Πόλη - πόλη οι τζιχαντιστές καταλαμβάνουν το Ιράκ

Πόλη - πόλη οι τζιχαντιστές καταλαμβάνουν το Ιράκ

Ο πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, είναι το πραγματικό πρόβλημα, σύμφωνα με ειδικούς - Ο Ομπάμα αποκλείει την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα – Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες 

Από τη μία υποθέσεις βιασμών, εκτελέσεις, δολοφονίες πολιτών και από την άλλη άνδρες που στέκονται στην ουρά για να γίνουν εθελοντές και να πάρουν τα όπλα ώστε να πολεμήσουν  τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), τους οποίους η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει.
Κάπως έτσι εξελίσσεται η κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, με τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ να καταλαμβάνουν πόλη - πόλη τη χώρα, με απώτερο στόχο τη Βαγδάτη και τη δημιουργία ενός νέου αραβικού κράτους, το… Τζιχαντιστάν.

Η επίτευξη αυτού του στόχου φαντάζει κοντινή, έπειτα από την κατάληψη της Μοσούλης, αλλά και την Σααντίγια και τη Τζαλούλα, στην επαρχία Ντιγιάλα, αφού οι ιρακινές δυνάμεις εγκατέλειψαν σχεδόν αμαχητί. Όλα αυτά τη στιγμή που εκατοντάδες είναι οι νεκροί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και χιλιάδες οι τραυματίες, ενώ πάνω από ένα εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Μοσούλη.

Μπροστά στην αδυναμία της κυβέρνησης του Νούρι αλ Μαλίκι να τους αντιμετωπίσει, οι αντάρτες κερδίζουν έδαφος ολοένα περισσότερο, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση της κρίσης και ακόμα περισσότερους νεκρούς.Με το κάλεσμα για βοήθεια από τις ΗΠΑ, ο αλ Μαλίκι παραδέχθηκε ουσιαστικά την αποτυχία του να συντονίσει ένα πλάνο ώστε να καταστείλει τις δυνάμεις του ΙΚΙΛ, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνει πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά μπροστά στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, βέβαια, στο διάγγελμα που πραγματοποίησε την Παρασκευή, τόνισε πως δεν πρόκειται να αποσταλούν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα, επισημαίνοντας πάντως ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση της κυβέρνησης του Ιράκ από την Ουάσιγκτον, καθότι ανέτοιμη να απαντήσει.Κουνώντας το δάχτυλο στον αλ Μαλίκι, ο Ομπάμα τόνισε πως η επίλυση της κρίσης δε μπορεί να τεθεί από τις ΗΠΑ, καθώς αφορά αποκλειστικά στην ιρακινή κυβέρνηση, η οποία καλείται να λύσει το πρόβλημα άμεσα και υπεύθυνα.

Μάλιστα, εξήγησε ότι με το να μη θέλει η κυβέρνηση αλ Μαλίκι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αποκαλύπτει σοβαρά κενά, καθώς και προβλήματα ηθικής και δέσμευσης απέναντι στο λαό.

Όλα αυτά, βέβαια, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποιεί αποστολή οπλισμού για την ενίσχυση του ιρακινού στρατού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα θα αποσταλεί και αεροπλανοφόρο στον Περσικό Κόλπο ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα για πιθανές αεροπορικές επιδρομές.Στο μεταξύ, ο Ομπάμα δε δείχνει να θέλει να διακινδυνεύσει περισσότερο την δημοτικότητά του, η οποία βρίσκεται στο ναδίρ, με δυναμική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, στην οποία ο αμερικανικός λαός αντιτίθεται , και φυσικά δεν επιθυμεί να πλήξει την αξιοπιστία του, την ώρα που το 2008 είχε στηρίξει την προεκλογική του καμπάνια στην αντίθεσή του στον πόλεμο του Ιράκ.

Γνωρίζει καλά, λοιπόν, ότι οποιαδήποτε απόφαση και αν λάβει τις ερχόμενες ημέρες θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον αμερικανικό λαό, ώστε η δημοτικότητά του να μην κάνει ακόμα μία βουτιά, όπως όταν έθετε «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την κρίση της Συρίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με τον Ντέρεκ Χάρβεϊ, πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που εργάστηκε στο Ιράκ την περίοδο 2003 - 2009, η κατάσταση στο Ιράκ δε φαίνεται να εξομαλύνεται σύντομα.

Αντιθέτως, ο Χάρβεϊ, δείχνει ιδιαίτερα απαισιόδοξος και μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN προβλέπει πως η κρίση, όχι μόνο θα έχει διάρκεια, αλλά θα επιδεινωθεί τους ερχόμενους μήνες.

Όπως επισημαίνει, τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η αδυναμία της ιρακινής κυβέρνησης να προστατεύσει τα εδάφη της, νέες εξτρεμιστικές ομάδες Σουνιτών αναμένεται να ενταχθούν στο ΙΚΙΛ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμα και Μπααθιστές και Σαλαφιστές, λέγεται πως συμμετέχουν και εκείνοι με τη σειρά τους στις μάχες στο πλευρό των ανταρτών, απολαμβάνοντας την στήριξη των σουνιτών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του, Νούρι αλ Μαλίκι, τους καταδιώκει και τους απειλεί με σιίτες παραστρατιωτικούς.Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρώην αξιωματούχο, το βασικό πρόβλημα δεν αφορά στην ασφάλεια, αλλά στην πολιτική. Το ΙΚΙΛ και οι σύμμαχοί του δε θα είχαν τη δυνατότητα να καταλάβουν περιοχές, όπως η Σαλαχεντίν, η Νινευή και η Ανμπάρ, αν κυριαρχούσε πιο ειλικρινής πολιτική προσέγγιση προς την κοινότητα Αράβων σουνιτών.
Επομένως, η λύση απέναντι στην απειλή του ΙΚΙΛ είναι μία εκ βάθρων αλλαγή της πολιτικής του Ιράκ, με την ένταξη Αράβων σουνιτών και Κούρδων στο κράτος.

«Αν ο αλ Μαλίκι πραγματικά επιθυμεί να επανακτήσει τις υπό έλεγχο σουνιτών περιοχές, πρέπει να προσεγγίσει του Σουνίτες και τους Κούρδους επικεφαλής, ζητώντας τη βοήθειά τους. Ωστόσο, αυτά είναι βήματα που ο πρωθυπουργός του Ιράκ δε δείχνει ότι θέλει να κάνει και το πιθανότερο είναι ότι δε θα τα πραγματοποιήσει. Επομένως, ο αλ Μαλίκι δεν έχει αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, καθώς ο ίδιος είναι το πρόβλημα», τονίζει ο Χάρβεϊ.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΣΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΕΙΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΖΙΧΑΤΖΙΣΤΕΣ (ΠΑΡΑΚΛΑΔΙ ΤΗΣ ΑΛΚΑΙΝΤΑ), ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΝΟΥΡΙ ΑΛ ΜΑΛΙΚΙ (ΣΙΗΤΗΣ) ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ, ΓΙΑΥΤΟ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΤΖΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΡΙΞΟΥΝ

Epwnvmus

Μια χαρα τα είπε ο γιωργος..

Μαστακουνάς

Ναι οι Ιρακινοί περνούσαν καλύτερα με αυτό που λέτε δικτάτορες. Δεν υπάρχει η δημοκρατία στην αραβική κουλτούρα.Δεύτερον, εξωτερική πολιτική δεν κάνεις (για όποιον μπορεί να κάνει) με αυτόν που σε γουστάρει αλλά με αυτόν που τη δεδομένη στιγμή σε συμφέρει.Τρίτο και βασικό. Η ισλαμική επέλαση είναι η απάντηση των ΗΠΑ στην στάση του Ιρακ στην Συρία, την στήριξη δηλαδή των σηιτικών (άρα φιλοιρανικών κατά τις ΗΠΑ) δυνάμεων. Οι άραβες δεν έχουν εθνική συνείδηση, άρα ο μόνος τρόπος για να τους ενώσεις (ή να τους διχάσεις) είναι οι θρησκευτικές διαφορές. Ναι οι ισλαμιστές σουνίτες είναι το μακρύ χέρι των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Καύκασο.Το ενδιαφέρον θα είναι να δούμε αν το κακό σκυλί που τώρα δαγκώνει τη Ρωσία (για χάρη των ΗΠΑ) και τους σηίτες (για χάρη του Ισραήλ), αποφασίσει ποτέ να στραφεί εναντίον του Ισραήλ. Απίθανο προφανώς αλλά ενδιαφέρον.

Nikos

Εγω με το φτωχο μου το μυαλο ενα καταλαβαινω .....Οσο το δογμα των Δημοκρατικων στις ΗΠΑ παραμενει το " ο εχθρος του εχθρου μου ειναι φιλος μου ασχετα ποιος ειναι αυτος " ο κοσμος ολος θα παραμενει ενα απεραντο τρελοκομειο. Πηγαν στο Αφγανισταν για να χτυπησουν την Αλ Καιντα δυναμεις της οποιας στην συνεχεια υποστηριξαν οικονομικα και στρατιωτικα στην Αιγυπτο, στην Λιβυη και κυριως στην Συρια. Οι φανατικοι ισλαμιστες αυτοι αφου εχασαν τον πολεμο στην Συρια περασαν στο Ιρακ και θελουν να κανουν ισλαμικο κρατος εκει....Τωρα τι θα κανουν? Θα συμμαχισουν με το Ιραν τον "αιωνιο" εχθρο" τους για να βαλουν ταξη? Θα υποστουν νεα ηττα οπως στην Συρια και την Ουκρανια? Ο Κερυ και η Ουασινγκτον ειναι φανερο οτι εχουν χασει το παιχνιδι προ πολλου και τελουν υπο πληρη συγχυση....το απολυτο χαος.....Και οχι μονο στην εξωτερικη πολιτικη αλλα και στην οικονομια των ΗΠΑ μια απο τα ιδια.....το απολυτο χαος και σπασμωδικες κινησεις χωρις αρχη και τελος.....Απο οτι φαινεται οι Ρεπουμπλικανοι κατεβαζοντας εναν στοιχειωδη σοβαρο υποψηφιο θα σαρωσουν εκτος συγκλονιστικου απροοπτου.....

ΝΙΚΟΣ

ΟΙ Αμερικανοι καετεστρεψαν το Ιρακ τωρα θεριζουν οτι εσπειραν.

Κλασσικά

Οι ισλαμοφασιστες ειναι ο στρατός της Αμερικής και στη Συρια και στην Αμερικη . Τωρα πανε να ρίξουνε το Μαλικι επειδη ειναι σιιτης και υπερ του Ιράν

ΓΙωργος

Χτές το πρωί γύρισα απο την Sulaymaniyah , δεν μπορεσα να παω στο Erbil ακριβώς γιατί χιλιάδες πρόσφυγες έρχονταν προς τα εκεί και ο στρατός του Κουρδιστάν οι Pesmega φεύγανε για τα σύνορα. Οι Κούρδοι δεν μασάνε τίποτα , έτσι και πάρουν εντολή απο τον Μπαρτζανί θα τους καθαρίσουν όλους και θα φτάσουν μέχρι την βαγδάτη άνετα. Ο Ιρακινός στρατός δεν υπάρχει , είναι για τα πανηγύρια. Ότι έγινε είναι στημένο απο τους Άραβες για να εμποδίσουν την ομαλή παργωγή πετρελαίου απ το ΙΡΑΚ ( γι αυτό και το πετρέλεαιο ανέβηκε τόσο πολύ σε δύο μέρες μέσα). Οι Κούρδοι τους Άραβες τους σιχαίνονται πιο πολύ και απο τους Τούρκους ( με τους οποίους κάνουν τρελές μπίζνες απο ανάγκη ξεκάθαρα). Δεν είναι μακριά η στιγμή που θα ιδρυθεί το αυτόνομο κράτος του Κουρδιστάν , πράγμα που θα έπρεπε η Ελλάδα να υποστηρίξει πολύ δυνατά ( μας γουστάρουν πάρα πολύ ).

ισλαμικο κρατος

στηριζουμε τζιχαντ και ισιλ,γιατι οχι δηλαδη,με τους δικτατορες καλυτερα περνουσαν οι ιρακινοι?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

katrin

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα βρίσκεται στο Ρέικιαβικ στις 2 Σεπτεμβρίου - Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Δανία όταν η πρωθυπουργός της Δανίας αποκάλεσε «παράλογη» την ιδέα του οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία