Λωρίδα της Γάζας: Δεν έχει ξαναχτιστεί κανένα σπίτι μετά τη σύρραξη του 2014!

Λωρίδα της Γάζας: Δεν έχει ξαναχτιστεί κανένα σπίτι μετά τη σύρραξη του 2014!

Ένα χρόνο μετά τον τερματισμό της εισβολής των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν την δυνατότητα να θεραπεύσουν τις πληγές τους

Λωρίδα της Γάζας: Δεν έχει ξαναχτιστεί κανένα σπίτι μετά τη σύρραξη του 2014!
Έχοντας αφήσει πάνω από 2.000 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες Παλαιστίνιους, η εισβολή των Ισραηλινών στην Γάζα το 2013 οδήγησε στην πλήρη εξαθλίωση ολόκληρης της περιοχής. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κατοικούν εκεί είναι ακόμα χωρίς σπίτι, περιμένοντας κάποια βοήθεια ώστε να αρχίσει η ανακατασκευή των σπιτιών τους.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: κανένα από τα 12.600 σπίτια που καταστράφηκαν κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών δεν έχει ξαναχτιστεί, αφήνοντας πάνω από 100.000 κατοίκους εκτοπισμένους σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Και μάλιστα χωρίς καμία οικονομική δραστηριότητα η οποία είναι μπλοκαρισμένη από τους Ισραηλινούς τα τελευταία 8 χρόνια. Επίσης άλλα 83.977 σπίτια χρειάζονται επισκευή, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζουν μέσα σε σπίτια ημικατεστρεμένα, ετοιμόροπα και άκρως επικίνδυνα για τις ζωές τους.

Κλείσιμο
Αν και έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για να υπάρξει παροχή υλικών οικοδομών για την ανατασκευή των σπιτιών, το πρόβλημα πηγαίνει πιο βαθιά. Προς το παρόν, η Γάζα παίρνει μόλις το 7,5% των αναγκών της σε υλικά για την οικοδομική της δραστηριότητα, κάτι που σύμφωνα με υπολογισμούς θα απαιτήσει τουλάχιστον πέντε χρόνια για μια στοιχειώδη ανοικοδόμηση της περιοχής.

Όμως ακόμα και αν υπάρχουν αυτά τα ελάχιστα υλικά τα οποία επιτρέπονται να περάσουν από το εμπάργκο, η οικονομική κατάσταση των κατοίκων είναι τέτοια που αδυνατούν να αγοράσουν. Και αυτό γιατί μεταξύ άλλων, η ανεργία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, με  αυτή των νέων να αγγίζει το 70%.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι αρκετά μεγάλες περιοχές της πόλης περιμένουν να καθαριστούν από τα γκρεμισμένα χαλάσματα, ενώ η ύπαρξη βομβών ανάμεσά τους κάνει την δουλειά των συνεργείων ακόμα πιο επικίνδυνη. Ενώ και η έλειψη νερού και η περιορισμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθιστά την όλη οικοδομική δραστηριότητα σχεδόν αδύνατη.

Οι διεθνείς οργανισμοί αρωγής της περιοχής κάνουν λόγο για συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα, και καλούν την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει μία από τις πιο βασανισμένες περιοχές του πλανήτη. Όμως όπως όλα δείχνουν τα σχέδια του Ισραήλ και των φανατικών και από τις δυο πλευρές δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για μείωση της δυστυχίας των κατοίκων της Γάζας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης