Μπαράζ επιθέσεων από τους τζιχαντιστές στη Βαγδάτη τις τελευταίες ώρες

Μπαράζ επιθέσεων από τους τζιχαντιστές στη Βαγδάτη τις τελευταίες ώρες

Η επικεφαλής των Κούρδων μαχητών εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κομπάνι θα  απελευθερωθεί

Μπαράζ επιθέσεων από τους τζιχαντιστές στη Βαγδάτη τις τελευταίες ώρες
Mπαράζ επιθέσεων που φέρουν την «υπογραφή» των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στη Βαγδάτη, ενώ, στην κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας καταγράφονται σημάδια οπισθοχώρησής τους.

Μιλώντας στο BBC, η επικεφαλής των Κούρδων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε πως οι τζιχαντιστές έχουν αποχωρήσει από τα περισσότερα τμήματα του κουρδικού θύλακα και πως μόνο δύο σημεία, στα ανατολικά της πόλης, παραμένουν υπό τον έλεγχο των φανατικών ισλαμιστών. 

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα η πόλη θα απελευθερωθεί». Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (CentCom), κατά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά θέσεων των τζιχαντιστών στο Κομπάνι έχουν καταστραφεί συνολικά 19 κτίρια που είχαν καταλάβει οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και δύο κέντρα διοίκησης, τρεις θέσεις μάχης και τρεις θέσεις ελεύθερων σκοπευτών. 

Κλείσιμο
Ο εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής, Πολάτ Τζαν, δήλωσε στο Reuters ότι οι κουρδικές δυνάμεις δίνουν πληροφορίες στις χώρες που επιχειρούν από αέρος εναντίον της ISIS. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι ξεπερνούν τις 100.

Την ίδια ώρα στη Βαγδάτη, δραματική παραμένει η κατάσταση όπου, χτες, το βράδυ σημειώθηκε μπαράζ εκρήξεων σε συνοικίες σιιτών που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι και δεκάδες να τραυματιστούν. Σύμφωνα με το BBC, καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, όμως οι επιθέσεις φέρουν τα σημάδια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. 

Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στην Καζιμίγια, μια περιοχή που μπαίνει συχνά στο στόχαστρο βομβιστών, ενώ την ίδια ώρα ένας καμικάζι ανατίναξε το όχημα που οδηγούσε σε φυλάκιο του στρατού στη συνοικία Ταλιμπίγια βόρεια της Βαγδάτης, κοντά στη Σαντρ Σίτι. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι.

Σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, άλλα δύο οχήματα ανατινάχτηκαν στη συνοικία Ντουλάι, στα δυτικά της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 35. Ακολούθησε επίθεση με πέντε όλμους στη γειτονική, σιιτική συνοικία αλ Σαούλα, όπου σκοτώθηκαν πέντε και τραυματίστηκαν 21 άνθρωποι. Λίγο αργότερα, παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε στην περιοχή της Χουρίγια, σκοτώνοντας έξι και τραυματίζοντας 14 ανθρώπους, ενώ αργά την Πέμπτη επίθεση με παγιδευμένο όχημα στην πόλη Μαχμουντίγια στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στο Ιράκ τον Σεπτέμβριο. Από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα οι νεκροί ξεπερνούν τους 400, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.Από το Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο Ιράκ πολλά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έως τώρα εκτελούσαν αποστολές στο Αφγανιστάν, εντείνοντας τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών της ISIS.Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα Reaper θα χρησιμοποιηθούν, αρχικά, σε αποστολές αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών. Ωστόσο, εφόσον κριθεί απαραίτητο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μάχες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης