Θλιβερός απολογισμός: 134 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2013

Θλιβερός απολογισμός: 134 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2013

Oι περισσότεροι από αυτούς βρέθηκαν στο στόχαστρο επιθέσεων οι οποίες έγιναν εκ προθέσεως, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων

Θλιβερός απολογισμός: 134 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2013
134 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2013 ασκώντας το λειτούργημά τους, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων

Εκατόν τριάντα τέσσερις δημοσιογράφοι και μέλη του προσωπικού υποστήριξης των μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε αποστολές το 2013, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρέθηκαν στο στόχαστρο επιθέσεων οι οποίες έγιναν εκ προθέσεως, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων (INSI), που εδρεύει στο Λονδίνο.

Από τους δημοσιογράφους αυτούς, οι 65 σκοτώθηκαν ενώ κάλυπταν ένοπλες συρράξεις —στην πλειονότητά τους στη, Συρία όπου έχασαν την ζωή τους 20, και στο Ιράκ, όπου συνολικά σκοτώθηκαν 16—, την ώρα που 51 σκοτώθηκαν σε χώρες όπου επικρατεί ειρήνη, ενώ κάλυπταν ζητήματα όπως η εγκληματικότητα και η διαφθορά. Άλλοι 18 σκοτώθηκαν σε ατυχήματα.

Ο συνολικός αριθμός είναι μικρότερος από τους 152 θανάτους που καταγράφηκαν το 2012, ωστόσο σημειώθηκε ταυτόχρονη αύξηση στις επιθέσεις, τις απειλές και τις απαγωγές με θύματα δημοσιογράφους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν καταγγέλθηκε ποτέ, υπογραμμίζεται σε έκθεση του INSI με τίτλο «Σκοτώνοντας τον Αγγελιοφόρο».

Το Ινστιτούτο, το οποίο χρηματοδοτούν μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί περιλαμβανομένου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, δημοσιεύει αυτήν την έκθεση σε τακτική βάση από το 1996. Βασική του αποστολή είναι να εκπαιδεύει σε θέματα ασφαλείας στους δημοσιογράφους που εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες.
Κλείσιμο

Το INSI αναφέρει ότι οι ντόπιοι δημοσιογράφοι ήταν η πλειονότητα των νεκρών, καθώς τα 123 εκ των θυμάτων σκοτώθηκαν ενώ κάλυπταν γεγονότα στην δική τους χώρα. Από τους 20 που σκοτώθηκαν στη Συρία, οι 16 ήσαν Σύροι υπήκοοι.

«Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι ήταν ο στόχος (των επιθέσεων) και η πιο συχνή αιτία θανάτου ήταν τα πυρά όπλων» τόνισε το Ινστιτούτο. Η έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό του INSI από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κάρντιφ στην Ουαλία κατέδειξε ότι τα 85 από τα θύματα είχαν πυροβοληθεί.

Άλλοι σκοτώθηκαν σε εκρήξεις, σε επιθέσεις με μαχαίρια και από ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, δι' απαγχονισμού ή σε ατυχήματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Μετά τη Συρία και το Ιράκ, δύο αυτές χώρες που το Ινστιτούτο έχει ορίσει ως τις πλέον επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους το 2013, ακολουθούν οι Φιλιππίνες με 14 θανάτους, η Ινδία με 13 θανάτους και το Πακιστάν με 9.

Το 2012, 28 δημοσιογράφοι έχασαν την ζωή τους στη Συρία, 18 στη Σομαλία, 12 στη Νιγηρία, 11 στο Μεξικό και 11 στο Πακιστάν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης