Ουκρανία: Η ενέργεια «ενώνει» Κίεβο και αυτονομιστές

Ουκρανία: Η ενέργεια «ενώνει» Κίεβο και αυτονομιστές

H Ομάδα των Επτά (G7)  απειλεί τη Μόσχα με νέες κυρώσεις

Ουκρανία: Η ενέργεια «ενώνει» Κίεβο και αυτονομιστές
Το Κίεβο και οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία σχεδιάζουν να αρχίσουν διαβουλεύσεις σχετικά με την «προμήθεια» ενέργειας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, και σε αυτές θα συμπεριληφθεί το ακανθώδες ζήτημα του άνθρακα, δήλωσε σήμερα ένας από τους αυτονομιστές ηγέτες, ο Αντρέι Πουργκίν.

«Οι συζητήσεις αυτές θα καταπιαστούν με το ζήτημα της προμήθειας (ενέργειας), περιλαμβανομένων του άνθρακα και της ηλεκτροδότησης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πουργκίν, ένας από τους ηγέτες της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας το Ντονέτσκ», χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε θα αρχίσουν αυτές οι συνομιλίες.

«Δεν τίθεται ζήτημα να τεθούν υπό συζήτηση πολιτικές συμφωνίες», είπε επίσης.

Ωστόσο ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο στο Κίεβο ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν δήλωσε ότι «δεν είναι ενήμερος» για οποιαδήποτε τέτοια διαβούλευση ή διαπραγμάτευση.

Οι συνομιλίες στις οποίες αναφέρθηκε ο Πουργκίν θα μπορούσαν να γίνουν στο πλαίσιο των συναντήσεων της λεγόμενης ομάδας επαφής για την Ουκρανία, την ώρα που ο χειμώνας πλησιάζει τόσο για τους αυτονομιστές, όσο και για το Κίεβο, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις παραδόσεις άνθρακα από το Ντονμπάς για να τροφοδοτηθούν ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια.
Κλείσιμο

Η περιοχή Ντονμπάς έλκει το όνομά της από μια τεράστια ανθρακοφόρα λεκάνη. Είναι γνωστή κυρίως για τη βιομηχανία άνθρακα που εξαγόταν σε μεγάλες ποσότητες από εκεί πριν ξεσπάσει η σύγκρουση.

Το Κίεβο, στο οποίο έχουν διακοπεί οι παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία λόγω της συνεχιζόμενης διένεξης για τις τιμές, υπέγραψε μια σύμβαση με τη Νότια Αφρική για τις παραδόσεις άνθρακα. Το πρώτο φορτίο αναμένεται να φθάσει στη χώρα τον Οκτώβριο.
Αλλά «έχουν ανάγκη τον δικό μας άνθρακα», εκτίμησε ο Πουργκίν.

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται επίσης να εξετάσουν το ζήτημα της ηλεκτροδότησης, καθώς οι αντάρτες και οι ουκρανικές αρχές ελέγχουν η καθεμιά πλευρά ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που τροφοδοτούν περιοχές υπό τον έλεγχο της άλλης πλευράς, εξήγησε.
 
Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη η Ομάδα των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων οικονομικών του κόσμου απείλησαν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις εάν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία που συνήφθησαν στις διαπραγματεύσεις στο Μινσκ της Λευκορωσίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σε μια ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη η G7 χαιρετίζει το πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός το οποίο υπεγράφη την 5η Σεπτεμβρίου και το μνημόνιο της 19ης Σεπτεμβρίου που προβλέπει την χορήγηση «ειδικού καθεστώτος» στην ανατολική Ουκρανία.

Αλλά οι επτά υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ιαπωνία) και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον απαίτησαν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν από τη Ρωσία να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, τις συμφωνίες του Μινσκ και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας».

Σε διαφορετική περίπτωση, διεμήνυσαν, θα επιβάλουν έναν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, έπειτα από μια σειρά τιμωρητικά μέτρα που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες, ιδίως από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους.

«Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Μπορεί να αρθούν εάν η Ρωσία τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ανέφεραν. Αλλά στην «αντίθετη περίπτωση, παραμένουμε έτοιμοι να αυξήσουμε τα κόστη για τη Ρωσία», προειδοποίησε η G7.
 
Η ΕΕ «ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ» ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕ ΙΣΧΥ

Παράλληλα διπλωμάτες στις Βρυξέλλες προέβλεψαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσική Ομοσπονδία στη συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών-μελών της για να αποτιμηθεί η πρόοδος της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία.

Όταν η ΕΕ υιοθέτησε τις πιο πρόσφατες κυρώσεις της σε βάρος της Μόσχας λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι πρεσβευτές της είχαν συμφωνήσει να επανεξετάσουν το ζήτημα της εφαρμογής τους με βάση την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας ως το τέλος του μήνα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αμβλυνθούν, να ανασταλεί η ισχύς τους ή ακόμη και να ακυρωθούν εάν χρειάζεται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης