Σύνοδος Κορυφής: Ο Κάμερον «πληρώνει» την αντι-Γιούνκερ εκστρατεία του

Σύνοδος Κορυφής: Ο Κάμερον «πληρώνει» την αντι-Γιούνκερ εκστρατεία του

Στην παρθενική εμφάνιση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου της Κομισιόν, οι αρχηγοί των «28» θα συζητήσουν για για το επόμενο ηγετικό δίδυμο της ΕΕ, για την ουκρανική κρίση και για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Σύνοδος Κορυφής: Ο Κάμερον «πληρώνει» την αντι-Γιούνκερ εκστρατεία του
Με άδεια τα... χέρια θα μείνει σήμερα κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, πληρώνοντας το τίμημα της αποτυχημένης εκστρατείας αντι-Γιούνκερ για την προεδρία στην Κομισιόν.

Το Λονδίνο δεν αναμένεται να τοποθετήσει τους... εκλεκτούς του στα δύο ανώτατα αξιώματα της ΕΕ: Αυτό της Εξωτερικής Πολιτικής, στη θέση της επιτρόπου Κάθριν Αστον και του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Κατά την παρθενική εμφάνιση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου της Κομισιόν, οι αρχηγοί των «28» στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο θα συζητήσουν, εκτός από τα θέματα που περιλαμβάνει η «ατζέντα» του πρώην κλειδοκράτορα του Λουξεμβούργου και για το επόμενο ηγετικό δίδυμο της ΕΕ, τους διαδόχους, δηλαδή, του Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Κάθριν Αστον, αλλά και το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης και την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμάν βαν Ρομπάι, ανέφερε ότι οι «28» θα εξετάσουν, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον, τις εξελίξεις στο Κίεβο και στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως, η προσοχή των «28» θα είναι κυρίως στραμμένη στο ζήτημα των νέων προσώπων σε όλα τα ηγετικά χαρτοφυλάκια στην ΕΕ, δηλαδή τη διανομή των επιτρόπων της κάθε χώρας στη νέα σύνθεση της Κομισιόν, αλλά και τη θέση της προεδρίας του Ευρωπαικού Συμβουλίου και του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.

Ο «ενορχηστρωτής» της αποτυχημένης, όπως αποδείχθηκε, εκστρατείας αντι-Γιούνκερ, Ντέιβιντ Κάμερον, πρότεινε, χτες, τον ευρωσκεπτικιστή Τζόναθαν Χιλ, πρώην ηγέτη της Βουλής των Λόρδων και γνωστή προσωπικότητα στο εξωτερικό, ως τον επόμενο επίτροπο της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Λονδίνο επιθυμεί να εξασφαλίσει ένα σημαντικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού οι θέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επιτρόπου της Εξωτερικής Πολιτικής θεωρούνται χαμένη υπόθεση.

Όσο για τα ονόματα που ακούγονται, μέχρι στιγμής, θα πρέπει να επισημανθεί ότι έχουν... άρωμα γυναίκας. Αν και η απόφαση για το διάδοχο του Χέρμαν βαν Ρομπάι αναμένεται να ληφθεί τελευταία, θεωρείται ότι έχει πολλές πιθανότητες το «ξανθό αντικείμενο του πόθου», όπως την είχαν αποκαλέσει τα διεθνή ΜΜΕ όταν είχε βγάλει «selfie» με τον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, τη Δανή πρωθυπουργό, Χέλε Τόρινγκ Σμιτ. Για τη θέση του εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, η Ρώμη υποστηρίζει με σθένος την υποψηφιότητα της νυν υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά δεν έχει αποκλείσει και τον Μάσιμο ντ' Αλέμα. Στον ευρωπαϊκό Τύπο ακούγεται, πάντως, ότι η Μογκερίνι δεν έχει τις «ευλογίες» των ανατολικών χωρών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης