Γαλλία: Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε ακροδεξιό περιοδικό για ρατσιστικό δημοσίευμά

Γαλλία: Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε ακροδεξιό περιοδικό για ρατσιστικό δημοσίευμά

Παρομοίαζε με μαϊμού την γαλλίδα υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία κατάγεται από τη Γουιάνα

Γαλλία: Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε ακροδεξιό περιοδικό για ρατσιστικό δημοσίευμά
Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ πρέπει να καταβάλει το ακροδεξιό γαλλικό περιοδικό Minute για το εξώφυλλό του στο οποίο παρομοίαζε με μαϊμού την υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, η οποία κατάγεται από τη Γουιάνα.

Στο εξώφυλλο του τεύχους της 13ης Νοεμβρίου 2013 το περιοδικό είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία της υπουργού, με τη λεζάντα: «Πανούργα σαν μαϊμού, η Τομπιρά ξαναβρήκε την μπανάνα», κάνοντας λογοπαίγνιο με μια έκφραση που στα γαλλικά σημαίνει και «βρήκε την ευτυχία».

Η εισαγγελία είχε ζητήσει την καταδίκη των υπευθύνων του περιοδικού σε φυλάκιση τριών μηνών με αναστολή και την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ.

Κλείσιμο
Στο διάστημα που προηγήθηκε αυτού του δημοσιεύματος η Τομπιρά είχε γίνει στόχος ρατσιστικών δηλώσεων, αρχικά από ένα κορίτσι σε μια διαδήλωση εναντίον του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου -μια μεταρρύθμιση που είχε προωθήσει το υπουργείο της- και κατόπιν από μια πρώην υποψήφια του Εθνικού Μετώπου στις δημοτικές εκλογές. Η τελευταία καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών από δικαστήριο της Καγιέν, στη Γουιάνα.

Με αφορμή το εξώφυλλο του περιοδικού η υπουργός είχε καταγγείλει τις «εξαιρετικά βίαιες» δηλώσεις σε βάρος της που υπονοούσαν ότι «δεν ανήκει στο ανθρώπινο είδος, ενώ τη στήριξή τους στην Τομπιρά είχαν εκφράσει πολιτικοί απ' όλα τα κόμματα, ακτιβιστές και πολλοί ανώνυμοι πολίτες.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης