Στο... μυαλό του Γιούνκερ: Γιατί προσφώνησε «δικτάτορα» τον Ούγγρο πρωθυπουργό;

Στο... μυαλό του Γιούνκερ: Γιατί προσφώνησε «δικτάτορα» τον Ούγγρο πρωθυπουργό;

Το «who is who» του αμφιλεγόμενου Βίκτορ Ορμπάν και οι... διαχρονικές «επικίνδυνες σχέσεις» του με την ΕΕ

Στο... μυαλό του Γιούνκερ: Γιατί προσφώνησε «δικτάτορα» τον Ούγγρο πρωθυπουργό;
«Χαίρε, δικτάτορα». Η προσφώνηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, κατά την προσέλευση των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας, προκάλεσε το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.

«Χαίρε, Μεγάλε Δούκα» είχε πει προηγουμένως ο Ούγγρος πρωθυπουργός στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια προφανή αναφορά στην καταγωγή του από το Μεγάλο Δουκάτο (σ.σ. Λουξεμβούργο). Σύμφωνα με τον Ούγγρο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μπερταλάν Χαβάσι, με τη φράση αυτή συνηθίζει ο Ορμπάν να προσφωνεί τον Λουξεμβούργιο πολιτικό, δεν γνωρίζουμε ωστόσο εάν ο ίδιος ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουγγαρίας... ευχαριστήθηκε για την αντιφώνηση που άκουσε -ο ίδιος αρκέστηκε σε ένα μειδίαμα και φάνηκε να... βγάζει περιπαικτικά τη γλώσσα στον πρόεδρο της Κομισιόν.

Γιατί όμως ο Γιούνκερ αποκάλεσε έτσι τον Βίκτορ Ορμπάν; Πέραν του προφανούς, ότι δηλαδή ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν εμφανώς... ευδιάθετος καθόλη τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής -όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες του με τον Αλέξη Τσίπρα και τη... γραβάτα-, είναι γεγονός ότι ο κ. Ορμπάν δεν χαίρει και ιδιαίτερης «συμπάθειας» από τους ομολόγους του της ΕΕ.


Κλείσιμο

Οι «επικίνδυνες σχέσεις» του Ορμπάν με την ΕΕ
Συχνά, οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν για «αυταρχική παρέκκλιση» -και δεν έχουν άδικο. Μετά την άνοδό του στην εξουσία, το 2010, προέβη σε βαθιές «τομές» στη Δικαιοσύνη, τα μέσα ενημέρωσης και την οικονομία, οι οποίες επικρίθηκαν οξύτατα από την αντιπολίτευση, αλλά και από τους εταίρους της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσφατα, δε, πρότεινε να ανοίξει και πάλι στη χώρα του η συζήτηση για τη θανατική ποινή, η οποία καταργήθηκε το 1990 στην Ουγγαρία και απαγορεύεται στην ΕΕ, προκαλώντας αναταραχή στους κόλπους της Ένωσης.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πριν από τρία χρόνια, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είχε συμπεριλάβει τον κ. Ορμπάν στη λίστα με τους «πιο επικίνδυνους πολιτικούς στην Ευρώπη» -μαζί, μάλιστα, με τον Αλέξη Τσίπρα, πολύ πριν εκείνος γίνει πρωθυπουργός.

Ο δεξιός πρωθυπουργός δεν ήταν ποτέ αρεστός στα... υψηλά κλιμάκια της ΕΕ. Έχοντας διακόψει, με περιπετειώδη τρόπο, το πρόγραμμα του ΔΝΤ στη χώρα του το 2010, μπήκε στο «μάτι του κυκλώνα» και ενεπλάκη σε μια... αέναη διελκυστίνδα με τις Βρυξέλλες για θέματα όπως η ανεξαρτησία της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας και το σύστημα Δικαιοσύνης.

Σφοδρός επικριτής της ΕΕ και της ΕΚΤ, ειδικά όσον αφορά στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν, ο Ορμπάν επηρεάζει ανοιχτά και απροκάλυπτα το δικαστικό σύστημα της χώρας του, διορίζοντας «ημετέρους» και εξωθώντας εκατοντάδες δικαστικούς σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Έπειτα απ' όλα τα παραπάνω, ίσως το «χαίρε, δικτάτορα» του Γιούνκερ προς τον κ. Ορμπάν, να έχει μεγάλη δόση λογικής...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης