Κλείνει τον εναέριο χώρο της η Ρωσία ως αντίποινα στην ΕΕ;

Κλείνει τον εναέριο χώρο της η Ρωσία ως αντίποινα στην ΕΕ;

Με «ασύμμετρες» απαντήσεις απειλεί η Μόσχα, αντιδρώντας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Κλείνει τον εναέριο χώρο της η Ρωσία ως αντίποινα στην ΕΕ;
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά νέες κυρώσεις έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ενέργειας, πλήττοντας τις κρατικές εταιρείες Grazpromneft, Transfet και Rosneft, η Ρωσία απαντά με απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε πως στο εξής η Μόσχα θα απατάει «ασύμμετρα» στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Κλείσιμο
Ο ίδιος δήλωσε στο ρωσικό Τύπο πως, «εάν επεκταθούν οι κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα, ή επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, θα απαντήσουμε ασύμμετρα… Για παράδειγμα, θα επιβάλουμε κυρώσεις στον τομέα των μεταφορών».

«Εργαζόμαστε στη βάση φιλικών σχέσεων με τους εταίρους μας, συνεπώς ο ουρανός της Ρωσίας είναι ανοιχτός σε όλες τις πτήσεις. Εάν μας επιβάλλονται περιορισμοί, όμως, θα απαντήσουμε» τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι ξεκάθαρα, καθώς τυχόν επιβολή κλεισίματος του ρωσικού εναέριου χώρου στις ευρωπαϊκές εταιρείες θα επιφέρει νέα βάρη στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι αερογραμμές θα αναγκαστούν να διανύουν σημαντικά μεγαλύτερες αποστάσεις σε πτήσεις προς την Ασία, έχοντας συνεπώς πολύ αυξημένη ανάγκη για καύσιμα.

Οι νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως αύριο, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, ενώ το προσχέδιό τους έχει ήδη κυκλοφορήσει από το βράδυ της Παρασκευής.

Οι νέες κυρώσεις αναμένεται επίσης να αυξήσουν τον αριθμό προσώπων με άρση θεωρήσεων βίζας και πάγωμα καταθέσεων, εκτός από το να πλήξουν ρωσικές εταιρείες ενέργειας.

Παρ' όλα αυτά, ερωτήσεις εγείρονται γύρω από την αποτελεσματικότητα των ρωσικών απαντήσεων, καθώς τυχόν αποκλεισμός ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών θα σήμαινε σημαντική μείωση αυξήσεων από ευρωπαϊκούς προορισμούς, ζημιώνοντας επιπλέον τη ρωσική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και η σημαντικότερη πηγή επενδύσεων.

Όλα αυτά, ενώ η εύθραυστη εκεχειρία στην Ουκρανία κρέμεται από μια κλωστή, καθώς σποραδικές εκρήξεις βίας σημειώνονται γύρω από το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ και τη Μαριούπολη, που απειλείται ευθέως από την πρόσφατη προέλαση των Ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Την Κυριακή, ο Ουκρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, Βολοντίμιρ Πολιόβι, ανακοίνωσε πως 864 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της βίας.

Ως τώρα καμία σημαντική ανταλλαγή κρατουμένων δεν έχει σημειωθεί και το μέλλον της εκεχειρίας κρίνεται, μάλλον, αβέβαιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης