ΟΗΕ: «Κανείς δεν θα μπορεί να ζει στη Λωρίδα της Γάζας μετά το 2020»

ΟΗΕ: «Κανείς δεν θα μπορεί να ζει στη Λωρίδα της Γάζας μετά το 2020»

Με κατεστραμμένες τις υποδομές, με την ανεργία στο 44% και με μία οικονομία που καταρρέει με ταχείς ρυθμούς, η Λωρίδα της Γάζας θα είναι ένας τόπος που δεν θα μπορεί να κατοικηθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας

ΟΗΕ: «Κανείς δεν θα μπορεί να ζει στη Λωρίδα της Γάζας μετά το 2020»
Τα νούμερα είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστικά: Το ΑΕΠ της Λωρίδας της Γάζας έπεσε μόνο μέσα στο 2014 κατά... 15%. Το 72% των οικογενειών υποφέρουν από αδυναμία εύρεσης τροφής. Ενώ και η ανεργία χτύπησε νέο ρεκόρ με τα (επίσημα) στοιχεία να την ανεβάζουν στο 44%, και σχεδόν στο διπλάσιο για τους νέους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι οποίες μάλιστα δεν φαίνεται να  βελτιώνονται στα αμέσως επόμενα χρόνια, η αναφορά του ΟΗΕ ότι η Λωρίδα της Γάζας θα είναι ένας τόπος που δεν θα μπορεί να κατοικηθεί μέχρι το 2020, μοιάζει απόλυτα λογική. Ιδίως αν λάβουμε υπ' όψη ότι όχι μόνο δεν γίνεται τίποτα για αντιστραφεί η κατάσταση, αλλά οι πιέσεις και οι εντάσεις δεν λένε να κοπάσουν. Ενώ και η επιμονή του Ισραήλ να διατηρεί το εμπάργκο στα προϊόντα, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη ζωή των κατοίκων, καθώς από τον περσινό πόλεμο δεν έχει γίνει καμία απολύτως προσπάθεια επαναφοράς της περιοχής σε μια πιο βιώσιμη κατάσταση.

Η αναφορά επισημαίνει ότι στην Λωρίδα της Γάζας έγιναν τρεις σημαντικές πολεμικές διενέξεις τα τελευταία έξι χρόνια, σε συνδυασμό με τον οκτάχρονο πλέον οικονομικό αποκλεισμό από το Ισραήλ. Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για 500.000 ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την περιοχή μόνο από τις περσινές μάχες, ενώ έχουν καταστραφεί πάνω από 20.000 Παλαιστινιακά σπίτια, 148 σχολεία, 15 νοσοκομεία και 45 κέντρα πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με μελέτες, η οικονομική κατάσταση της περιοχής βρίσκεται ακόμα πιο χαμηλά και από το 1967 που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία.

Το σημαντικότερο πρόβλημα στην επάνοδο της περιοχής σε μιας μορφής κανονικότητα, είναι η επιμονή του Ισραήλ να διατηρεί τον οικονομικό αποκλεισμό. Δεν αρκεί η βοήθεια από χώρες του εξωτερικού, αν δεν υπάρξει ανασύσταση της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στην Γάζα. Όμως τουλάχιστον 247 εργοστάσια και 300 εμπορικά καταστήματα έχουν πλήρως ή μερικώς καταστραφεί από τις επιθέσεις του Ισραήλ, ενώ και η αγροτική οικονομία έχει πάθει τεράστια ζημιά, που υπολογίζεται σε πάνω από 550 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα έρχεται να προστεθεί με τον υπερπληθυσμό ο οποίος δημιουργεί με την σειρά του ασφυκτικές καταστάσεις σε ότι αφορά την δημόσια ασφάλεια και υγεία στην περιοχή. Κάτι που σε συνδυασμό με τους 100.000 άστεγους που συνωστίζονται στα ερείπια αλλά και την τεράστια οικονομική δυσπραγία (9 στους 10 θεωρούνται άποροι με βάση τον ΟΗΕ), είναι προφανές ότι η εκτίμηση για την αδυναμία επιβίωσης εντός της Λωρίδας της Γάζας μέχρι το το 2020 είναι ίσως και αισιόδοξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης