Κριμαία: 97% «ναι» στη Ρωσία – Αρκεί αυτό στον Πούτιν;

Κριμαία: 97% «ναι» στη Ρωσία – Αρκεί αυτό στον Πούτιν;

Με τη δημοτικότητα του Πούτιν να έχει εκτοξευτεί κάνοντας επίδειξη των δυνάμεών στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στα σύνορα με την Ουκρανία, το μεγάλο ερώτημα είναι, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του

Κριμαία: 97% «ναι» στη Ρωσία – Αρκεί αυτό στον Πούτιν;
Μέσα σ΄ ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα ατμόσφαιρα ψυχρού πολέμου, Μόσχα και Δύση ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις, ένα 24ωρο μετά το συντριπτικό "ναι" των πολιτών της Κριμαίας- 96,6%- για την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία, κι ενώ Ε.Ε και Ουάσινγκτον σχεδιάζουν την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της χώρας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κυβέρνηση της Μόσχας πανηγυρίζει διακριτικά μετά το καθολικό "ναι" των πολιτών της Κριμαίας για την προσάρτησή τους στη Ρωσία. Η ρωσική προπαγάνδα έπιασε τόπο, σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος καθώς, λίγα 24ωρα πριν το δημοψήφισμα, τα ρωσικά δίκτυα καλούσαν τους πολίτες της στρατηγικής σημασίας χερσονήσου να μην υποταχθούν στους ουκρανούς ναζιστές που έχουν αναλάβει την ηγεσία της χώρας.

Κλείσιμο
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση στη Μόσχα υπερασπίστηκε τις εξελίξεις στην Κριμαία και τις ενέργειές της για να προφυλάξει , όπως είπε, τους «ειρηνικούς πολίτες». Αγνωστο παραμένει αν θα πράξει το ίδιο και στα ανατολικά της Ουκρανίας, ωστόσο, για το σενάριο αυτό εκφράζουν φόβους πολλοί πολιτικοί αναλυτές.

Στο μεταξύ, ασαφής παραμένει η στάση των Ουκρανών στρατιωτών στην Κριμαία μετά το δημοψήφισμα. Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή ισχύει η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κιέβου.

Με την δημοτικότητα του Πούτιν να έχει εκτοξευτεί κάνοντας επίδειξη των δυνάμεών στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στα σύνορα με την Ουκρανία, το μεγάλο ερώτημα είναι, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του. "Ο Πούτιν ήθελε την Ουκρανία. Πήρε όμως την Κριμαία. Αρκεί αυτό στον ισχυρό άντρα του Κρεμλίνου;", διερωτάται η αμερικανική εφημερίδα. Μήπως το Ντονέτσκ θα έχει και αυτό την τύχη της Κριμαίας;".

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ήδη πυροδοτήσει τις αντιδράσεις της Δύσης και των ΗΠΑ που ετοιμάζουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η οποία απειλεί με αντίποινα.

Πάντως, αν επαληθευτεί ο φόβος των πολιτικών αναλυτών και υπάρξει μία ρωσική στρατιωτική επέμβαση, η εξέλιξη αυτή θα έριχνε το ρούβλι στα «Τάρταρα» και θα περιόριζε τα ρωσικά αποθέματα. Με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα να διαμηνύει πως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του συντάγματος της Ουκρανίας, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις όπως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων προσώπων οι οποίοι για τις ΗΠΑ ευθύνονται για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμπεριλήφθηκε στα πρόσωπα αυτά.

Σήμερα, στην Ε.Ε , οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» θέτουν σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο των κυρώσεων που περιλαμβάνει πάγωμα περιουσιών και απαγόρευση εισόδου σε πρόσωπα που ευθύνονται άμεσα για το στρατιωτικό έλεγχο της Κριμαίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ τάχθηκε υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων, «αλλά με προσοχή, ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν με τέτοιο τρόπο που τις επόμενες μέρες να είναι εφικτή η επαφή με τη Ρωσία για την επιστροφή στο δρόμο του διαλόγου», όπως τόνισε. Επίσης χαρακτήρισε απαραίτητη την αποστολή ομάδας παρατηρητών στην Ουκρανία.

Σήμερα, το κοινοβούλιο της Κριμαίας πρόκειται να συνεδριάσει για να εγκρίνει επισήμως την υποψηφιότητα της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία.

Το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα, με δεδομένη την αντίδραση των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην απόσχιση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Στόχος της Μόσχας είναι η ένωση να γίνει το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ιντερφαξ", η κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου θα υιοθετήσει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στη νότια ουκρανική περιοχή της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία "στο πολύ εγγύς μέλλον".

Τα βήματα για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία είναι τα ακόλουθα, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο.

Η πρώτη αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία θα σταλεί στον Πούτιν. Από τη στιγμή που θα εγκριθεί, ο Πούτιν θα την διαβιβάσει στη συνέχεια στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα επεξεργασθούν μια συνθήκη που θα υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και το νέο κράτος. Βάσει της συνθήκης, μπορεί να ορισθεί μια μεταβατική περίοδος για την αφομοίωση της ρωσικής πραγματικότητας. Μετά την υπογραφή της συνθήκης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρώσει τη συνθήκη. Μετά αυτή θα πρέπει να ψηφισθεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης