Πώς ο Ρώσος ιδιοκτήτης του Σκορπιού αγόρασε κλεμμένους Πικάσο

Πώς ο Ρώσος ιδιοκτήτης του Σκορπιού αγόρασε κλεμμένους Πικάσο

Ο μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ εξαπατήθηκε από έμπορο τέχνης και αγόρασε για 27 εκατ. δολάρια τρεις πίνακες της οικογένειας Πικάσο 

Πώς ο Ρώσος ιδιοκτήτης του Σκορπιού αγόρασε κλεμμένους Πικάσο
Παγωμένη είναι η διεθνής αγορά τέχνης με το νέο σκάνδαλο απάτης. Ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, που πριν από λίγους μήνες εξαπατήθηκε από έμπορο έργων τέχνης, αγόρασε, εν αγνοία του κλεμμένους πίνακες Πικάσο. 



Πρωταγωνιστές στη νέα υπόθεση απάτης έργων τέχνης, η θετή κόρη του Πάμπλο Πικάσο Catherine Hutin-Blay, ο διάσημος έμπορος τέχνης Olivier Thomas, ο Ρώσος κροίσος και ο έμπορος τέχνης Yves Bouvier. 

Κλείσιμο



Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα η κληρονόμος του Πικάσο κατήγγειλε στις Αρχές του Παρισιού, πως τρία έργα τέχνης που της ανήκαν, εξαφανίστηκαν από το σπίτι της, στο οποίο βρισκόταν και το εργαστήριο του Πάμπλο Πικάσο. 



Τον χώρο είχε επισκεφθεί στο παρελθόν ο Olivier Thomas όταν του ζητήθηκε να κάνει απογραφή, πριν τα έργα μεταφερθούν σε ειδικές αποθήκες φύλαξης. 



Σύμφωνα με την κληρονόμο του Πικάσο, η γνωριμία της με τον Thomas έγινε πριν από πέντε χρόνια όταν ξεκίνησε να του πουλά διάφορα έργα. Το 2012 η σχέση τους διαταράχθηκε όταν ο έμπορος τέχνης της αρνήθηκε την είσοδο στις αποθήκες Art Transit με το πρόσχημα πως μονάχα μεσίτες μπορούν να εισέλθουν. Μπροστά στην απειλή της πως θα καλέσει την αστυνομία και τις διαστάσεις που θα έπαιρνε μια τέτοια κίνηση, της επιτράπηκε η είσοδος, αλλά δεν διαπίστωσε τότε κάποια κλοπή. 



Από τον περασμένο Ιανουάριο η κληρονόμος του Πικάσο άρχισε να έχει υποψίες πως οι πίνακες είχαν κάνει φτερά, όταν ο συντηρητής έργων τέχνης Flavio Capitulano την ρώτησε εάν είχε πουλήσει δυο πορτρέτα της μητέρας της, της συζύγου, δηλαδή του Πικάσο. Η θετή κόρη του Πικάσο, ενημερώθηκε για την απάτη στην οποία έχει πέσει ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ από τον Ελβετό έμπορο τέχνης Yves Bouvier και τότε συνειδητοποίησε πως οι τρεις πίνακες που είχε δώσει να φυλαχτούν είχαν κάνει φτερά. 




Στην κατάθεσή του στην αστυνομία ο συντηρητής Flavio Capitulano δήλωσε πως του ζητήθηκε να κάνει συντήρηση σε τρεις συγκεκριμένους πίνακες που είχαν πουληθεί. Ο ίδιος αναγνώρισε πως τα έργα αυτά ήταν τα κομμάτια για τα οποία είχε καταγγείλει η θετή κόρη του Πικάσο πως είχαν κλαπεί.



Ο συντηρητής υποστήριξε πως τα έργα αυτά βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις Natural Le Coultre που ανήκει στον Yves Bouvier. Ο Ελβετός έμπορος τέχνης που είχε συλληφθεί στο Μονακό μετά από καταγγελία του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είχε πουλήσει για 27 εκατομμύρια δολάρια τους τρεις πίνακες στο Ρώσο κροίσο και ένοικο του Σκορπιού. Από την πλευρά του ο κ. Ριμπολόβλεφ όταν έμαθε για την καταγγελία της θετής κόρης του Πικάσο και πως η αρχική εκτίμηση των έργων ήταν 10 εκατομμύρια δολάρια και όχι 27 εκατ. μίλησε με τους δικηγόρους του οι οποίοι θα τον συμβουλέψουν να επιστρέψει τους πίνακες και να υποβάλλει νέα καταγγελία για απάτη. 

Ριμπολόβλεφ vs Bouvier

Να υπενθυμίσουμε πως ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφμ, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό, ένοικος του Σκορπιού και μεγιστάνας της ποτάσας, βρίσκεται σε έναν δικαστικό αγώνα εναντίον του Ελβετού εμπόρου τέχνης Yves Bouvier. 



Στις 25 Φεβρουαρίου 2015 ο Ίβς Μπουβιέρ συνελήφθη από τις διωκτικές αρχές του Μονακό, ύστερα από μήνυση που είχε υποβάλλει ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και οδηγήθηκε στη φυλακή όπου λίγες ημέρες αργότερα αποφυλακίστηκε πληρώνοντας 10.000.000 ευρώ ως εγγύηση- η πληρωμή θα γινόταν σε τρεις δόσεις- ενώ οι έρευνες των δικαστών συνεχίζονται σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, όπου ο Ελβετός εκατομμυριούχος διατηρεί μεγάλες αποθήκες (freeports)στις οποίες φυλάσσονται έργα τέχνης, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, συνολικής αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 



Ήδη, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Πρώτο Θέμα, Δικαστήριο της Σιγκαπούρης αλλά και του Χονγκ Κονγκ διέταξαν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μπουβιέρ, που κατέχει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αποθήκευσης και αποστολής έργων τέχνης στον κόσμο. Η προσωρινή δικαστική απόφαση απαγορεύει στον Ελβετό επιχειρηματία, την εκχώρηση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών, σε εταιρείες που κατέχει, αξίας μέχρι 500.000.000 δολαρίων. 


Πως ο Ριμπολόβλεφ κατήγγειλε τον Bouvier

Το πρωτοχρονιάτικο πάρτι στο ξενοδοχείο Four Seasons της Νέας Υόρκης βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. Σε ένα από τα τραπέζια ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ τσούγκριζε το κρυστάλλινο ποτήρι του, που είχε ξεχειλίσει από σαμπάνια Chandon Dom Perignon Charles & Diana του1961, με εκείνα που κρατούσαν οι Σάντι Χέλερ και Στιβ Κόχεν.

Ο πρώτος είναι γνωστός αμερικανός συλλέκτης έργων τέχνης, ενώ ο δεύτερος εκτός από συλλέκτης είναι και ιδρυτής του hedge fund S.A.C. Capital Advisors, L.P.
Κάποια στιγμή και ενώ οι τρεις άνδρες συζητούσαν για τέχνη, ένα αινιγματικό χαμόγελο ζωγραφίστηκε στα χείλη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Λίγα δευτερόλεπτα πριν ο Στιβ Κόχεν τον ρωτούσε για τον μυστηριώδη επενδυτή που είχε αγοράσει τον πίνακα του Αμεντέο Μοντιλιάνι  (η γυμνή κοπέλα στο μπλε μαξιλάρι). Κατά τη συζήτηση ο Ριμπολόβλεφ αποκάλυψε στον Κόχεν πως εκείνος ήταν ο αγοραστής του έργου και πως είχε μεσολαβήσει γι’αυτό ο Ελβετός Ιβς Μπουβιέρ, στον οποίο έδωσε 118 εκατομμύρια δολάρια!

Ακούγοντας το αστρονομικό ποσό ο Κόχεν ξέσπασε σε γέλια και είπε στο Ριμπολόβλεφ, πως ο Μπουβιέρ τον είχε αγοράσει από εκείνον μόνο 96 εκατομμύρια δολάρια!

Ο Ρώσος κροίσος, που δεν έχει μάθει στη ζωή του να εξαπατείται κοκκίνισε ολόκληρος δείχνοντας το θυμό του. Την επόμενη ημέρα έδωσε εντολή στoυς δικηγόρους του να κινηθούν νομικά εναντίον του Ελβετού έμπορου τέχνης, με τον οποίο, όπως άλλωστε υποστηρίζει η πλευρά Ριμπολόβλεφ συνεργάζονταν τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Επιστρέφοντας στο Μονακό ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ διαπίστωσε πως ο πίνακας του Μοντιλιάνι δεν ήταν ο μοναδικός για τον οποίο είχε γίνει υπερτιμολόγηση από τον Μπουβιέρ. Ο πίνακας Σαλβαντόρ Μούντι Σωτήρας του κόσμου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχε αγοραστεί το Μαϊο του 2013 από τον Ρώσο μεγιστάνα προς 127.500.000 δολάρια, ενώ είχε πουληθεί 75.000.000 δολάρια.

Τα δυο έργα αυτά υπήρξαν στα δικόγραφα της μήνυσης που κατέθεσε ο Ριμπολόβλεφ εναντίον του Μπουβιέρ. Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα ο Ελβετός επιχειρηματίας συνελήφθη ύστερα από «παγίδα» που έστησαν οι αστυνομικές αρχές του Μονακό σε συνεργασία με τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Ο Ρώσος κροίσος τηλεφώνησε στον Μπουβιέρ λέγοντάς του πως έπρεπε να βρεθούν για να συζητήσουν για ένα χρηματικό υπόλοιπο που υπήρχε στην αγορά του πίνακα «μοβ πράσινο και κόκκινο» του Μάρκ Ρόθκο.

Ο Μπουβιέρ πήγε στο ραντεβού, αλλά συνελήφθη από οχτώ αστυνομικούς και ήρθε αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η δικηγόρος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ Τετιάνα Μπερσέντα δήλωσε λίγο μετά τη σύλληψη του Μπουβιέρ: «Ξεκίνησε έρευνα από τις δικαστικές αρχές του Μονακό κατά του κ. Yves Bouvier, ενός από τους πιο διάσημους ανθρώπους στον κόσμο της τέχνης, ο οποίος είναι, μεταξύ άλλων, ο ιδιοκτήτης των freeports της Σιγκαπούρης, της Γενεύης και του Λουξεμβούργου.

Έπειτα από συνεργασία πέραν των δέκα ετών με τον κ. Bouvier, η οικογένεια Ριμπόλοβλεφ έλαβε κάποιες πληροφορίες για πιθανή απάτη και χειραγώγηση των τιμών στην αγορά έργων τέχνης από τον ίδιο και τους συνεργούς του. Η έκταση του θέματος και όλα τα θύματα της απάτης δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί σε αυτό το σημείο» δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Μπουβιέρ είχε δηλώσει σχετικά με τον πίνακα του Ντα Βίντσι πως δεν υπήρξε ποτέ μεσίτης και πως το έργο είχε αγοραστεί από την εταιρεία του. Επίσης υποστήριξε πως η χρηματική διαφορά των 52.500.000 δολαρίων δεν ήταν προμήθεια, αλλά διοικητικά έξοδα. Τέλος υποστήριξε πως με τον κ. Ριμπολόβλεφ στα δέκα χρόνια συνεργασίας έχει μιλήσει μόνο πέντε φορές απευθείας χωρίς μεσάζοντες. Αλλά και οι συνήγοροι του Μπουβιέρ δήλωναν πως ο πελάτης τους είναι αθώος χωρίς όμως να πουν κάτι περισσότερο σχετικά με τις κατηγορίες του Ριμπολόβλεφ.

Η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε από το Μονακό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, όπου δραστηριοποιείται ο Μπουβιέρ. Τα τελευταία στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Μπουβιέρ σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ. Η δικηγόρος του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είχε δηλώσει στο ΘΕΜΑ σχετικά: «Η απόφαση δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του κ. Μπουβιέρ σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κόνγκ είναι το πρώτο βήμα για την αποκάλυψη της αλήθειας σε αυτή την υπόθεση απάτης. Πρέπει να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο οι αποφάσεις των Δικαστηρίων και περιμένουμε και από άλλα Δικαστήρια να λάβουν παρόμοιες αποφάσεις για τον κ. Μπουβιέρ. Είμαστε εν αναμονή των δικαστικών εξελίξεων».

Σύμφωνα με την πλευρά Ριμπολόβλεφ ο Ελβετός επιχειρηματίας ήταν μπλεγμένος σε παρόμοιο σκάνδαλο το 2008, ως μέλος ομάδας που παρέσυρε ηλικιωμένη συλλέκτρια να πουλήσει έργο τέχνης του ρωσικής καταγωγής Γάλλου καλλιτέχνη Chaim Soutine. Οι κληρονόμοι της Καναδέζας συλλέκτριας Λορετ Τζόλες Σέφερ κατέθεσαν αγωγή υποστηρίζοντας πως η ηλικιωμένη παραπλανήηκε στην πώληση του πίνακα Piece of Beef του Soutine για 1.000.000 δολάρια το 2004 από δυο εμπειρογνώμονες της τέχνης που λίγους μήνες αργότερα το πούλησαν στη διπλάσια τιμή στην Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τα δικόγραφα ο Μπουβιέρ δρούσε από κοινού με τους εν λόγω εμπειρογνώμονες. 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης