Αιματοχυσία δίχως τέλος στο Κίεβο: 67 νεκροί από την Τρίτη!

Αιματοχυσία δίχως τέλος στο Κίεβο: 67 νεκροί από την Τρίτη!

Εικόνες-σοκ από την Ουκρανία: Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν στα τυφλά - Παραμένουν στο Κίεβο οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας - Ο Πολωνός ανεβάζει στο Twitter φωτογραφίες από τα επεισόδια - Αιματηρά επεισόδια και στη Λβιβ

Αιματοχυσία δίχως τέλος στο Κίεβο: 67 νεκροί από την Τρίτη!
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κίεβο, ενώ αιματηρά επεισόδια σημειώνονται σήμερα και στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας.

Οι νεκροί, από την Τρίτη, όταν και άρχισαν οι νέες συγκρούσεις, ανέρχονται σε 67, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 550.

Νωρίτερα, το Reuters, επικαλούμενο συνολικό απολογισμό των ουκρανικών ΜΜΕ, έκανε λόγο για 51 νεκρούς από την Τρίτη, μεταξύ των οποίων και 12 αστυνομικοί.

Κλείσιμο
Νεώτερος απολογισμός, δε, που δημοσίευσε το CNN, επικαλούμενο τον επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών των διαδηλωτών, Όλεγκ Μούσι, κάνει λόγο για 100 νεκρούς, μόνο από το πρωί της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κρατούν ως ομήρους 67 αστυνομικούς.

Πτώματα στο δρόμο

Δεκαπέντε πτώματα κείτονταν στο έδαφος καλυμμένα με κουβέρτες επί της Πλατείας της Ανεξαρτησίας και κοντά σε αυτήν, σύμφωνα με την μαρτυρία φωτογράφου του Ρόιτερς, που βρίσκεται επιτόπου.

Ωστόσο η εφημερίδα «Kyiv Post» μετέδωσε το πρωί ότι οι νεκροί είναι 35 και οι περισσότεροι έχουν πυροβοληθεί από αστυνομικούς. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες δημοσιογράφων της που βρίσκονται στην πλατεία Ανεξαρτησίας και στους γύρω δρόμους και μετρούν πτώματα. Οπως είπαν, οι περισσότεροι νεκροί είναι διαδηλωτές.

Σοκαριστικές είναι οι σκηνές από βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν διαδηλωτές να «θερίζονται» από τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών της αστυνομίας.


Shooting AK-47 to people in Kiev από Miss-Jessy-Lays

Από την πλευρά του, ο Βασίλι Φεντόσενκο, φωτογράφος του Reuters, δήλωσε ότι έξι πτώματα κείτονταν στη βορειοδυτική πλευρά της Πλατείας και ότι είδε ακόμα τέσσερα πτώματα 100 μέτρα μακρύτερα, από την αντίθετη πλευρά της πλατείας. Ολοι ήταν πολίτες, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια είδε άλλα πέντε πτώματα μπροστά στο ξενοδοχείο Ukraina, στο λόφο επάνω από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων έκανε λόγο για πυκνά πυρά με πραγματικές σφαίρες.







Συνάντηση Γιανουκόβιτς με του ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας

Παράλληλα με τα επεισόδια στους δρόμους του Κιέβου συνεχίζονται και οι διπλωματικές διεργασίες καθώς λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνάντηση που είχαν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης το Reuters μετέδιδε επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές ότι υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία την οποία θα μεταφέρει στους ηγέτες της αντιπολίτευσης ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Στανισλάβ Σικόρσκι σε συνάντηση που θα έχει μαζί τους.

Νωρίτερα, πάντως, ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες σχολιάζοντας ότι ο μαύρος καπνός, οι εκρήξεις και τα πυρά γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο προκάλεσαν πανικό στους ουκρανούς αξιωματούχους.


Πώς ξεκίνησε η νέα έκρηξη βίας

Ολα ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό ανακαταλαμβάνοντας τη πλατεία-σύμβολο του ουκρανικού κινήματος αμφισβήτησης.

Οι διαδηλωτές, φορώντας κράνη και οπλισμένοι με ρόπαλα και ασπίδες, ανέβηκαν στα δικά τους οδοφράγματα και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που οπισθοχώρησαν για αρκετές εκατοντάδες μέτρα εγκαταλείποντας το έδαφος που κατέλαβαν με έφοδο κατά τη διάρκεια της νύκτας.










Οι αστυνομικές δυνάμεις κάλυψαν την οπισθοχώρησή τους με πυρά πλαστικών σφαιρών που τραυμάτισαν περί τους δέκα διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα ιατρικά κέντρα εκστρατείας της αντιπολίτευσης.

Αρκετοί αστυνομικοί -γίνεται λόγος για τουλάχιστον εκατό- σύμφωνα με πληροφορίες παραδίδονται στους διαδηλωτές θέλοντας να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έγιναν στόχος των πυρών ελεύθερου σκοπευτή πριν από την έφοδο των διαδηλωτών και ότι είκοσι αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί.





Ένας αστυνομικός συνελήφθη από τους διαδηλωτές, οι οποίοι τον μετέφεραν πίσω από τις γραμμές τους. Δείτε τη σχετική φωτογραφία:




Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στο Κίεβο (μέχρι χθες το βράδυ) ήταν τους 28, ενώ 287 άνθρωποι νοσηλεύονται.


  
 



Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πάντως ότι η ακροδεξιά πτέρυγα της ουκρανικής αντιπολίτευσης δεν είχε συμφωνήσει στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ του προέδρου Γιανουκόβιτς και των τριών βασικών ηγετών της αντιπολίτευσης. Φέρεται μάλιστα να ζήτησε από τους διαδηλωτές να παραμείνουν στη θέση τους και να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης