Γερμανία: Σε ισχύ από σήμερα ο κατώτατος μισθός

Γερμανία: Σε ισχύ από σήμερα ο κατώτατος μισθός

Εργοδότες προειδοποιούν για απολύσεις, ενώ και τα συνδικάτα διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις

Γερμανία: Σε ισχύ από σήμερα ο κατώτατος μισθός
Από σήμερα, 1η Ιανουαρίου του 2015, ισχύει στη Γερμανία το κατώτατο ωρομίσθιο των 8,5 ευρώ. Πολλοί εργοδότες προειδοποιούν για απολύσεις ενώ και τα συνδικάτα διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις.

Άκρως ικανοποιημένη, αντίθετα, εμφανίζεται η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες.

«Εργατικοί, φθηνοί, αλλά απροστάτευτοι, αυτή ήταν μέχρι πρότινος η πραγματικότητα για εκατομμύρια εργαζόμενους στη Γερμανία. Τώρα όμως μπαίνει ένα τέλος σε αυτό».

3,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι αναμένεται να επωφεληθούν από την καθιέρωση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου. Πρόκειται για μια καλή είδηση, σχολιάζει και ο Χάινριχ Αλτ, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας:

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να βλέπουν ότι υπάρχει ένα κατώτατο όριο μισθού, με τον οποίο να μπορείς να ζήσεις».
Κλείσιμο

Εξαιρέσεις

Το κατώτατο ωρομίσθιο ισχύει για όλους τους κλάδους, τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Γερμανία. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: νέοι κάτω των 18 ετών αλλά και μακροχρόνια άνεργοι δεν δικαιούνται κατά τους πρώτους έξι μήνες νέας απασχόλησης το κατώτατο ωρομίσθιο. Επίσης, μέχρι το τέλος του 2016 οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να καταβάλουν χαμηλότερους μισθούς εάν αυτό έχει προηγουμένως συμφωνηθεί με τα συνδικάτα στο πλαίσιο δεσμευτικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης