«Στενή συνεργασία» με τη Ρωσία για την αντιπυραυλική άμυνα

«Στενή συνεργασία» με τη Ρωσία για την αντιπυραυλική άμυνα

Στενή συνεργασία με τη Ρωσία για την αντιπυραυλική άμυνα ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον ρώσο ομόλογό της στη Μόσχα.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στις 17 Σεπτεμβρίου ότι εγκαταλείπει το σχέδιο ανάπτυξης συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη, το οποίο εκπονήθηκε από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους και το οποίο η Μόσχα θεωρούσε απειλή για την ασφάλειά της. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αντικαταστήσουν το πρόγραμμα αυτ

«Στενή συνεργασία» με τη Ρωσία για την αντιπυραυλική άμυνα

Στενή συνεργασία με τη Ρωσία για την αντιπυραυλική άμυνα ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον ρώσο ομόλογό της στη Μόσχα.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στις 17 Σεπτεμβρίου ότι εγκαταλείπει το σχέδιο ανάπτυξης συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη, το οποίο εκπονήθηκε από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους και το οποίο η Μόσχα θεωρούσε απειλή για την ασφάλειά της. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αντικαταστήσουν το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ήταν επικεντρωμένο στην απειλή των ιρανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, με ένα σύστημα προστασίας απέναντι στους πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Αναφερόμενη στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η Ρωσία τήρησε εξαιρετικά συνεργάσιμη, προσθέτοντας ότι το θέμα των κυρώσεων δεν βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα, αλλά θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη.

Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε στη διπλωματική οδό και να διασφαλίσουμε την επιτυχία της. Αλλά είναι πιθανόν να μην επιτύχει... κατά συνέπεια, αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο των κυρώσεων. Αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, είπε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η απειλή των κυρώσεων κατά του Ιράν θα ήταν μη εποικοδομητική υπό τις σημερινές συνθήκες.

Κυρώσεις, απειλές, πιέσεις θα ήταν μη εποικοδομητικές υπό την παρούσα κατάσταση, κατά την άποψή μας, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Εκκινούμε από το γεγονός ότι στο σημερινό στάδιο, όλες οι δυνάμεις πρέπει να επικεντρωθούν στην υποστήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού, η οποία θα αντικαταστήσει τη συνθήκη STARΤ, που χρονολογείται από το 1991 και η ισχύς της οποίας λήγει στις 5 Δεκεμβρίου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει ουσιαστική πρόοδο.

Ταυτόχρονα, συζητήσαμε θέματα που πρέπει να εξετασθούν εις βάθος, πρόσθεσε.

Αμερικανοί και Ρώσοι διαπραγματεύονται νέα συνθήκη περιορισμού των στρατηγικών όπλων και έχουν δεσμευθεί να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης