Μέρκελ: Δίνουμε όπλα στο Ιράκ γιατί οι Ισλαμιστές κάνουν θηριωδίες

Μέρκελ: Δίνουμε όπλα στο Ιράκ γιατί οι Ισλαμιστές κάνουν θηριωδίες

«Αυτό που συμβαίνει είναι πιο σημαντικό από αυτό που θα μπορούσε να συμβεί», απάντησε η κυρία Μέρκελ σε αυτές τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας την απόφασή της

Μέρκελ: Δίνουμε όπλα στο Ιράκ γιατί οι Ισλαμιστές κάνουν θηριωδίες
Η Γερμανία γνωρίζει ότι η αποστολή όπλων στους Κούρδους του βορείου Ιράκ συνοδεύεται από κινδύνους, αλλά «απειλούνται η ασφάλεια και τα συμφέροντά της», υπογράμμισε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια σχετικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Για τον τρόπο και τον χρόνο που επιλέγει η γερμανική κυβέρνηση να πάρει θέση στην κρίση άσκησε κριτική η αντιπολίτευση.

Η σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου είχε εξαιρετικό χαρακτήρα, για δύο συν έναν λόγους: το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν ήταν δεσμευτικό για την κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη λάβει την απόφαση να διαθέσει 30 αντιαρματικά όπλα Milan με 500 πυραύλους, 10.000 χειροβομβίδες, 8.000 τουφέκια τύπου G3 και G36, 40 πολυβόλα και 4.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, συνολικής αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ στον αγώνα των Κούρδων του βορείου Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Με την απόφαση, η οποία στηρίχθηκε από τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού (CDU/CSU και SPD), το Βερολίνο έσπασε το «ταμπού» σε ό,τι αφορά την πώληση όπλων σε εμπόλεμες περιοχές και μάλιστα προκειμένου να δωρίσει όπλα σε ομάδα η οποία δεν ανήκει στο επίσημο κράτος του Ιράκ. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο Γκρέγκορ Γκίζι, η απόφαση λαμβάνεται την ημέρα της επετείου των 75 ετών από την γερμανική εισβολή στην Πολωνία.

Στην ομιλία της η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για «απίστευτες θηριωδίες» από την πλευρά του Ισλαμικού Κράτους, για καπήλευση της θρησκείας προκειμένου να νομιμοποιηθούν ο τρόμος, το κράτος βίας και οι δολοφονίες και για μια τρομοκρατία η οποία δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, για να επισημάνει ότι «εκεί, όπου κινδυνεύουν άνθρωποι, εμείς θα βοηθάμε» και να προσθέσει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από την περιοχή.

Σύμφωνα με την Καγκελάριο, περίπου 400 γερμανοί πολίτες μάχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στην Συρία και θα μπορούσαν να επιστρέψουν και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Ευρώπη. «Έχουμε τώρα μια ευκαιρία να σταματήσουμε τους τρομοκράτες από το να δημιουργήσουν ένα καταφύγιο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία», δήλωσε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε ότι η απόφαση ελήφθη με μεγάλη προσοχή, ενώ διευκρίνισε ότι η διάθεση όπλων είναι μόνο ένα μέτρο, καθώς, όπως είπε, «οι κρίσεις διευθετούνται μακροπρόθεσμα μόνο πολιτικά», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθεί μια σειρά μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί η διακυβέρνηση του Ιράκ, να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία στην αυτόνομη κουρδική περιοχή.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος τόνισε ότι «τα μέτρα εναντίον του ΙΚ δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν με την παράδοση όπλων», αλλά δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο τα όπλα που θα δοθούν στους Κούρδους να χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα στην διεκδίκηση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. «Ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ θα οδηγήσει σε περισσότερες αποσχίσεις στο υπόλοιπο της χώρας, προκαλώντας νέες διαμάχες για τα νέα σύνορα», προειδοποίησε.
Κλείσιμο

«Αυτό που συμβαίνει είναι πιο σημαντικό από αυτό που θα μπορούσε να συμβεί», απάντησε η κυρία Μέρκελ σε αυτές τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας την απόφασή της, για την οποία δέχεται έντονη κριτική από την Αριστερά αλλά και τους Πράσινους. Ο κ. Γκίζι συμφώνησε ότι το ΙΚ πρέπει να απαγορευτεί στην Γερμανία, αλλά κατηγόρησε την Καγκελάριο ότι με την απόφασή της καθιστά την χώρα μέρος της σύγκρουσης και επέκρινε την διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης. «Τις αποφάσεις πρέπει να λάβουν τα Ηνωμένα Έθνη και όχι οι ΗΠΑ ή μεμονωμένα κράτη», τόνισε μιλώντας στην Βουλή και υποστήριξε ότι εάν στην κρίση της Ουκρανίας είχε ακολουθηθεί περισσότερο η διπλωματική οδός, θα υπήρχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξασφαλιστεί η στήριξη και της Ρωσίας για ένα θέμα όπως το Ιράκ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Από την πλευρά των Πρασίνων, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Άντον Χοφράιτερ, εξηγώντας την αρνητική ψήφο του κόμματός του, επισήμανε ότι, αν και πολλά από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι σωστά, «δεν γνωρίζει κανείς πού μπορεί να καταλήξουν τα όπλα ή για ποιον σκοπό μπορεί να χρησιμοποιηθούν» και ανέφερε ότι κατά το παρελθόν ανάλογες κινήσεις έχουν αποδειχθεί μοιραία λάθη. «Οι μελλοντικοί κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη», δήλωσε, για να καταλήξει ζητώντας «μια διεθνή στρατηγική κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ και μεγαλύτερη ανάμειξη του ΟΗΕ».

Αντίθετη με την απόφαση του Βερολίνου φαίνεται όμως και η γερμανική κοινή γνώμη, η οποία, σε πρόσφατη δημοσκόπηση εμφανίζεται να απορρίπτει την ιδέα, σε ποσοστό 60%.

Άγνωστος πάντως παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα φθάσουν τα γερμανικά όπλα στους Κούρδους, καθώς η γερμανική νομοθεσία για την εξαγωγή όπλων προβλέπει ότι οποιαδήποτε τέτοια αποστολή θα πρέπει να εγκριθεί από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος χρειάζεται γραπτή δήλωση από την κυβέρνηση της χώρας στην οποία θα παραδοθούν τα όπλα. Η νέα κυβέρνηση στην Βαγδάτη όμως δεν έχει αναλάβει ακόμη και, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, στο Βερολίνο αναζητούνται τρόποι να παρακαμφθεί η πρόνοια αυτή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης