Ιράκ: Ποιος είναι ο νέος «Οσάμα Μπιν Λάντεν» που κατέλαβε Μοσούλη και Τικρίτ

Ιράκ: Ποιος είναι ο νέος «Οσάμα Μπιν Λάντεν» που κατέλαβε Μοσούλη και Τικρίτ

Μέσα σε λίγες ώρες οι μαχητές της οργάνωσης ISIL κατάφεραν να φτάσουν 80 χλμ από την Βαγδάτη - Πανικοβλημένος ο πρωθυπουργός του Ιράκ ζητά βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα - Τα σχέδια της οργάνωσης για παγκόσμιο Τζιχάντ και δημιουργία νέου κράτους στα σύνορα Ιράκ-Συρίας

Ιράκ: Ποιος είναι ο νέος «Οσάμα Μπιν Λάντεν» που κατέλαβε Μοσούλη και Τικρίτ
'Eνα νέο κράτος ανατέλλει στον αραβικό κόσμο: Tο Τζιχαντιστάν, το όνειρο των φανατικών ισλαμιστών με ισχυρές διασυνδέσεις στην Αλ Κάιντα. Οι μαχητές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL) με επικεφαλής τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγούνται του κινήματος της παγκόσμιας Τζιχάντ (ιερός πόλεμος).

Κλείσιμο


Η οργάνωση, τα ηνία της οποίας έχει αναλάβει ο νέος «Οσάμα Μπιν Λάντεν», όπως αποκαλούν τον Μπαγκντάντι τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχει γεμάτο ταμείο, και μάλιστα σύμφωνα με τους «International Business Times», πρόκειται για την ισχυρότερη -οικονομικά- τρομοκρατική οργάνωση παγκοσμίως. Με την κατάληψη της Μοσούλης, μέλη της οργάνωσης των τζιχαντιστών βρήκαν τη ευκαιρία να «ξαφρίσουν» τράπεζες βάζοντας στον... κουμπαρά της οργάνωσης το ιλιγγιώδες ποσό των 429 εκατομμυρίων δολαρίων.  



Σε ηχογραφημένο μήνυμά τους, οι φανατικοί ισλαμιστές ανακοίνωσαν ότι μετά την κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, του Τικρίτ -της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεϊν- αλλά και άλλων πόλεων, σειρά έχουν η Βαγδάτη και η Καρμπάλα.



Με την τρομοκρατική δράση τους, τα μέλη της οργάνωσης ISIL έχουν καταφέρει, μέχρι στιγμής, σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση της Βαγδάτης. Οι ένοπλοι ισλαμιστές, έχοντας βέβαιη την αμέριστη υποστήριξη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, ονειρεύονται ένα κράτος στον αραβικό κόσμο που θα εκτείνεται από το Αφγανιστάν μέχρι τις χώρες του Μαγκρέμπ (περιοχή της Βορειοδυτικής - Βόρειας Αφρικής που περιλαμβάνει το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία) και της υποσαχάριας Αφρικής.
Η κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι εμφανίζεται ανίσχυρη στις επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών όχι μόνο σε πόλεις αλλά και στα διυλιστήρια του Μπαϊτζί, τα μεγαλύτερα της χώρας. Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης κινούνται στα...χνάρια της Μπόκο Χαράμ κάνοντας μαζικές απαγωγές ενώ μέρος των σχεδίων τους αποκαλύπτουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Σε ανακοίνωσή τους στο Twitter, οι τζιχαντιστές προσδιόρισαν ότι η κατάληψη της Μοσούλης εντάσσεται σ΄ένα ευρύτερο σχέδιο με στόχο «την κατάκτηση ολόκληρης της περιοχής και την κάθαρσή της από τους αποστάτες». 



 
Η κρίση όμως δεν περιορίζεται στα σύνορα του Ιράκ καθώς οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» αιχμαλώτισαν και κρατούν ομήρους και 80 τούρκους πολίτες, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες, άνδρες των ειδικών δυνάμεων, οδηγοί φορτηγών, ακόμη και μικρά παιδιά. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποίησε σε δηλώσεις του ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε αντίποινα στην περίπτωση που οι αντάρτες κάνουν κακό σε κάποιον από τους τούρκους ομήρους. 
 
Υπεύθυνος για την επέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε είναι ο επικεφαλής της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο νέος «Οσάμα μπιν Λάντεν», όπως τον αποκαλεί η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ένας αδίστακτος τζιχαντιστής στον οποίο τα μέλη της οργάνωσης υπακούουν τυφλά. Ξεκίνησε την τρομοκρατική του δράση ως μαχητής πυρήνων της Αλ Κάιντα. Ο Μπανγκντάντι ζει και αναπνέει για έναν σκοπό: να κάνει πραγματικότητα το σχέδιο του κινήματος της παγκόσμιας Τζιχάντ: να δώσει πνοή στο... Τζιχαντιστάν. 
 
Η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές των συροϊρακινών συνόρων, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός σουνιτικού χαλιφάτου με συνένωση των περιοχών-και των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων- που καταλαμβάνει τις δύο χώρες. Αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα από την οποία αποσχίστηκε λόγω διαφωνιών για τη δράση της στη Συρία και, μέχρι πρότινος, ήταν γνωστή ως «Αλ Κάιντα στο Ιράκ».



Με βάση τις ανησυχητικές εξελίξεις, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπαρί απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας του, σιίτες και σουνίτες, να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπίσουν τη «σοβαρή, θανάσιμη απειλή» που αντιπροσωπεύει το ISIL. Ο ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η Βαγδάτη θα συνεργαστεί με τις ένοπλες δυνάμεις της αυτόνομης, κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ, τους λεγόμενους «πεσμεργκά», για την εκδίωξη των στασιαστών από τη Μοσούλη και τις άλλες περιοχές που έχουν καταλάβει. Υπέρ της κοινής δράσης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη και της κουρδικής διοίκησης στο Αρμπίλ τάχθηκαν, στο κοινό ανακοινωθέν τους, Ε.Ε. και Αραβικός Σύνδεσμος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης