηκε μέσω Twitter.

Μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών Υποθέσεων των κρατών-μελών, την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκπροσωπήσουν οι Επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χανς Τίμερμανς και η Ύπατη Εκπρόσωπος για Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Σύνοδος θα ξεκινήσει τις διεργασίες της στις 16:00 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έγραψε στο Twitter: «Θα ζητήσω μετ' επιτάσεως από τους υπουργούς Εσωτερικών να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα που δείχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφερόμενος στο μεταναστευτικό.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αιτιολόγησε την αναγκαιότητα σύγκλησης της Συνόδου, εξηγώντας τη σημασία αξιολόγησης της κατάστασης και συντονισμού της δράσης. Πιο αναλυτικά, το Συμβούλιο ανέβασε την εξής ανακοίνωση: «Η κατάσταση του μεταναστευτικού, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις. Για να εξεταστεί η κατάσταση στο έδαφος, οι αναγκαίες πολιτικές και να προχωρήσει η συζήτηση για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής απάντησης, ο Λουξεμβούργιος Υπουργός Μετανάστευσης και Άσυλου Ζαν Ασελμπορν, αποφάσισε να συγκαλέσει την έκτακτη σύνοδο Εσωτερικών Υποθέσεων. Έπειτα από παρουσίαση των μεταναστευτικών ροών από τις Ευρωπαϊκές οργανώσεις Frontex και EASO (Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου), η συνάντηση θα επεξεργαστεί τον προγραμματισμό μελλοντικής δουλειάς, συγκεκριμένα την πολιτική επιστροφής, διεθνή συνεργασία, και την έρευνα και αποτροπή των δικτύων παράνομης μετανάστευσης».

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ενδέχεται να συζητηθούν από τους υπουργούς οι προτεινόμενες τροπολογίες της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», όμως δεν πρόκειται να υπάρξει εργασία ως προς τη διαμόρφωση μιας νέα συνθήκης, δηλαδή το «Δουβλίνο ΙΙΙ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διεργασίες και οι συσκέψεις στις Βρυξέλλες είναι διαρκείς, με επίκεντρο τη μεταναστευτική κρίση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης