Κρεμλίνο: Παρακολουθούμε αλλά δεν εμπλεκόμαστε στην Ουκρανία

Κρεμλίνο: Παρακολουθούμε αλλά δεν εμπλεκόμαστε στην Ουκρανία

Η βασική αρχή της Ρωσίας είναι «να μην υπάρξει επέμβαση στα διαδραματιζόμενα στο Κίεβο» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου Πούτιν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Κρεμλίνο: Παρακολουθούμε αλλά δεν εμπλεκόμαστε στην Ουκρανία
Την αρχή της μη εμπλοκής στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία - όπως είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επεισοδίων - επανέλαβε την Τρίτη το Κρεμλίνο δια στόματος του εκπροσώπου του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οπωσδήποτε θα ανακοινώσουμε την προσέγγισή μας, αλλά αυτό θα γίνει αργότερα, η βασική αρχή έγκειται στο να μην υπάρξει επέμβαση στα διαδραματιζόμενα στο Κίεβο. Αυτό έχει ειπωθεί επανειλημμένως και το Κρεμλίνο ακολουθεί αυτή τη γραμμή» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ κληθείς να σχολιάσει στην ιστοσελίδα slon.ru, την «ηχηρή» σιωπή της Μόσχας.

Κλείσιμο
Ερωτηθείς για τη φημολογούμενη είδηση ότι ο Β. Πούτιν δεν απάντησε σε τηλεφωνική κλήση του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς, επικαλούμενος ότι «είναι απασχολημένος», αρχικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για τυχόν τέτοιο περιστατικό αλλά στη συνέχεια προχώρησε σε διόρθωση λέγοντας ότι όντως έγινε αλλά το περιεχόμενό της δεν είναι αυτό που φημολογείται.

Έντονη αντίδραση από ρώσους πολιτικούς

Τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία «προκαλούνται από εξτρεμιστές και αποτελούν μια καλά οργανωμένη χαοτική κατάσταση από στρατιωτική άποψη» σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής της ρωσικής Κρατικής Δούμας για τη μετασοβιετική Κοινοπολιτεία Λεονίντ Σλούτσκι. Ο κ. Σλούτσκι δήλωσε εκ μέρους της Ρωσίας έτοιμος να παράσχει «κάθε απαραίτητη βοήθεια ζητήσει ο αδελφός λαός», εκφράζοντας τη λύπη του γιατί οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης ήδη δεν διατηρούν τον έλεγχο όλης της κατάστασης και «οι υπέρμετρες φιλοδοξίες τους και η απροθυμία τους να εξετάσουν τις συμβιβαστικές εκδοχές, που προτάθηκαν από την κυβέρνηση, οδήγησαν σε νέες λεηλασίες, πυρκαγιές, τραυματίες και ήδη 25 νεκρούς, μεταξύ των οποίων άμαχος πληθυσμός, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι». Κατά την περιγραφή του κ. Σλούτσκι «όσα συμβαίνουν υποκινούνται από τη Δύση, που συνεχίζει να επιλύει τα γεωπολιτικά της θέματα και περιφρονεί την τύχη μιας ολόκληρης χώρας και των ανθρώπων της».

«Οι λεγόμενες διαμαρτυρίες έχουν ξεφύγει πέραν των επιτρεπτών κανόνων από την άποψη των δημοκρατικών ευρωπαϊκών αρχών και έχουν θέσει τη χώρα ενώπιον της διάσπασης» είπε ο Λ.Σλούτσκι, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί το γιουγκοσλαβικό σενάριο στην Ουκρανία, πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει η αιματοχυσία και να μην επιτραπεί έξωθεν επέμβαση».

«Οι λεηλασίες και οι πυροβολισμοί, που χαρακτηρίστηκαν από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αγώνας της συντριπτικής πλειονότητας των Ουκρανών για το δημοκρατικό μέλλον της Ευρώπης, καθοδηγούνται από επαγγελματίες των οδομαχιών» υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Άνω Βουλής, Μιχαήλ Μάργκελοφ. Σύμφωνα με τον κ. Μάργκελοφ οι μαχητές αυτοί «εξαιρετικά επιδέξια και οργανωμένα» απέκρουαν τις επιθέσεις των σωμάτων ασφαλείας, συμπλήρωναν το οπλοστάσιό τους σε ασπίδες, κράνη και ρόπαλα και «μετέτρεπαν με συμπληρώματα τις βόμβες Μολότοφ σε ναπάλμ». Τα γεγονότα του τελευταίου διημέρου αποδεικνύουν ότι «πίσω από τις εχθροπραξίες διακρίνεται μια ολοφάνερη οργάνωση» και η κατάσταση έφθασε στη χρήση πυροβόλων όπλων με νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Κατά τον αξιωματούχο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας «τέτοια πολεμικά ταλέντα είναι απίθανο ότι διαθέτουν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης Κλιτσκό και Γιατσενιούκ» και η οργανωμένη, που τις προωθεί αποκτά ισχύ στην επαρχία και τις δυτικές επαρχίες της Ουκρανίας, όπου όχι μόνο καταλαμβάνονται γραφεία, αλλά αφοπλίζονται αστυνομικά τμήματα και άνδρες των ειδικών δυνάμεων «Μπέρκουτ».

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις του ο Ρώσος γερουσιαστής είπε ότι «θα ήταν μεγάλη επιτυχία αν τερματιζόταν το "σκουπιδαριό" του δρόμου και ξεκινούσε υπεύθυνος πολιτικός διάλογος, αλλά και αυτό μπορεί να μην ενώσει την ουκρανική κοινωνία, που είναι διαιρεμένη - δεν θυμάμαι ούτε μία ουκρανική Βουλή, που να μην γρονθοκοπούνται μεταξύ τους οι βουλευτές».

Σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση του ρωσικού Ινστιτούτου VTSIOM, που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, σχεδόν τα 2/3 των Ρώσων πολιτών (63%) θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία θα έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας, με το 24 % να φοβούνται αποσταθεροποίηση και διάλυση της Ουκρανίας και ακόμη περισσότερους (29 %) να προβλέπουν «ταραχώδη χρόνια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης