Δείτε την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους «Orion» της NASA

Δείτε την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους «Orion» της NASA

Προορίζεται να μεταφέρει αστροναύτες στον «κόκκινο» Πλανήτη - Θα πραγματοποιήσει δύο περιφορές από τη Γη και θα φθάσει σε ύψος 5.800 χιλιομέτρων



Δείτε την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους «Orion» της NASA
Mε μία μέρα καθυστέρηση -λόγω κακοκαιρίας και τεχνικών προβλημάτων- εκτοξεύτηκε με επιτυχία την Παρασκευή το νέο διαστημόπλοιο "Orion" της ΝASA.

Τρία χρόνια μετά την "καθήλωση" των διαστημικών λεωφορείων της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, το "Orion" σχεδιάστηκε για να μεταφέρει τους Αμερικανούς αστροναύτες στον πλανήτη Άρη.

Κλείσιμο
Η σημερινή είναι μία δοκιμαστική πτήση χωρίς πλήρωμα, η οποία θα μεταδίδεται ζωντανά στο "NASA ΤV" σε όλη τη διάρκειά της.


Broadcast live streaming video on Ustream

Το "Orion" ήταν τοποθετημένο στην κορυφή ενός πυραύλου βαρέων-βαρών Delta ΙV και είχε προγραμματιστεί να εκτοξευτεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, αλλά η αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε τέσσερα λεπτά νωρίτερα, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Η κάψουλα "Orion" θα πραγματοποιήσει δύο περιφορές από τη Γη και θα φθάσει σε ύψος 5.800 χιλιομέτρων, 15 φορές μεγαλύτερο από το ύψος στο οποίο κινείται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Εν συνεχεία θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 32 χιλιάδες χιλιομέτρων την ώρα, ανεβάζοντας την θερμοκρασία της θερμικής ασπίδας στους 2.200 βαθμούς Κελσίου. Η τελική αποστολή της είναι να πέσει μα αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό, περίπου 800 χιλιόμετρα από τις αμερικανικές ακτές και θα συλλεχθεί από σκάφη του αμερικανικού ναυτικού.  
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του Orion ξεκίνησε το 2004 επί προεδρίας Μπους, στο πλαίσιο του προγράμματος "Constellation" για την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη. Όταν, όμως, ο πρόεδρος Ομπάμα "πάγωσε" τα σχέδια του προκατόχου το, το Orion παρέμεινε αλλάζοντας προορισμό.

Η ΝΑSA θα πραγματοποιήσει πρώτα μία επανδρωμένη αποστολή σε αστεροειδή και αργότερα -πιθανώς τη δεκαετία του 2030- θα προχωρήσει στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης