The Telegraph: Μπορεί η Αυστραλία να γίνει η... επόμενη Ελλάδα;

The Telegraph: Μπορεί η Αυστραλία να γίνει η... επόμενη Ελλάδα;

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στις χώρες που έχουν συνδέσει σε ικανό ποσοστό την εμπορική τους δραστηριότητα με την κινεζική αγορά

The Telegraph: Μπορεί η Αυστραλία να γίνει η... επόμενη Ελλάδα;
«Μπορεί η Αυστραλία να είναι η... επόμενη Ελλάδα;». Το συγκεκριμένο ερώτημα χρησιμοποιεί η εφημερίδα «The Telegraph» προκειμένου να αποτυπώσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία της Αυστραλίας, εξαιτίας των αναταράξεων που προκαλούνται από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Ο προβληματισμός που τίθεται βασίζεται σε στοιχεία. Η Αυστραλία, παρά τα μέτρα που έχει λάβει σε κεντρικό επίπεδο, βρίσκεται αντιμέτωπη με την άνοδο των ποσοστών ανεργίας. Το πρόβλημα δεν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Ωστόσο το γεγονός ότι τα συνήθη μέτρα δεν απέδωσαν, σε συνδυασμό με τη δεδομένη εξάρτηση της αυστραλιανής οικονομίας με την κινεζική, έχει προκαλέσει εντονότατες συζητήσεις τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Τα φαινόμενα ύφεσης της αυστραλιανής οικονομίας έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στην πραγματική οικονομία μέσω των κινήσεως μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Τζίνα Ράινχαρτ, η πιο πλούσια γυναίκα στην ήπειρο της Ωκεανίας, η οποία κατέχει τις μεγαλύτερες εταιρίες εξορύξεων. Η εν λόγω επιχειρηματίας ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα στους εργαζομένους της τη μείωση κατά 10% του μισθού τους. Σε περίπτωση που δεν αποδέχονταν την απόφασή της, θα ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε απολύσεις!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα «The Telegraph», η περιουσία της οικογένειας Ράινχαρτ έχει υποστεί μείωση της περιουσίας του κατά της τάξεως των 11 δισ. δολαρίων, λόγω της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων, η οποία ξεκίνησε στην Κίνα, λόγω της επιβράδυνσης των εξαγωγών της ασιατικής χώρας και αρχίζει να επεκτείνεται στον υπόλοιπο πλανήτη.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι πραγματικό και όχι συγκυριακό. Η Αυστραλία είχε συνάψει μία πολυετή συμφωνία με την Κίνα, η οποία απορροφούσε το μεγαλύτερο ποσοστό των εξορύξεων της χώρας. Η πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές στην ασιατική χώρα και η διάθεσή της να χαμηλώσει τις τιμές, προκειμένου να καλύψει τις ζημίες, έχουν προκαλέσει κρίση στον συγκεκριμένο τομέα της αυστραλιανής οικονομίας, η οποία μεταφέρεται και στις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες. Η εξαγωγή διαφόρων υλικών εξόρυξης αποτελούσε και αποτελεί την «ατμομηχανή» της αυστραλιανής οικονομίας. Η απώλειες που έχουν καταγραφεί, οι οποίες χαρακτηρίζονται σημαντικές, έχουν διαταράξει την ισορροπία ακόμη και σε επίπεδο κοινωνίας, καθώς η ανεργία αυξάνει, οι μισθοί μειώνονται και η αγοραστική δυνατότητα των Αυστραλών περιορίζεται, την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της εσωτερικής οικονομικής δραστηριότητας ελέγχεται από Κινέζους εισαγωγείς.
Κλείσιμο

Το εμπορικό έλλειμμα που παρουσιάζεται στην Αυστραλία λόγω της κατάρρευσης των εσόδων από εξαγωγές ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου 2015, διογκώθηκε στο ποσό ρεκόρ των 4,14 δισ. δολάρια! Η αξία των εμπορευμάτων που εξάγει η μεγάλη χώρα έχει μειωθεί σε ιστορικό χαμηλό. Για μία οικονομία η οποία εξαρτάται σε ποσοστό 65% από τις εξαγωγές της, το πρόβλημα που έχει προκύψει χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως κρίσιμο. Η πτώση των εσόδων υποχρεώνει την Αυστραλία να δανειστεί περισσότερα χρήματα από τις αγορές και να συγκρατήσει ή ακόμη και να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της.

Ο σεβαστός ομογενής Έλληνας οικονομολόγος, κ. Κουκουλάς αναφέρθηκε στα κλιμακούμενα επίπεδα του εξωτερικού χρέους, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στις επόμενες γενεές. «Μία παρατεταμένη ύφεση στις τιμές των προϊόντων και στις εξαγωγές, θα μπορούσε να προκαλέσει μία κρίση ανάλογη με της Ελλάδας, με την Κίνα να αναλαμβάνει τον ρόλο του τραπεζίτη έκτακτης ανάγκης, αντί για της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο ομογενής οικονομολόγος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το εξωτερικό χρέος της Αυστραλίας θα εκτοξευθεί, μέχρι το τέλος του τρέχοντας τριμήνου, στο ποσοστό ρεκόρ του ΑΕΠ, του 60%! Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις επαφές που πραγματοποίησε η κεντρική κυβέρνηση της Καμπέρα με επιχειρηματικούς κύκλους, η πολυπόθητη βελτίωση δεν έχει επέλθει. Αντιθέτως, η μοναδική αγορά που δεν παρουσιάζει σημάδια ύφεσης, είναι αυτή της κτηματαγοράς.

Παράλληλα, οι προσπάθειες που γίνονται για τη δημιουργία νέων αγορών στη Μέση Ανατολή δεν έχουν αποδώσει. Ως συνέπεια όλων των παραπάνω, θα είναι, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η αύξηση του δανεισμού της Αυστραλίας από τις αγορές, ούτως ώστε να διατηρήσει το υψηλό βιοτικό της επίπεδο. Η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί να αποδώσει για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους ένα ακολουθηθεί για μακρύ χρονικό διάστημα. Η επόμενη λύση θα είναι... αλά Ελλάδα, δηλαδή μείωση των δημοσίων δαπανών, μέσω της μείωσης μισθών και του βιοτικού επιπέδου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης