Δάκρυσε μέλος του ΟΗΕ με τις μαρτυρίες θυμάτων του καθεστώτος της Β. Κορέας

Δάκρυσε μέλος του ΟΗΕ με τις μαρτυρίες θυμάτων του καθεστώτος της Β. Κορέας

«Είμαι δικαστής 35 χρόνια και άκουσα μαρτυρίες που με συγκίνησαν μέχρι δακρύων και δεν ντρέπομαι», είπε ο επικεφαλής της επιτροπής για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δάκρυσε μέλος του ΟΗΕ με τις μαρτυρίες θυμάτων του καθεστώτος της Β. Κορέας
Μέχρι και ένας έμπειρος δικαστής, μέλος του ΟΗΕ, του οποίου τα μάτια έχουν δει πάρα πολλά, δε μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή του μπροστά στο μαρτύριο των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, ο Αυστραλός Μάικλ Κέρμπι, δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ακούγοντας τις μαρτυρίες ανδρών και γυναικών που έχουν διαφύγει από την απομονωμένη αυτή χώρα.

«Είμαι δικαστής εδώ και 35 χρόνια και παρακολούθησα κατά τη διάρκεια αυτών των ετών πολλές εξαιρετικά θλιβερές υποθέσεις που σκληραίνουν τους ανθρώπους», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας: «Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωσή μου, υπάρχουν ορισμένες μαρτυρίες που με συγκίνησαν μέχρι δακρύων και δεν ντρέπομαι που το λέω. Πρέπει όντως να έχει κάποιος καρδιά από πέτρα για να μην τον αγγίξουν οι ιστορίες που ακούμε σε αυτήν την ερευνητική επιτροπή».

Σύμφωνα με τον Κέρμπι, η πλειοψηφία των προσώπων που διαφεύγουν από τη Βόρεια Κορέα είναι γυναίκες. Ορισμένες που διαφεύγουν προς την Κίνα, είναι θύματα αναγκαστικών γάμων, διακίνησης ανθρώπων και άλλων παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους. Ωστόσο, «η Κίνα στέλνει πίσω στη χώρα τους τις γυναίκες αυτές που έχουν υποφέρει τόσο πολύ», δήλωσε ο Κέρμπι λέγοντας ότι υπάρχουν πάμπολλες αποδείξεις για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα στρατόπεδα εργασίας του καθεστώτος.

Οι γυναίκες «αντιμετωπίζονται με τον πιο φρικτό τρόπο που υπάρχει» στα βορειοκορεατικά στρατόπεδα κράτησης, δήλωσε η Σόνια Μπίσερκο, μέλος της ερευνητικής επιτροπής. Σε ορισμένες από τις ωμότητες που αναφέρθηκαν, περιλαμβάνεται η περίπτωση μιας γυναίκας που εξαναγκάστηκε να πνίξει το μωρό της, παιδιά φυλακισμένα από τη γέννησή τους που λιμοκτονούν, οικογένειες που υφίστανται βασανιστήρια γιατί παρακολούθησαν μια ξένη σαπουνόπερα.
Κλείσιμο

Ο Κιμ Σονγκ-τζου, ένας βορειοκορεάτης λιποτάκτης σε ακρόαση την περασμένη εβδομάδα μίλησε για τα βασανιστήρια που υπέστη σε στρατόπεδο κράτησης. «Οι φρουροί στις βορειοκορεατικές φυλακές μάς έλεγαν: Από τη στιγμή που μπαίνετε σε αυτή τη φυλακή, παύετε να είστε άνθρωποι, είστε ζώα». Ο Μαρζούκι Νταρουσμάν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα, επίσης μέλος της επιτροπής, υπολόγισε σε 1.041 τον αριθμό των Βορειοκορεατών που πέρασαν στη Νότια Κορέα τους πρώτους εννέα μήνες του 2013, 1.509 άνθρωποι διέφυγαν το 2012 και 2.706 το 2011.

Οι μάρτυρες εξετάστηκαν στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Βρετανία. Η επιτροπή θα παρουσιάσει την τελική της έκθεση στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2014. Είναι η πρώτη φορά που ένα όργανο του ΟΗΕ διενεργεί έρευνα τόσο μεγάλης κλίμακας για τη Βόρεια Κορέα. Η επιτροπή επισήμανε ότι η έρευνά της δεν είναι μεροληπτική κατά της Πιονγκγιάνγκ και υπογράμμισε ότι επιμόνως είχε ζητήσει από εκπροσώπους της Βόρειας Κορέας να λάβουν μέρος σε δημόσιες ακροάσεις και να υποβάλουν ερωτήσεις στους μάρτυρες.

Οι βορειοκορεατικές αρχές απέρριψαν τη σύσταση αυτής της επιτροπής και τής αρνήθηκαν την πρόσβαση στο έδαφός τους, χαρακτηρίζοντας «ψεύτες» τους μάρτυρες που κατέθεσαν στην επιτροπή και μιλώντας για «πολιτική συνωμοσία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης