Στο «στόχαστρο» της ΕΕ Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο για δημόσιο χρέος και έλλειμμα

Στο «στόχαστρο» της ΕΕ Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο για δημόσιο χρέος και έλλειμμα

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν λαμβάνουν ειδικές συστάσεις, καθώς βρίσκονται ακόμα σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής

Στο «στόχαστρο» της ΕΕ Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο για δημόσιο χρέος και έλλειμμα
Η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνουν στο «στόχαστρο» της Επιτροπής λόγω της μη συμμόρφωσής τους με τα κριτήρια που θέτει το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και τη Σταθερότητα αναφορικά με το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

Αυτό τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξέδωσε σήμερα τις ειδικές ανά χώρα της ΕΕ συστάσεις οικονομικής πολιτικής για το 2015 και το 2016. Οι συστάσεις αυτές εστιάζουν όπως αναφέρει η Επιτροπή, στην ώθηση των επενδύσεων, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την επιδίωξη της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, αλλά και τη βελτίωση της πολιτικής για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν λαμβάνουν ειδικές συστάσεις, καθώς βρίσκονται ακόμα σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην έκθεσή της για τη Φινλανδία, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν συμμορφώνεται με τα κριτήρια για το χρέος και το έλλειμμα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όπως σημείωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσων Πιερ Μοσκοβισί, το αποτέλεσμα αυτό δεν οφείλεται σε «έκτακτους λόγους» και ανέφερε ότι η τελική απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μετά τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής των κρατών μελών, εντός δύο εβδομάδων.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, η Επιτροπή αποφάνθηκε πως δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος κατά το οικονομικό έτος 2014-15. Αυτό συμβαίνει επειδή η καταβληθείσα δημοσιονομική προσπάθεια υπολειπόταν της συνιστώμενης ετήσιας μέσης δημοσιονομικής προσπάθειας ύψους 1,7% του ΑΕΠ και το έλλειμμα ανήλθε το προηγούμενο έτος σε 5,2%. Η Επιτροπή συνιστά στο ΗΒ, παρέχοντας επιπλέον δύο χρόνια, έως το οικονομικό έτος 2016-2017, να μειώσει το έλλειμμά του κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, η Επιτροπή συνέστησε στο Συμβούλιο να κλείσει τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για τη Μάλτα και την Πολωνία, μετά τη διαπίστωση ότι και οι δύο χώρες έχουν διορθώσει τα υπερβολικά τους ελλείμματα.
Κλείσιμο

Τέλος, αναφορικά με τη Γαλλία, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ισχύει η ημερομηνία της 10ης Ιουνίου 2015 ως προθεσμία για την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης. Μετά το πέρας αυτής της προθεσμίας, η Επιτροπή θα λάβει την απόφαση για το αν θα προχωρήσει σε κυρώσεις, κατέληξε ο Γάλλος Επίτροπος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης