Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων σε όλο τον κόσμο

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων σε όλο τον κόσμο

Στο Γερεβάν κορυφώνονται οι τελετές μνήμης για την 100η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, με τη Γερμανία να αναγνωρίζει για πρώτη φορά με τόσο επίσημο τρόπο τη «γενοκτονία» αλλά και τη «συνυπευθυνότητα» του Βερολίνου στο έγκλημα 

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων σε όλο τον κόσμο
Κορυφώνονται σήμερα οι τελετές μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων σε κάθε γωνιά της γης με τις δυτικές κυβερνήσεις να "επιταχύνουν" την αναγνώριση του εγκλήματος.

Με την Τουρκία να σφυρίζει αδιάφορα και να επικεντρώνεται  στην επέτειο για την Μάχη της Καλλίπολης , ο "Σουλτάνος του Βοσπόρου", Ταγίπ Ερντογάν, εμμένοντας στην στάση του, διατυμπανίζει πως, οι πρόγονοι της Τουρκίας δεν διέπραξαν διωγμούς, ξεκαθαρίζοντας επίσης πως οι αριθμοί των θυμάτων είναι αβάσιμοι".

Η επέτειος είναι πάντοτε μία ιδιαίτερη ημέρα για τους Αρμένιους ανά τον κόσμο, αλλά η φετινή είναι ξεχωριστή καθώς όχι μόνο κλείνει έναν αιώνα αλλά συμπίπτει με αρκετές "επιτυχίες" της αρμενικής κοινότητας στη μάχη της να αναγνωριστεί η γενοκτονία. 

Το Βερολίνο, δια στόματος του Γερμανού προέδρου, Γιοαχίμ Γκάουκ, προέβη χτες για πρώτη φορά στην αναγνώριση της μαζικής σφαγής του 1915 ως "γενοκτονία με τον Γκάουκ να αναγνωρίζει επίσης και την συνυπευθυνότητα της Γερμανίας στο έγκλημα.

Κλείσιμο
Η θέση της Ελλάδας

Η χώρα μας έχει ήδη αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων με την κυβέρνηση Τσίπρα να επαναλαμβάνει την δέσμευσή της στην απόφαση που έχει ληφθεί από την ελληνική βουλή ήδη από το 1996.

Η πρόεδρος της ελληνικής Βουλής,  Ζ. Κωνσταντοπούλου, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία μετά από πρόσκληση του προέδρου της χώρας και του προέδρου της Βουλής της Αρμενίας,  δίνει το παρών στις  εκδηλώσεις μνήμης . Σε παρέμβασή της στο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά της Γενοκτονίας, η πρόεδρος της Βουλής  εξήρε την σημασία της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων υπενθυμίζοντας την απόφαση αναγνώρισης της γενοκτονίας από την ελληνική βουλή ήδη από το 1996.

24 Απριλίου 1915

Κατά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  οι Οθωμανοί, οι οποίοι ήταν σύμμαχοι με τη Γερμανία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσπάθησαν να αποτρέψουν τους Αρμένιους να συνεργαστούν με την Ρωσία και διέταξαν μαζικές απελάσεις από τις ανατολικές επαρχίες της αυτοκρατορίας.

Μέχρι και 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ενώ περίπου 500.000 Αρμένιοι επέζησαν και βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία και τις ΗΠΑ δημιουργώντας την "αρμενική διασπορά". Ο όρος "γενοκτονία" έχει εφαρμοστεί αναδρομικά από πολλούς ιστορικούς της περιόδου αυτής και πλέον είναι ευρέως αποδεκτή ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.

Οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων

Οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων είναι:

Αργεντινή, Βέλγιο, Καναδάς, Κύπρος , Γαλλίας, Ελλάδα, Ιταλία, Λίβανος, Ρωσία, Σουηδία, Ελβετία, Σλοβακία, Ουρουγουάη, Βατικανό., Ολλανδία, Πολωνία, Γερμανία, Βενεζουέλα, Λιθουανία και Χιλή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Εθνικού Συμβουλίου των Αρμενίων της Αμερικής, νομοθέτες σε τουλάχιστον 15 χώρες, καθώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν περάσει ψηφίσματα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. 

Η Υποεπιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την "Πρόληψη των Διακρίσεων και την Προστασία των Μειονοτήτων" περιέγραψε επίσης την περίοδο ως γενοκτονία. Ο χαρακτηρισμός του όρου "γενοκτονία" έχει υιοθετηθεί και επισήμως απ΄όλο και περισσότερα κράτη παρά την ισχυρή αντίδραση της Τουρκίας.

ΗΠΑ

Το 2014, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα είχε κάνει λόγο για "μια από τις χειρότερες ωμότητες του 20ού αιώνα" και είχε καλέσει την διεθνή κοινότητα να υπάρξει μια "πλήρης, ειλικρινής και δίκαιη αναγνώριση των γεγονότων".

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας που τον έφερε τελικά στον Λευκό Οίκο το 2008, ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχόταν να αναγνωρίσει την "γενοκτονία των Αρμενίων", ωστόσο ποτέ δεν τον έκανε. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Την τελευταία  εβδομάδα, ενόψει της ιδιαίτερα συμβολικής επετείου των 100 ετών από τις σφαγές, ο Λευκός Οίκος απέφυγε επιμελώς τη λέξη "γενοκτονία". Τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί βουλευτές είχαν καταθέσει ένα ψήφισμα στο Κογκρέσο με το οποίο καλούσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, έναν όρο που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ αφότου εξελέγη στον προεδρικό θώκο.

Από την πλευρά τους, οι τουρκικές αρχές χαιρέτησαν δημόσια την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν τον όρο .Μην ξεχνάμε ότι, οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία και η Αγκυρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η θέση της Τουρκίας

Η κυβέρνηση της Άγκυρας αρνείται να παραδεχθεί ότι διαπράχθηκε γενοκτονία, ή μια σχεδιασμένη εκστρατεία συστηματικής εξολόθρευσης του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Η Τουρκία κάνει λόγο για τον θάνατο περίπου 500.000 Αρμενίων (η Αρμενία υπολογίζει ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν 1,5 εκατ. ) - που είχαν ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας, εχθρού της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επιλογή της Τουρκίας να πραγματοποιήσει τις σημερινές εκδηλώσεις για τη μάχη της Καλλίπολης, που παραδοσιακά πραγματοποιούνταν αύριο ( 25 Απριλίου),  έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Αρμενίων που έσπευσε να καταγγείλουν ανοικτά την Άγκυρα "ανήθικο πολιτικό ελιγμό". 

Στη Χερσόνησο της Καλλίπολης βρίσκονται ήδη για τις εκδηλώσεις αξιωματούχοι από Βρετανία, με πρώτο τον πρίγκιπα Κάρολο, την Αυστραλία - με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας, Τόνι Άμποτ- και της Νέας Ζηλανδίας , παρουσία του πρωθυπουργού,  Τζον Κι.


Αυστρία

Το κοινοβούλιο της χώρας προχώρησε στη συμβολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου προκαλώντας σοκ στην Τουρκία. Αυστριακοί βουλευτές έκαναν παράλληλα λόγο και για ιστορική ευθύνη καθώς η δική τους αυτοκρατορία ήταν τότε σύμμαχος των Οθωμανών.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας , η ισλαμοσυντηρητική χώρα του Ερντογάν, απάντησε με τον συνήθη τρόπο ανακαλώντας άμεσα τον πρεσβευτή της στη χώρα. Θα κάνει άραγε το ίδιο και με την Γερμανία που και αυτή αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων; , διερωτώνται τα γερμανικά ΜΜΕ.

Δύο ημέρες πριν από τις εκδηλώσεις για την 100στή επέτειο από την σφαγή των Αρμενίων , το αυστριακό κοινοβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή για την σφαγή του αρμένικου πληθυσμού , γεγονός που δεν είχε ξανασυμβεί στη χώρα, η οποία ήταν άλλοτε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Η διακήρυξη του αυστριακού κοινοβουλίου άφησε ανεξίτηλα σημάδια στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας - Αυστρίας. Η κυβέρνηση της Άγκυρας αποφάσισε να ανακαλέσει τον Αυστριακό πρεσβευτή της, Χασάν Γκέους , ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης