Σκόπια: Παραμένει έγκλειστος ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, Ιωάννης

Σκόπια: Παραμένει έγκλειστος ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, Ιωάννης

Ο Ιωάννης, πριν από τρία χρόνια, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 5,5 χρόνων για υπεξαίρεση 250.000 ευρώ την περίοδο 1998 - 2002, όταν ήταν μητροπολίτης Βελεσσών και Παραβαρδαρίου της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»

Παραμένει έγκλειστος σε φυλακή των Σκοπίων ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, Ιωάννης, αφού την τελευταία στιγμή η Γενική Εισαγγελία της ΠΓΔΜ, η οποία αρχικά είχε αναφέρει ότι πληρούνται όλοι οι όροι για την αποφυλάκισή του, άσκησε έφεση κατά της δικαστικής απόφασης για την απελευθέρωσή του.

Η αποφυλάκιση του Ιωάννη αναμενόταν χθες το απόγευμα, όμως λίγες ώρες πριν, η Γενική Εισαγγελία άσκησε έφεση, κρίνοντας πως αν απελευθερωθεί, μπορεί να επαναλάβει τις ποινικές πράξεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί.

Το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Ιωάννη είχε δρομολογηθεί τις προηγούμενες ημέρες, ύστερα από σχετικό αίτημα του Συμβουλίου Φυλακών των Σκοπίων, το οποίο έγινε αποδεκτό από τις δικαστικές αρχές, λόγω υποδειγματικής συμπεριφοράς του και καθώς είχε εκτίσει πάνω από το ήμισυ της ποινής του (τρία χρόνια από τα 5,5 χρόνια στα οποία είχε καταδικαστεί). Τελικά, η αποφυλάκισή του αναστέλλεται, τουλάχιστον μέχρι την εξέταση της έφεσης που άσκησε η Γενική Εισαγγελία. 

Ο Ιωάννης, πριν από τρία χρόνια, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 5,5 χρόνων για υπεξαίρεση 250.000 ευρώ την περίοδο 1998 - 2002, όταν ήταν μητροπολίτης Βελεσσών και Παραβαρδαρίου της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Ο ίδιος θεωρεί τις κατηγορίες και διώξεις εις βάρος του υποκινούμενες από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Ο Ιωάννης αποπέμφθηκε το 2002 από τις τάξεις της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» διότι είχε υποστηρίξει συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αποσχισθείσας «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», πρόταση που είχε απορριφθεί από την εκκλησία της ΠΓΔΜ, η οποία και απέπεμψε τον Ιωάννη από τους κόλπους της.

 Η ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Οι σχέσεις των εκκλησιών της Σερβίας και της ΠΓΔΜ έχουν διαταραχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της δίωξης του αρχιεπισκόπου Ιωάννη, ο οποίος από το 2002 που αποπέμφθηκε από τις τάξεις της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της ΠΓΔΜ.

Αμέσως μετά την αποπομπή του, ο Ιωάννης προσχώρησε σε κοινωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και προχώρησε στην επανίδρυση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» στην ΠΓΔΜ (έτσι λεγόταν επισήμως μέχρι το 1967 η μετέπειτα αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία») και ορίστηκε αρχιεπίσκοπός της.

Οι διώξεις εις βάρος του Ιωάννη από τις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ έχουν επικριθεί έντονα από διεθνείς οργανισμούς και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ την αποφυλάκισή του έχουν ζητήσει επανειλημμένα τόσο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης και η απήχησή της είναι περιορισμένη στην ΠΓΔΜ, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές και η δράση της είχε θεωρηθεί ότι είναι «απειλητική» για τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Μακεδόνας

Δεν κατάλαβα γιατί τραβάνε τα γένια τους οι τραγόπαπες. Δεν φάγανε αρκετά; Αι σιχτιρ

Suspect

Ναι, σιγα μην εφαγε και 5 δις δολλαρια. Η αληθεια ειναι πως αρνηθηκε να χρησιμοποιησει το "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" και τον εβαλαν στη φυλακη. Οι απανταχου θιασωτες των ανθρωπινωνν δικαιωματων ομως κωφευουν και σιωπουν....

ΣΕΒΑΣΜΟΣ.

ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΛΗΡΙΚΟ δεν λεμε απλα ενα ΣΚΕΤΟ ονομα. -Λεμε ο επισκοπος αχριδος Ιωαννης ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΕΤΟ ΙΩΑΝΝΗΣ.- ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΟΣ ΙΕΡΕΑΣ / ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟς ΛΕΜΕ ΠΑΤΗΡ ΙΩΑΝΝΗς.- γραφουμε σωστα,χωρις να αφαιρουμε την ιδιοτητα του.- δεν ειναι κοσμικος.

Ναυσιπλοος

Τα λεφτά όμως που έφαγε ήταν κοσμ-ακι! Μπορείς να τον αποκαλείς όπως θες, κάνε τον και άγιο , πρόβλημα κανένα. Απ την στιγμή που ζει απο το περίσσευμα του κόσμο-ακι θα τον αποκαλούμε όπως θελουμε.

Γιάννης Τ.

O Αρχιεπίσκοπος Οχρίδος Ιωάννης (κοσμικό όνομα: Ζόραν Βρανισκόφσκι, σλαβομ.: , γενν.: 28 Φεβρουαρίου 1966, Μοναστήρι, πΓΔΜ), είναι Σλαβος Ορθόδοξος κληρικός και επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία ζητά επανένωση με το Πατριαρχείο της Σερβίας και τις υπόλοιπες Ορθόδοξες εκκλησίες, θεωρώντας σχισματική την διεθνώς αποκλεισμένη, αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Βρανισκόφσκι σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στα Σκόπια, απ' όπου αποφοίτησε το 1990. Τον ίδιο χρόνο, γράφτηκε στη Σχολή Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Από εκεί αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1995 και στη συνέχεια ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές. Από το 2008, σπουδάζει για την απόκτηση Διδακτορικού διπλώματος, με διδακτορική διατριβή που έχει ως θέμα Η ενότητα της Εκκλησίας και τα Σύγχρονα Εκκλησιολογικά Προβλήματα. Ο Βρανισκόφσκι έγινε μοναχός το Φεβρουάριο 1998, με το όνομα Γιοβάν (Ιωάννης). Λίγο αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια, ιερέας. Τον Ιούλιο του 1998, χειροτονήθηκε επίσκοπος με τον τίτλο του Επισκόπου της Ντρεμβίτσα, και τοποθετήθηκε ως εφημέριος στη Μητρόπολη Πρεσπών και Πελαγονίας. Τον Μάρτιο του 2000, εξελέγη Επίσκοπος της Βέλες. Ο Ιωάννης, το 2005 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Οχρίδος από τον Πατριάρχη της Σερβίας. Ο Ιωάννης αρνήθηκε να αναγνωρίσει, θεωρώντας σχισματική και αντικανονική, την αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, και έμεινε σε κοινωνία με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες εκκλησίες, οι οποίες επίσης δεν αναγνωρίζουν την Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το 2004 καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με την κατηγορία πως ήταν υποκινητής εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους, διχόνοιας και της μισαλλοδοξίας, από τους οποίους εξέτισε τους 8, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε κάποια σημεία της κατηγορίας ως αντισυνταγματικά. Το 2006 καταδικάστηκε πάλι σε 2 χρόνια φυλάκισης, αυτή την φορά με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 57.000 ευρώ από μια δωρεά. Αρχικά, το Δικαστήριο αντέκρουσε το κατηγορητήριο, αλλά η υπόθεση επέστρεψε για νέα εκδίκαση. Στη δεύτερη δίκη, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν από το κατηγορητήριο, αλλά η υπόθεση επέστρεψε για μια τρίτη εκδίκαση. Την τρίτη δίκη, ο Ιωάννης καταδικάστηκε 2 έτη φυλάκισης6. Φυλακίστηκε στις 8 Αυγούστου 2006 και έξετισε 256 ημέρες ποινής. Με απόφαση του Δικαστηρίου των Σκοπίων, ο Ιωάννης αναμένεται να αποφυλακιστεί στις 19 Ιανουαρίου 2015. Από την Wikipedia. Επειδή αγαπητέ φίλε όταν θρησκεύουμε δεν κλέβουμε... Βάλε στο μυαλό σου και άλλα πράγματα.

ΑΘΩΟΣ ΕΙΝΑΙ

ΘΥΜΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑς.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

munich2

H Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος της Αυστρίας κάνει λόγο  περίπου για 60.000 μετανάστες - Περισσότερες αφίξεις μέσω Έβρου - Οι διαδηλωτές στη Γερμανία διαμαρτύρονται για την πολιτική που υιοθετούν οι Βαυαροί σύμμαχοι της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, το CSU, για το προσφυγικό

alexandre-benalla

Ο πρόεδρος Μακρόν ήλπιζε ότι θα καβάλαγε το κύμα της εθνικής ανάτασης μετά τον θρίαμβο των «Μπλε» στο παγκόσμιο κύπελλο του ποδοσφαίρου, αλλά αντ' αυτού μοιάζει σαν να χτυπήθηκε από τσουνάμι μετά την δημοσιοποίηση από την εφημερίδα Le Monde ενός βίντεο που είχε τραβηχτεί την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς