Αγγλία: Συζητούν από τώρα το ερώτημα του δημοψηφίσματος για Brexit

Αγγλία: Συζητούν από τώρα το ερώτημα του δημοψηφίσματος για Brexit

Σε χώρες με παράδοση αιώνων στον κοινοβουλευτισμό όπως η Αγγλία, η διατύπωση της ερώτησης ενός δημοψηφίσματος είναι ύψιστης σημασίας και απαιτεί πολύμηνες συζητήσεις και πολιτικές συμφωνίες

Αγγλία: Συζητούν από τώρα το ερώτημα του δημοψηφίσματος για Brexit
Mπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα να διοργανώσαμε ένα δημοψήφισμα μέσα σε δυο εβδομάδες και με ένα ερώτημα που ακόμα και οι πιο ελαστικοί περί τα νομικά το βρήκαν τουλάχιστον μπερδεμένο, όμως σε χώρες πιο πολιτισμένες (τις οποίες θέλουμε και να... αλλάξουμε), ένα δημοψήφισμα είναι μία ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση. Αναφερόμαστε στην Αγγλία, και το επικείμενο δημοψήφισμα για το αν θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ ή θα φύγει εκτός αυτής.

Κατ' αρχήν το δημοψήφισμα είναι συζητείται εδώ και καιρό ενώ θα γίνει σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. Όμως αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι η διαμάχη που ξέσπασε αυτές τις ημέρες για τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπωθεί το ερώτημα.

Η πρώτη και προφανής διατύπωση «Θέλετε η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ;» με αντίστοιχη απάντηση ένα «ναι» ή ένα «όχι» δεν κρίθηκε ικανοποιητική από το Ανώταταη Εκλογική αρχή της χώρας. Κυρίως γιατί φαινομενικά δίνει ένα προβάδισμα στην θετική ψήφο, κάτι που δεν είναι αποδεκτό.

Κλείσιμο
Έτσι ζήτησε να επαναδιατυπωθεί με έναν πιο καθαρό τρόπο. Να είναι δηλαδή: «Πρέπει η Αγγλία να μείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση;». Οι επιλογές στις απαντήσεις να είναι δύο: «Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «Να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Αν και μοιάζει αρκετά τυπολατρικό, ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε αποδεκτή την πρόταση του Συμβουλίου, και αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία με βάση αυτή την διατύπωση των ερωτημάτων. Κάτι που έχει και αντίκτυπο στην προεκλογική εκστρατεία και την συνθηματολογία που θα επικρατήσει, καθώς πλέον ξεφεύγουν από την λογική των στρατοπέδων του «ναι» και του «όχι» και θα πρέπει να συστηματοποιήσουν διαφορετικά την ρητορική τους.

Ο Jenny Watson, πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι «κάθε ερώτηση δημοψηφίσματος πρέπει να είναι όσο καθαρή γίνεται ώστε οι ψηφοφόροι να κατανοούν την σημασία της επιλογής που τους ζητείται να κάνουν. Πριν καταλήξουμε στην συγκεκριμένη πρόταση, κάναμε τεστ με τις προτεινόμενες ερωτήσεις με ψηφοφόρους και πήραμε τις απόψεις από ακαδημαϊκούς, ειδικούς στην γλωσσολογία ακόμα και επικοινωνιολόγους».

Οποιαδήποτε σύγκριση με όσα έγιναν στην Ελλάδα είναι απολύτως άνευ νοήματος... 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης